Kanserden ölenlerin üçte birinin sigaradan öldüğünü belirten Köksal, “Sigara ve diğer tütün mamullerinin tüketilmesi başta akciğer kanseri olmak üzere kalp ve solunum hastalıkları gibi ani ve erken ölümle sonuçlanan birçok hastalıkların nedenidir. Sigara, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit, amfizem gibi hastalıkların yüzde 80'inden sorumludur. Kronik hava yolu hastalıkları (KHH) bugün dünyada milyonlarca insanı etkilemektedir. Dünyada 2005 yılında gerçekleşen 58 milyon ölümden 35 milyonunun nedeni kronik hastalıklardır ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu hastalıklardan ölümlerin yüzde 17 oranında artması beklenmektedir. Önlenebilir bu hastalıkların en temel ve ortak risk faktörü ise sigara içimidir. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da birey ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir” dedi.
Sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000 - 2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini söyleyen Köksal, “Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımını önleme çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Tüm insanların dumansız temiz hava solumaya hakkı vardır. İlimizde sigarayı bırakmak isteyenler için Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde, KETEM'de ve Verem Savaş Dispanseri’nde sigara bırakma poliklinikleri hizmet vermektedir” diye konuştu.
25 yılda 150 milyon kişi ölecek
İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, 2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini söyledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir