Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen balıkçılarla birlikte balık sezonunu açmayan Rumeli Feneri balıkçıları, balık tutulmasıyla ilgili son verilen kararlara tepki gösterdi. Rumeli Feneri Balıkçılarından Şekip Yalçın, yıllardır balıkçılığın kıyıya yakın yerlerde yapıldığını belirterek, “Herkes denize çıkmıyor. Çünkü çıktığı zaman ne olacak? Bir sahil güvenlik ya da koruma kontrol gelip yakaladığı zaman teknenin ruhsatına kıyıda yasak avlanma yaptığı için cezai müeyyide uygulayacak. Onun için çıkmayı kimse düşünmüyor” şeklinde konuştu.
Yılbaşına kadar uygulamanın eski usul devam etmesini istediklerini belirten Şekip Yalçın, yılbaşından sonra tekrar 24 metre uygulaması uygulanmasını önerdi.
Balığın olduğu yerin kıyıya yakın olan sahil tarafı olduğunu söyleyen bir başka balıkçı Ahmet Menekşe, “Açıldığımız zaman balık gördüğümüzde ağ atmamız gerekiyor. Eğer ağ atarsak ruhsatımız iptal olacak. 50 bin TL 100 bin TL ceza alacağız. Şu anda pazartesi günü sayın bakanımız ile yapacağımız toplantıdan sonra hareket edeceğiz. Kararı öyle verdik” diye konuştu. Menekşe, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi eker ile yapacakları görüşme sonucu ortak bir yolun bulunacağını dile getirerek sözlerini tamamladı.
Balık avcılığının yılda 5 ay yasak olduğunu ve bunun üzerine 24 metre yasağının getirildiğini ifade eden balıkçı Mustafa Serter ise “Bu göç balığı biz tutmasak gidecek Yunanistan tutacak, İtalya tutacak. Biz neyi tutacağız. Bırak biz tutalım. Bu balık gidiyor” dedi.
24 metre yasağına tepki gösteren bir başka balıkçı Yılmaz Akbulut da “Mecbur çalışacağız ekmek parası, yasak-masak olmaz. Asacaklarsa assınlar. Bu çocuklar buraya çalışmak için geldi. Hopa’dan Bandırma’ya kadar. Burada ekmek parası peşinde koşuyorlar” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Rumeli Feneri balıkçılarının aldıkları karar doğrultusunda 3 Eylül Pazartesi günü Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yapacakları görüşmeden sonra kendilerine bir yol haritası çizecekleri öğrenildi.
BURSA
Denizlerde av yasağı sona ermesine rağmen, 18 metreden 24 metreye çıkarılan avlanma kararı sebebiyle Gemlik’teki balıkçı tekneleri kıyıda kaldı. Av mevsiminin başladığı saatlerde limanda bir araya gelen Balıkçılar, değişen yönetmeliği protesto etti. Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, bu kararı Avrupa Birliğine girmek için aldılar ama bizim denizlerimiz okyanus olmadığını söyledi.
Bursa’nın Gemlik ilçesindeki balıkçılar, aylarca beklediği 1 Eylül av yasağının kalktığı gece balık tutmak için denize çıkmadı. Yeni yönetmelikle, avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarıldığını, bunun da kendilerini mağdur ettiğini söyleyen balıkçılar, Pazartesi gününe kadar denize açılmama kararı aldı. Alınan kararın borçlu olan balıkçıların sonu olacağını iddia eden Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, “balıkçılıktan bir milyon kişiden fazla ekmek yiyen insanlar var. Bu yasaklar devam ettiği sürece bu balıkçılar batacak. Çünkü hepsinin bankalara 200 Milyar TL üzerinde borcu var. 3 ay boyuncu balıklar 24 metrenin altındadır. Avrupa birliğine uyum sağlamak içini bu kararı çıkardılar ama bizim denizlerimiz onların gibi okyanus değil. Bu yasak kalkmaz ise vatandaş hamsiyi 20 liradan aşağı yiyemez “dedi.
Alınan kararın balıkçılık sektörüne bela olacağını belirten Gemlik Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Hakkı Yıldırım, “24 metrede avlanma kararının bilimsel araştırmasını kim yaptığını kimse bilmiyor. Şuanda hepimizin denizde olması gerekirken bizler işe çıkamıyoruz. Çünkü balık 24 metrenin altında akıp geçiyor. Biz bunlardan yararlanamıyoruz.Biran önce bu kararın geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek ekmek parası kazanmak için balıkçılık yapanlar ise, bizim burada geçirdiğimiz her boş gün bizim zararımıza diye dert yandı.
ÇANAKKALE
Denizlerde av yasağı sona ermesine rağmen, balıkçı tekneleri kıyıda kaldı. Balıkçılar, değişen yönetmeliği protesto etmek için, denize açılmadı.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, av yasağının sona ermesini bekleyen balıkçılar, av mevsimi açılmasına rağmen denize çıkmadı. Yeni yönetmelikle, avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarıldığını, bunun da kendilerini mağdur ettiğini söyleyen balıkçılar, Pazartesi gününe kadar denize açılmama kararı aldı. Türkiye’de ancak göç balıklarının avlanabildiğini, bu balıklarında 15 Ağustos’tan itibaren Marmara denizinden çıkarak Yunanistan’a doğru göç ettiklerini söyleyen Balıkçılar, sezonun geç açıldığından yakındı. Balıkçılar, “24 metre olan avlanma yerinin, bizim Türk karasularımızda olması mümkün değil. Çünkü Türkiye, diğer ülkelerde olduğu gibi devasa balık avcılığı yapmıyor. Türkiye’de göç balıkları mevcuttur. Bu balıklar, Cebelitarık boğazından gelir, Karadeniz’e gider, burada havyarını döker ve yoluna devam eder. Ağustos ayının 15’inden sonra başlamış olan Palamut, Lüfer ve Kolyoz akını, Marmara denizini terk etti. Komşumuz olan Yunanistan’a, İspanya, İtalya’ya gitti. Hala, bu balığı avlamamakta ısrarcı Bakanlığımız. Neden olduğunu bir türlü çözemedik” dediler.
Gırgır teknelerinin, 24 metrede avlanamayacağını söyleyen balıkçılar, “Bize 24 metre diye bir şey dayattılar. Bu bizim kıyı balıkçılığını bitirdi. Biz gırgır balıkçısı olarak, hep avlandığımız sular zaten Pelajik (Yüzeysel) balık. Onlar da hep 24 metre üzeri olduğu için bizim balıkçılığımız bitti. Biz de o yüzden tüm Türkiye’de gırgırcılar olarak denize çıkmama kararı aldık. Pazartesi gününe kadar bir eylemimiz var. Belki Pazartesiden sonra da devam edecek. Eğer devlet bizle oturup bir orta yol bulmazsa, biz bunu daha ileriye götürme kararlılığındayız. Bütün Türkiye’de av yasağı açıldı. Yani balıkçılık başladı. Ama hiçbir tekne balığa çıkmıyor. Yarın ucuz balık yiyemeyeceğiz. Eğer devlet bizle anlaşmazsa, bizde buna uyacağız, Çuprayla levrekle halkı doyuracaklar. İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bandırma, İstanbul, Karadeniz yani tüm Türkiye’de gırgırcılar olarak karar aldık. Ve bugün av yasağı açılmış olmasına rağmen, hiçbir tekne halatlarını çözüp gitmedi. Adamlarımız da burada, biz de buradayız. Biz mağdursak, hep birlikte mağduruz. Her teknede 30 tane adam çalışıyor. Bunun vebalini kim karşılayacak” dediler. Balıkçı teknelerinde çalışan işçiler ise mağdur olduklarını belirterek, “Biz balığa çıkmadık mı açız. Eve ekmek götüremeyeceğiz” diye konuştular.
Öte yandan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, av yasağının sona ermesinden önce yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin, faydalı bir uygulama olduğunu söyledi. Vali Tuna, “Trollerle ilgili bir toplantı yaptık. Biliyorsunuz av mevsimi açılıyor.
15 Eylül’de de trollere serbestiyet geliyor. O yüzden geçen sene yaptıklarımız, yapamadıklarımız, bu sene yapacaklarımız, ilgili kurum temsilcileriyle tekrar bir masaya yatırdık. İlave tedbirler neler olabilir? Bunları görüştük ve kararlarımızı aldık. Sevindirici olan şu; Geçen sene almış olduğumuz kararlar ve biraz işin üzerinde etkili durmamızın semeresini bu sene alıyoruz. Geçen sene 150 civarında tekne gelmişti. Bu sene bu sayı neredeyse 6’da bire düştü. Yani ancak o kadarına izin veriyoruz. Diğerleri biraz daha ince elendi. Gerekli şartları taşımadıkları görülenlere izin verilmedi. 28 tane tekne var. Bunların izlenmesi, takibi bizim için daha kolay olacak. Hem Sahil Güvenlik, hem Tarım il Müdürlüğümüz, hem diğer ilgili kuruluşlar bu işin üzerinde sıkı bir şekilde duracağız. Bakanlığımız bu sene işi zorlaştırıcı kararlar almış. Tutulacak balıkların uzunluğundan tutun da, yani 40 santimetrelik balık tutulabilecekken yeni yönetmelikte 45 santim olmak zorunda. Levrekte 18 santimetreyi 25 santimetre yapmışlar. Yani küçük balıklar tutulamayacak demek. Derinliklerde de, mesela gırgırın yaklaşabileceği mesafe 1ı8 metreyken 24 metreye çıkarılmış. Bu da güzel bir gelişme. Bu şekilde denizlerimizi, trollerin ve gırgırların istismarından mümkün olduğu kadar korumak için bundan sonra da elimizden gelen gayreti mümkün olduğu kadar göstermeye devam edeceğiz” dedi.
ZONGULDAK
Balıkçılar, hükümetin aldığı 14 kulaç derinlikte avlanma kararı sebebiyle 1 Eylül av sezonu başlamasına rağmen denize açılmadı. Karacılar, ev mevsiminin başladığı saatlerde, deniz yerine karaya ağ atarak, karara tepki gösterdi.
Aylarca av yasağının bittiği 1 Eylül tarihini bekleyen balıkçılar, tüm hazırlıklarını tamamlamalarına rağmen denize açılmadı. 14 kulaç yani 24 metre derinlikte avlanmanın yasaklandığı karar nedeniyle tepkili olan balıkçılar, bu kez deniz yerine karaya ağ attı. Alınan kararın balıkçılık sektörünü bitireceğini savunan balıkçılar, “Balıkçılık çok zor bir meslek. Buna rağmen kimimiz, Ordu'dan, Giresun’dan, kimimiz de Samsun’dan geldi. Denizden ekmeğimizi çıkarıyorduk. Bu sene de her zamanki gibi geldik ama böyle giderse, erken döneceğiz. İzin verilen kulaçlarda balık yakalamamız mümkün değil. Biz balık yakalayamazsak, patronlarımız bizi işten çıkarır. Hepimiz bu işe güveniyordu. Kimimiz ev yaptırıyor, kimimiz araba taksiti ödüyor. Yeni evlenenler ve düğün borçları ile boğuşanlarımız bile var. Biz borçları ödeyemeyiz. İşverenler, zarar eder, bizde büyük sıkıntılar yaşar ve mağdur oluruz” diye konuştu.
Teknede hazırladıkları ağları, tepki amacıyla karaya da atan balıkçılar, “Başka ağ atacak yerimiz kalmadı. Karaya ağ atıyoruz. Belki bir şey vurur. En azından taş tutarız. Belki kuş yakalanır. Başka çaremiz kalmadı. Bu yasak,izi ya PKK gibi dağa çıkmaya, yada hırsızlık veya soygun gibi suçlara teşvik ediyor. Bu yasak uygulamaya geçtiğine göre herhalde devlet bize bakacak. Başka da bir anlam veremiyoruz” dedi.
Yasağın kaldırılmaması halinde ise işten çıkarılma korkusu yaşadıklarını belirten balıkçılar durumunda kullanılabileceğini ifade etti. Ülkenin, savaş durumunda milyarlarca TL’yi bulan teknolojik ve donanıma sahip olan bu tekneleri göreve çağrılmayacağı duyuruldu.
KOCAELİ
Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde balıkçılar, gırgır avcılığındaki derinlik mesafesinin 18 metreden 24 metreye çıkarılması nedeniyle balığa çıkmadı.
Ereğli sahilinde bulunan balıkçı tekneleri Körfez’de uygulanan yasak nedeniyle balığa çıkmadı. Teknelerine “Satılık” yazan balıkçılar, hazırladıkları afişleri teknelerine asarak, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na seslerini duyurmaya çalıştı. Balık sezonunun açılmasıyla beraber bugün denize açılması beklenen tekneler karada oturdu. Ereğlili balıkçılar yasakların kaldırılmaması halinde denize çıkmayacaklarını belirttiler.
İzmir haberleri