Astım hastalığının nöbetler halinde gelen nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Dr. Bıyıklı, astım hastalarının uygulanan tedavi yöntemleriyle normal bir hayat sürmelerinin mümkün olduğunu, bunun için hastanın sürekli ve etkin takibinin yapılmasının gerektiğini kaydetti.
Astım tanısının nasıl konulduğunu da anlatan Bıyıklı, şunları söyledi: “Tekrarlayan ve krizler halinde gelen şikayetlerin olması, ataklar dışında iyi halin bulunması, belirli alerjenlerle ortaya çıkması, egzersiz sonrası artması, soğuk algınlığının hemen göğse iniyor olması, ailede astım bulunması gibi durumlarda hasta muayene edilmelidir. Atak olmayan hallerde muayene tamamen normal olabilir. Akciğer grafiğinde de belirgin bir özellik görülmez ancak çekilmesi önerilir. Astım tanısı koyduracak bir kan tahlili yoktur. Tanıya yardımcı olarak alerji testleri istenebilir. Tanıyı koymada en belirleyici testlerden biri ise hastanın soluk kapasitesi hakkında bilgi veren solunum fonksiyon testi(soluk üfleme testi)dir. Tüm bu bulgular, hasta ile konuşulduktan sonra değerlendirilerek tanı konur.”
ATAKLARI ÖNLEMEK MÜMKÜN
Atakların gece veya sabahın erken saatlerinde arttığına dikkat çeken Dr. Oğuz Oben Bıyıklı, etkin ilaç tedavisinin atakları engelleyebildiğini söyledi. Hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisinin yanı sıra, düzenli kontrollerle hastalığın seyrinin takibinin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Bıyıklı, hasta hekim işbirliğinin mutlaka gerekli olduğunu kaydetti.
Universal Kuşadası Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Oben Bıyıklı, astım hastasının yaşam kalitesini artırmak için günlük hayatta uygulanabilecek pratik bilgileri şu şekilde sıraladı: Astımı olanlar sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadan korunmalıdır. Havalandırma artırılmalı, rutubet önlenmelidir (nem oranı yüzde 40’ın altına düşmeli). Kumaş döşeli eşyalar yerine deri, ahşap veya plastikten yapılmış olanlar tercih edilmeli. Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Bu durumda alerji testleri yaptırmak gerekebilir. İlaçların düzenli bir şekilde alınması gereklidir. Grip, astımlı kişilerde nefes almada probleme yol açabilir. Bu yüzden grip aşısı yaptırmakta fayda vardır. Hamamböcekleri de astıma neden olur. Bunun için evde gereken tedbirlerin alınması gerekir. Astımlı kişiler yatak odasında halı bulundurmamalıdır. Yatak takımları haftada bir ve 60 §C’nin üzerinde yıkanmalı. Haftada en az bir kez güçlü bir elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmalı. Tüylü ve içi dolu oyuncaklar kaldırılmalı, ev hayvanları ortamda bulunmamalı. Klima ile ısınıyorsanız periyodik filtre bakımları yaptırılmalı. Sigara içilmemeli, içiliyorsa bırakmak için yardım alınmalı.