SAĞLIK

30 Bin Hasta Organ Nakli Bekliyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı, aynı zamanda İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Pirim, Türkiye'de 30 bine yakın hastanın, organ nakli beklediğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın merkezi bir sistemi var, Türkiye’nin neresinde olursanız olun, kadavra çıktığı zaman Bakanlığın “Organ Paylaşım Sistemi”ne giriyoruz. Kime uygun organ varsa o hasta ile temasa geçiliyor.

Kadavra çıktığı zaman uyum testlerini hızlıca yapıp, sisteme girmek zorundasınız. Özellikle de solid organ naklinde (akciğer, böbrek, ince bağırsak, kalp, karaciğer, pankreas) Türkiye oldukça iyi bir noktada” dedi.

Kadavradan nakil oranının istenilen seviyede olmadığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Pirim, bu sistemin İspanya’da çok başarılı bir şekilde işlediğini çünkü devletin beyin ölümü gerçekleştiğinde hiç kimseye sormadan organlara el koyduğunu ifade etti. Canlıdan naklin en son düşünülmesi gereken çare olduğunu da ekleyen Prof. Dr. Pirim, organı alınan kişinin de belli bir oranda risk altına girdiğini söyledi.

Özellikle böbrek ve karaciğer nakli konusunda çok iyi bir noktada olunduğunu söyleyen Prof. Dr. Pirim, ince bağırsak nakli için çok fazla merkez olmadığını ve ince bağırsağın özelliğinden ötürü başarı şansının da, on nakilde en fazla üç olduğunu dile getirdi.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }