Adanada dolandırıcılara polis ve savcı operasyonu
Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Adana Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak telefonla tehdit edip korkuttukları kişileri dolandıran suç örgütüne yönelik 12 il ve 8 ilçede şafak vakti binden fazla polis ve jandarma ile 64 ayrı adrese eşzamanlı yapılan operasyonda 104 kişi gözaltına alındı.
7 ay süreyle yapılan teknik takip sonucunda 123 şüpheli şahsın Türkiye genelinde kendilerini polis, komiser, başkomiser, cumhuriyet savcısı ve cumhuriyet başsavcısı olarak tanıtıp, ülke genelinde aradıkları vatandaşlara kimlik bilgilerinin Ergenekon, PKK ve KCK terör örgütlerine para transferi yapıldığını, emniyet ve adliye yetkililerine küfürlü mesajlar gönderildiğini, kimlik bilgilerini ele geçiren örgütün bir çok şahsın hesaplarından para çektiğini kendisinin de hesabının boşaltılacağını, suçluların
yakalanmasına yönelik gizli bir operasyon yürütüldüğünü, kimseye bilgi aktarmaması gerektiğini bu şahısların yakalanmaması halinde suçun kendisine kalacağını ve ceza alacağını söyledikleri, korkutup kandırdıkları bu kişilerden hesaplarına para yatırmalarını sağlayarak dolandırıcılık yaptıklarını tespit etti.
Bu bilgiler doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinisinde, Adana Emniyet Müdürlüğü'nce merkez Şanlıurfa olmak üzere, Adana, Mersin, Ankara, Antalya, Gaziantep, Hatay, Burdur, İstanbul, İzmir, Kars, Adıyaman ve 8 ilçede olmak üzere 64 ayrı adrese şafak vakti "polis-savcı" adı verilen operasyon düzenlendi. Aralarında özel harekat, çevik kuvvet, ekiplerinin de bulunduğu binden fazla polis ve jandarma ile gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 104 kişi gözaltına alındı.
Savcılığın talimatıyla gözaltına alınan kişilerin mal varlıklarına el konuldu. Şüphelilerden Halil A'nın eşinin parmağındaki ve kulağındaki takılara da el konuldu.
Yapılan aramalarda çok miktarda 100 ve 200 TL'lik banknot, ziynet eşyası, banka dekontları notlar halinde yazılmış telefon numaraları ele geçirildi
"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, nitelikli dolandırıcılık, tehdit ve hakaret, başkasına ait kimlik bilgilerini kullanmak" suçlamasıyla gözaltına alınan şüpheliler, sorgulanmak üzerine otobüslerle Adana'ya götürüldü.
Dolandırıcıların bu zamana kadar 3 milyon TL dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Bu paranın 2 milyon 500 bin TL'sine dolandırıcılara ulaşmadan el konuldu.
Dolandırıcıların hedef kitlesinde bilinmeyen telefon servislerini arayarak mili eğitim, özel idare, nüfus, tapu kadastro, mal müdürlükleri, müftülük, rehabilitasyon merkezi müdürlükleri, şirket müdürleri, belediye başkanları, eczacılar bulunduğu belirlendi.
Şüphelilerden bazılarının, "Bize inanıp bu paraları yatıranların hiç mi suçu yok. Emniyet bu kadar mesaj gönderiyor bize kanıyorlar. Adamlar o kadar salaksa bizim suçumuz ne?
Biz paralarla traktör alıp ekonomiye katkı sağlıyoruz" şeklinde kendilerini savundukları öğrenildi.
Bunlar da ilginizi çekebilir