Törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu katıldı.
En fazla ihracat kaydı bulunan Petkim Petrokimya 765 milyon 751 bin 682 dolarlık ihracatıyla, en fazla ihracat gerçekleştiren dış ticaret şirketi Pergamon Status Dış Ticaret623 milyon 332 bin 461 dolarlık ihracatıyla, en fazla üretim ve ihracatı gerçekleştiren İzmir Demir Çelik Sanayi 474 milyon 992 bin 24 dolarlık ihracatı ile birinciliği paylaştı.
“EGE’NİN PERFORMANSI PARLAK DEĞİL”
Törende konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, geçmiş yıllardan beri yapılan ticaretin genlerimize işlediğine ve bugünkü ihracat rakamlarının İzmir için çok parlak olmadığını belirterek, “Bu rakamlar İzmir’e yakışmıyor. Tarih öncesinden tekstilin ve ticaretin olduğu bir coğrafyadayız. Tarihi bilgiler ışığında bugünkü geldiğimiz nokta Ege ve İzmir açısından o kadar da parlak değil. Bütün dünyanın uğrak yeri olan İzmir’in gösterdiği performansın tam anlamını bulmadığına inanıyorum. Türkiye ortalamasını ihracat artışı son 12 yılda yüzde 4 artmış. Sadece İzmir olarak baktığımızda ihracattaki artış 3,5 civarında. İzmir’de ortalama artış yüzde 5 olmalı ki Türkiye ortalaması dengelensin. Bütün bunları İzmir’in ihracatta yeterli yüksekliği yakalamadığını söyleyerek dikkat çekmek istediğim, İzmir’in sahip olduğu potansiyel ve rezerv” dedi.
“GAZİANTEP İZMİR’İ GEÇTİ”
Ege Bölgesi olarak hayalleri yüksek tutmanın gerektiğini belirten Zeybekçi, “Sadece İzmir’i düşünmemeliyiz. Ben İzmir’i Anadolu’nun açılış kapısı olarak görüyorum. İzmir ihracat, lojistik, turizm merkezi olmalı. Öyle bir hayalimiz olmalı ki. İzmir’i Antalya’ya bağlamalıyız. İzmir EXPO 2020 hayalinin en başında hep söyledim; ‘İzmir’in zenginliklerine Denizli’nin, Muğla’nın, Aydın’ın zenginliklerini katmazsanız İzmir’de EXPO’yu yapamayız’ diye. Bütün illerin zenginliklerini alarak farklılaşırız. Böyle bir coğrafyada ticari ve üretim planlarımızı şimdiden yapmalıyız. Sadece il il değil, tüm Ege’yi planlamamız lazım. Bu ihracat artışı İzmir’e yakışmıyor derken, bu kadar zenginliklerin olacak Gaziantep ihracat artışında İzmir’i geçecek. Bunları düşünmek gerekiyor. İzmir İzmirlilerin değildir, İzmir Egelilerindir, bütün Anadolu’nundur. İzmir’i ona göre dizayn etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
İzmir’i sadece bir liman kenti olarak görmenin İzmir’e ve Türkiye’ye büyük haksızlık olacağını belirten Bakan Zeybekçi, 5 bin yıllık tarihi olan İzmir’i dünyanın ticaret, lojistik, turizm merkezi olması gerektiğini dile getirdi. Türkiye edilgen ve üretici bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Zeybekçi, “Dünyanın ilk 10 ülkesinden biriysek ne yapıp edip, o 10 ülkenin yapması gerektiklerini yapmalıyız. Önümüzdeki 10 yılın enerji ve hammadde ihtiyacını garanti altına almak zorundayız” dedi.
Zeybekçi, "İhracatın üretim ve tüketim alışkanlıklarını belirleyen tüketim ağlarına hakim olan ülke olmak zorundayız. Örneğin Japonya kendi ülkesinde 1 tek ağaç kesmeden dünya kereste üretimi birinciliğini elinde bulundurur. Amerika dünyanın en büyük ülkesi, en büyük sanayisi. Aynı zamanda dünyanın en büyük buğday, pamuk, soya, kömür üreticisi durumunda. En önemlisi Sürdürülebilir bir şekilde önümüzdeki 50 yıllık enerjisini garanti altına almıştır. Üretim, tüketim, pazarlama ağları çok ileri. Biz ise iki tarafı kapalı tüpün içinde üretim altındayız. Kendi tüpümüzü yaratmalıyız, tüketim ağlarını, alışkanlıklarını belirlemek zorundayız. İzmir’in ayaklarını ileriye doğru zıplaması gerektiği gibi Türkiye olarak aynı şeyi yapmalıyız” dedi.
Türkiye’de büyük zenginliklerin olduğunu ancak tek yapılması gerekenin akıl kullanmak olduğunu söyleyen Zeybekçi, “Aklımızı nasıl kullanacağız. Hükümetimiz geldiği günden beri hükmeden değil, hizmet eden bir devlet olduğunu söylüyor. Biz bir kişiye karar aldırıp bin kişiye uygulatan anlayış yerine, bin kişiye karar aldırıp bin kişiye uygulatan bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal’in muasır medeniyet hedefini birlikte gerçekleştireceğiz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat 150 milyar dolar hizmet geliri, 25 bin dolar milli geliri hep birlikte gerçekleştireceğiz. Ama şu anki halimizle bu mümkün değil” diye konuştu.
“Türkiye’de cari açık yoktur, inovasyon ve Ar-Ge açığı vardır” diyen Zeybekçi şunları söyledi:
“Ar-Ge ve inovasyonu hep birlikte topyekün yapmaya çalışmamız lazım. Türkiye’yi bir uçtan bir uca kadar kalkınmaya, refaha, kardeşliğe evrensel standartta ülke olmaya hep beraber yürümemiz lazım. Bizim yüksek teknoloji ürünlü ihracatımız son 10-12 yılda rakam olarak artmasına rağmen yüzde 6’lardan yüzde 3,5’lara düşmüş. Örneğin Kore bile yüzde 22’lere gelmiş. Bizim 2023'de varmaya çalıştığımız yer de Kore’nin geldiği yerdir. İhracattaki ileri teknoloji payını artırmamız lazım."
“İSTESEK DE EKONOMİK KRİZ ÇIKMAZ”
Türk ekonomisi son derece sağlam bir ekonomi olduğunu kaydeden Zeybekçi, “Bu ülkede artık istesek de kriz çıkamaz. Yeter ki siyasi istikrarı sürdürelim. Yapmamız gereken tek şey siyasi istikrardır. Geri kalan kendiliğinden olacak. Yeter ki biz bu süreci devam ettirelim. Asla tedirgin olmayın, endişe etmeyin. Türkiye olarak tereddütlerle değil ihracatımız artırarak, ihracata dayalı bir üretim modeliyle hareket edeceğiz. İstihdamı, refahı artırarak buna dayalı bir büyüme ekonomisine gideceğiz. Piyasa kendi ayarını bulur. Yeter ki istikrar bozmayalım. Siyasi istikrar ve kardeşliğimizi bozdurmayalım. İzmir tek başına birdir. Yanına bir daha aldığında 3 yapar 5 yapar. Bunu ekleyebildiğimizde çok büyük çalışmalar yaparız. İzmir’e 60 milyar dolarlık ihracat hedefi yakışmıyor. Geçmişe baktığımızda imkanlara baktığımızda bu İzmir'e yetmiyor” diye konuştu.
“BİRBİRİMİZLE UĞRAŞMA ZAMANIMIZ GEÇTİ"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yeni ihracat stratejisi üzerine bir toplantı yaptıklarını aktaran Zeybekçi, “Ekonomi Bakanlığı olarak yaş meyve sebze çıkarırsak ihracat verdiğimiz destek 400 milyon. Bunu da bir an önce 5 ile çarpmamız lazım. Dünyanın her yerinde ses getirecek reklamlar her şey yapmamız lazım. Yapabiliriz de çünkü kalitemiz çok yükseldi. Bir yolculuğa çıktık kalkınma, üretme yolculuğu. Bunu ıskalama hakkımız yok. Üretimlerimizle, birikimlerimizle, iklimimizle çok önemli bir ülke halindeyiz. Her yere ulaşır hale geldik. Herkesin gözü Türkiye’de şu anda. Tam bu anda vitesi başka bir yere geçirmememiz lazım. Bundan sonra ihracatımız artırarak ihracata dayalı üretim yaparak ilerlememiz lazım. Ve bunlara dayalı bir büyüme modeli ile gideceğiz. Bundan sonra a aşaması bitti artık b aşamasındayız. C aşamasında ise yüksek teknolojinin olduğu, tüm coğrafyanın lider marka örnek aldığı herkesin içinde olmak istediği bir ülke olacağız. Bu ülke içine birbirimizle uğraşma zamanımız geçti. Siyaset bir rekabet işidir. Siyaset karşılıklı projeler ile rekabet edildiği, bu rekabetten milletin menfaatinin sağlandığı, geleceğin inşa edildiği bir siyaset anlayışı olacak. Kendi geleceğini garanti altına almış, ülkesinde 50 yıl içinde neleri üreteceği hangi alanlarda uzmanlaşacağı ve o yola yürüyen bir siyaset anlayışı olacak. Türkiye ekonomi yönetimi loto tahmini yapar gibi kur tahminleriyle faiz oran hesaplamalarıyla uğraşılmamalı, Türk ekonomisi son derece sağlamdır. Yabancı para, faiz oranları, kur tahminleriyle çalkalanan bir ülke olmayacağız” dedi.
Dünyanın en büyük 5'inci havayolu olan Türk Hava Yolları'ndan İzmir'in payını alması gerektiğini de ekleyen Zeybekçi, “İzmir yeni bir dünya merkezi olmalı. New York, Londra gibi şehirlere direkt günlük uçuşları olan bir şehir olmalı. Bunu talep edin, yüksek sesle dillendirin. İsteyin. İzmir Antalya hızlı tren seferlerini konuşmaya başlasın. Ben hiç zaman bunu duyamadım. İzmir Antalya otoyoluna bağlandığında başka boyuta geçeceksiniz. Antalya dünkü çocuk 10 milyon turist geliyor. Bu coğrafyada 40-50 milyon turisti neden ağırlamayalım” diye konuştu.
“SİZE HAKKIMI HELAL ETMEM”
Kendisinin de ihracatçılar birliği başkanlığı yaptığını hatırlatan ve iş dünyasına “Ben sizin aranızdan geldim” diyen Zeybekçi, “TİM'de çalıştım. Her ekonomi hareketlenme olduğunda bir yerlerde izleri vardır. Onları yaşaya yaşaya geldim. Bizi yalnız bırakmayın. Ankara'ya her geldiğinizde bekliyorum. 7 gün 24 saat arayın. Bana ulaşamıyorsanız size hakkımı helal etmem ona göre” diye konuştu.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, “İzmir 500 milyar dolarlık hedefe varmak ve katkı koymak için aralıksız çalışıyor. Biz de İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projelerini ihracatçılarımızdan yana kullanıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Tekno Parkı ve Sağlık Geliştirme Parkı da ihracatçılara katkı sağlayacaktır. İzmir ileriye güvenle bakıyor. 500 milyar ihracat hedefini tutturmak, üretmek, refah düzeyini artırmak için gayretlerini daha da artıracak” ifadelerini kullandı.
TÜRKMENİSTAN İZMİR FUARI’NIN ONUR KONUĞU OLACAK
Fuar açılışı için Türkmenistan’a gittiğini söyleyen Zeybekçi, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nı İzmir Marble Fuarı’na davet ettiğini ve 2014 İzmir Uluslararası Fuarı’na da Türkmenistan’ın onur konuğu ülke olarak katılacağını ifade etti.
İhracatçılara düzenledikleri fuarlarla katkı sağladıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan yeni fuar alanıyla ihracatçılara daha fazla verimlilik sağlanacağını ifade etti.
Türkiye ihracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye ve dünyadaki ekonomik dalgalanmaya bakarsak, ihracatın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. İhracata daha fazla önem vermemiz gerekiyor. İhracat yapmayan sanayiciler ihracat yollarını aramalı, ihracata yönelik yeni yatırımlar yapmalı. Ekonomik büyümenin itici gücü olarak ihracatı görüyoruz. 201 yılında ihracatçılar olarak daha fazla katkı verilmesi gerekiyor. Son 10 yılda ihracatını 3 kat artıran Ege Bölgesi’nin katkısının devam etmesini bekliyoruz. Ege Bölgesi 2023 ihracat hedefinin 60 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye yeni görevinde başarı dileklerini ileterek sözlerine başlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Ege İhracatçı Birlikleri’nin tarihinde ilk kez 12 milyar dolar ihracat rakamını aşmasının gururunu yaşıyoruz. Birliklerimiz aynı zamanda 2013 yılında 7 ay 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir. Ege Bölgesi 2013 yılında 17 milyar dolar ithalat, 22 milyar dolar ihracatı gerçekleştirerek, bölgemiz ihracatının ithalatını karşılama oranını yüzde 129’a yükseltmiştir. Bu tablo Ege Bölgesi’nin ihracatçı kimliğinin ağır bastığını göstermektedir. Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri, 2013 yılında 6.8 milyar dolarlık sanayi ürünleri, 4.2 milyar dolar’lık tarım ürünleri, 1.1 milyar dolar’lık ise madencilik ürünleri ihracatı gerçekleştirmiştir” dedi.
Dünya ve ülke ekonomisi için 2013 yılının zorlu geçmesine rağmen Ege Bölgesi’nin ihracat performansının yüksek olduğunu belirten Türkmenoğlu, “2014 yılında hedefimiz 13 milyar doların üzerinde ihracatın gerçekleşmesi için verimlilik içinde çalışacağız. Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2008 yılından bu yana yürütülen 17 proje ile yaklaşık 10 milyon Euro'luk kaynak yaratılmıştır. Projelerimizle 14 ülkede 64 proje ortağımız işbirliğinde üyelerimizin rekabet artışını sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014 yılında Zeytinyağı Sineği ile Teknik Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi’ni sözleşmelerini imzalayarak faaliyetlerine başlayacağız. Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2014 yılında 6 adet fuara ulusal katılım organizasyonu, Su ürünleri Tanıtım Grubumuz, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitemiz ile Kuru Meyve Tanıtım Grubumuzun, 20 den fazla ülkede fuarlara katılarak Türkiye’nin ihracatının artırılmasında önemli çalışmalara devam edeceğiz. Türkiye’nin 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Ege Bölgesi olarak 100 milyar dolarlık katkı sağlayacağız” diye konuştu.