Uzmanlar, tatlı krizlerinin nedenleri arasında, bazı vitamin ve mineral yetersizlikleri, adet öncesi sendromu, polikistik over sendromu, barsak parazitleri, üzüntü, mutsuzluk, stres, depresyon gibi duygusal durumları gösteriyor.
FARKLI ALTERNATİFLER
Uzmanlar tatlı yeme isteği anında düşük kalorili tatlıların seçilmesi gerektiği belirterek şunları söylüyor, “Yenilecek tatlının türüne dikkat edilmesi gerekli. Baklava, şöbiyet, kadayıf gibi tatlılar yerine sütlaç, güllaç, dondurma gibi şeker oranı daha düşük tatlıları tercih edilmeli. Ayrıca kuru kayısı, incir, erik gibi kurutulmuş meyveler ve taze meyveler de birer alternetif olarak karşımıza çıkıyor.”
KRİZLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
Tatlı krizi ile başa çıkabilmek için birtakım önerilerin dikkate alınmasını ifade eden Uzmanlar, günlük 150 kaloriyi aşmayacak şekilde bir tatlı tüketiminin vücuda çok zararlı olmadığı söylüyor ve ekliyor: “Tatlıdan alınacak kaloriyi azaltmada etkili bir çözüm besinleri karıştırarak sağlanabilir. Karışım tatlıları, kan şekerini daha yavaş yükselip daha yavaş düştüğünden ötürü tatlı tüketimine bağlı hızlı acıkma ihtimali de azalır. Şekersiz fakat şeker tadı olan aromalı sakızlardan çiğnemenin, tatlı istediği anında taze veya kuru meyveler ile bu ihtiyacını bastırmanın, kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru erik gibi tatlı ama sağlıklı atıştırmalıklara yönelmenin ve yürüyüşe çıkarak tatlıyı unutmayı sağlamak en iyi yöntemlerdendir.”
Tatlı isteği anında vücuda şeker yerine bazı vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini almanın daha yararlı olacağını belirten uzmanlar, “şeker ve gofretler yerine yoğun kakaolu bitter çikolataları, hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin” uyarısında bulunuyor.