GENEL

4 eski bakan için karar verildi

Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylama işlemi Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmeyeceğinin belirlenmesi ile sonuçlandı.

Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylamanın detayları şu şekilde;

İlk oylama eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yapıldı. 45 dakika süren gizli oy kullanma işleminin ardından oyların sayımına geçildi. Ardından Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı sonucu açıkladı. Buna göre; kullanılan oy 517, kabul 242, ret 264, çekimser 7, boş 1, geçersiz 3.
Oylamanın sonucunun ardından CHP'liler, alkışlarıyla sonucu protesto etti. 

Meclis'te ilk olarak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesiyle ilgili gizli oylama yapıldı. Daha sonra eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için oylama yapıldı. Oylamada 241 kabul oyuna karşılık 258 ret oyuyla, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in Yüce Divan'a sevk edilmesi talebi reddedildi. Oylamada 6 milletvekili çekimser oy kullandı, 4 oy boş, 4 oy ise geçersiz sayıldı.

Genel Kurul'dan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'le ilgili Yüce Divan kararının çıkmasının ardından eski AB Bakanı Egemen Bağış'la ilgili karar için gizli oylama yapıldı.

Oylamada 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyuyla, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi talebi reddedildi. Oylamada 7 milletvekili çekimser oy kullandı, 6 oy boş, 4 oy ise geçersiz sayıldı.
 
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış'ın "Yüce Divan"a sevk edilmeme kararının ardından son olarak eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar için verilen önerge 219'a karşı 288 oyla reddedildi.
Genel Kurul'dan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski AB Bakanı Egemen Bağış'la ilgili Yüce Divan kararının belli olmasının ardından son olarak eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'la ilgili karar için de gizli oylama işlemi tamamlandı. 
ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN OYLAMASINDA OY PUSULASINDAN 50 LİRA ÇIKTI
Oy sayımına geçildiği sırada Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, "Oy kupasından 50 TL çıktı, arkadaşlar. Para Hazine'ye..." dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, oy kupasına parayı kendisinin koyduğunu söyledi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklama yapan Tanal, "Değerli arkadaşlar 50 TL zarfa konulmadı. Oyum geçersiz sayılamaması için kutuya atıldı. Bu bir demokratik tepkidir" dedi.
Daha sonra bir CHP'li milletvekili "Diğer paraları da Hazine'ye irat kaydedelim" dedi. Bu söze cevap olarak, AK Parti sıralarından "Şişli'ye git Şişli'ye" sözleri duyuldu.

515 milletvekilinin oy kullandığı oylamada 219 kabul oyuna karşılık 288 ret oyuyla, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi talebi reddedildi. Oylamada 3 milletvekili çekimser oy kullandı, 3 oy boş, 2 oy ise geçersiz sayıldı.
Kararın ardından mutluluğunu gizleyemeyen eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, partililerin tebriklerini kabul etti.
 
YÜCE DİVAN KARARI İÇİN 276 OY ŞART
Önergenin kabul edilmesi için 276 kabul oyu arandı. Toplantı yeter sayısı olmak kaydıyla gizli oylamada kabul oyu 276'nın altında olduğu takdirde Güler'in "Yüce Divan"a sevki kabul edilmemiş oldu.

Meclis'te her bakan için gizli oylama yapılıyor. Yüce Divan kararı için 276 evet oyu gerekiyor. Milletvekilleri evet, hayır veya çekimser oyu temsil eden işaretleri (Beyaz-evet, kırmızı-hayır, yeşil-çekimser) oy pusulalarından birini kapalı bölmelerde zarfa koyacak ve bu zarfları kutulara atıyor.  
Vefat ve seçimler gibi nedenlerle 550'den 535'e düşen Meclis'teki sandalye dağılımı ise şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi 312, Cumhuriyet Halk Partisi 127, Milliyetçi Hareket Partisi 52, Halkların Demokratik Partisi 27, Bağımsız Milletvekili 12, Demokratik Bölgeler Partisi 1,Elektronik Demokrasi Partisi 1,Demokratik Gelişim Partisi 1, Millet Ve Adalet Partisi 1 ve Anadolu Partisi 1. 
Meclis Genel Kurulu'nda 4 eski bakanla ilgili Meclis Başkanlığı'na sunulan 4 önerge okundu. İlk oylama eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yapıldı. Çağlayan CHP, MHP ve HDP grubundan hakkında 53 önerge verilmişti.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }