Tur minibüsü, kırmızı ışıkta bekleyen iki araca çarptı Tur minibüsü, kırmızı ışıkta bekleyen iki araca çarptı
Akseki’nin Kardelen çiçeği ve balı ile meşhur Çimi Yaylası'nda arıcılık yapan üreticiler, bu sezon bal üretiminde düşüş olduğunu söyledi. Kuyu mevkinde 40 yıldır arıcılıkla uğraşan Ahmet Arıcı, "Bal verimi bu yıl oldukça düşük, umduğumuz kadar güzel değil” dedi. Arıcı, Çimi Yaylası'nda bin 200 çeşit çiçek olduğunun açıklandığını söyleyerek, "Burası Türkiye’nin en güzel bal veren ikinci yeri" diye konuştu.

Bal üretimindeki düşüş nedenini, "Yaylalardaki keçi sürüleri çiçeklere zarar veriyor. Polen ve bal özü nektarı düşüyor. Ancak sürülerin ulaşamadığı yerlerdeki çiçeklerden arılar bal yapıyor. Ayrıca bölgede bulunan en az 8-10 bin adet arı kovanın da bulunması bunlara etken oluyor” şeklinde açıklayan Arıcı, “Akseki balının çok kaliteli olması nedeni ile bölgedeki tüm arıcıların Akseki yaylalarına arılarını çıkarıyorlar" dedi.

Mevlüt Arıcı ise, "Biz organik bal yaptırıyoruz. Bu yıl kışın sert geçmesi ve çok kar yağması nedeniyle otların saçakları zarar gördü. Otlar ve çiçekler gelişemedi. Nisan ayıda yağışsız geçmesinden dolayı çiçeklerde bal özü az oldu. Arıcıların her zaman umudu vardır. Biz de umutla bekliyoruz. Kardeşimle birlikte arıcılık yapıyoruz. 125 civarında arı kovanımız var. İçlerinde 8’erli çıtalar bulunmaktadır. Şu anda verim olukça az. İnşallah kovan başına 5 kilo gram bal alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Mevlüt Arıcı, Akseki balının çok kaliteli olması nedeniyle bal sezonu başlamadan sipariş aldıklarını belirterek, "Ancak bu yıl bal üretiminde geçen yıla göre düşüş var. Ürünü alınca ortalanma 50-75 TL arasında satışa sunacağız" diye konuştu.
Akseki Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Mehmet Güler de arılarda herhangi bir hastalık olmadığını ancak iklimsel faktörlerin olumsuzluk yarattığını söyledi. Bu yıl havaların çok yağışlı olması nedeniyle çok çiçek açtığını belirten Güler, şunları kaydetti:

''Çiçeklerin çok açmasına rağmen, zaman zaman rüzgarın çıkması ve sıcaklar yüzünden çiçeklerdeki polenler kurudu. Yaylalarda bol çiçek olmasına rağmen arılar polenlerden faydalanamadı. Bu nedenle bal veriminde düşüş olacak.''

Editör: TE Bilişim