Atatürk'ün Kütahya'ya gelişinin 89. yıldönümü, törenlerle kutlandı
Mustafa Kemal Atatürk'ün Kütahya'ya gelişinin 89. yıldönümü, törenlerle kutlandı. Tören program kapsamında ilk olarak saat 09.30’da Zafer Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Belediye Başkanı Mustafa İça, Cumhuriyet Başsavcı v. Cumhur Söğüt ve Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan tarafından çelenklerin sunulması ile başladı.
Belediye Kültür Sarayı'nda yapılan programda, Kütahya Lisesi tarih öğretmeni Hasan Hüseyin Akyıldız, bir konuşma yaptı. Akyıldız, "Kütahya ve çevresine hakim olan Anadolu Selçuklu Devleti ve daha sonra da Germiyan Beyliğimiz uzun yıllar ileri karakol vazifesi yaparak Bizans’a karşı durarak Anadolu’da Türk varlığının devamına katkı sağlarken Domaniç kazamız Osmanlı Beyliğine yurt olmuştur. Germiyan Beyliği Anadolu’daki bütünlüğü sağlama adına topraklarını Osmanlı’ya bırakıp bir sancak olarak Şehzadeler yetişirken uzun yıllar Osmanlı Devletinin Anadolu Beylerbeyliğini idame ettirerek tarihteki etkinliğini sürdürmüştür. Milli Mücadelenin en önemli safhası olan Dumlupınar Meydan Muharebesi ve sonucunda kazanılan zaferle yine Kütahya’mız yeni bir kuruluşun ve kurtuluşun önemli bir yerini, teşkil etmiştir. Bütün bunları görmek ve hatırlamak için Kütahya’yı şöyle bir gezmek, hakkında yazılanlara göz atmak gerekmektedir. Kuruluşa ve Kurtuluşa ev sahipliği yapan Kütahya’ya Mustafa Kemal Paşa’nın çeşitli aralıklarla ziyarette bulunması Kütahya tarihi açısından ayrı bir öneme sahiptir. İlk olarak Kurtuluş mücadelesine devam ederken Mustafa Kemal Paşa, 21 Temmuz 1920’de kurulan Kütahya Milli alayını, 6 Ağustos 1920’de denetlemek için gelmiştir. Bu denetim sonrasında memnuniyetini ifade etmek isteyen Mustafa Kemal Paşa dönemin Kütahya mutasarrıfı Sait beyefendiye Kütahya halkına iletilmek üzere kendi el yazısı ile bir iltifatname yazmıştır” dedi.
"ATATÜRK'ÜN ÖĞRETMENLERE HİTABEN YAPTIĞI KONUŞMA"
Daha sonra Mustafa Kemal Paşa, eşi Latife Hanım ve bazı bürokratlarla birlikte 24 Mart 1923 tarihinde Kütahya’ya ikinci kez geldiğini ifade eden Akyıldız, “Bu ziyareti sırasında eğitim tarihimiz açısından çok önem arz eden konuşmasını Kütahya Lisesinde yapmıştır. Bu konuşmasında; 'Muallime hanımlar ve muallim efendiler, bu irfan yuvası altında hepinizi bir arada görmekten ve hepinizi selamlamaktan çok memnunum. Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, gerçek mutluluğa ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur. Bu iki ordunun her ikisi de kıymetlidir. Fakat bu iki ordudan hangisi daha değerlidir, hangisi bir diğerinden üstündür? Şüphesiz böyle bir tercih yapılamaz. Bu iki ordunun ikisi de değerlidir. Yalnız siz irfan ordusu mensupları, sizlere mensup olduğunuz ordunun değer ve yüceliğini anlatmak için şunu söyleyeyim ki sizler ölen ve öldürülen birinci orduya niçin öldüğünü öğreten bir orduya mensupsunuz.Biz iki ordudan birincisine vatan çiğnetmeye gelen düşman karşısında kan akıtan birinci orduya- bütün dünya bilir, bütün dünya şahit ol ki- pek mükemmelen sahibiz. Vatanın dört sene önce düştüğü büyük felaketten sonra, yoktan var olan bu ordu, vatanı yok etmeye gelen bu düşmanı kutsal vatan toprağında boğup mahvetti. Yalnız bu orduya sahip olmakla, işimiz bitmiş, gayemiz bu ordunun zaferiyle son bulmuş değildir. Bir millet, irfan ordusuna sahip olmadıkça savaş meydanlarında ne kadar parlak zafer elde ederse etsin o zaferin köklü sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür. Bu ikinci ordu olmadan birinci ordunun elde ettiği kazanımlar sönük kalır. Milletimizi gerçek mutluluğa kurtuluş ulaştırmak istiyorsak, bir an önce büyük, kusursuz nurlu bir irfan ordusuna sahip olmak zorunluluğu da bulunduğumuzu inkar edemeyiz.” demekle geleceğin imar edilmesinde öğretmenlerimizin önemine bir kez daha vurgulamıştır” diye konuştu.
Akyıldız’ın konuşmasından sonra Kütahya Lisesi öğrencilerinden Nurçin Kulalı “Mustafa Kemal Seslense” adlı şiiri, Kütahya Lisesi öğretmenlerinden Meltem Çakır Atatürk’ün Kütahya Lisesinde öğretmenlere yaptığı hitaben konuşmayı, Kütahya lisesi öğrencilerinden Münevver Özrenk “Mustafa Kemal’e Giden Yol” isimli şiiri okudu.
Kutlama programı Kütahya Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan orotoryo gösterisi ve akabinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Atatürk Fotoğrafları” sergisinin gezilmesi ile son buldu.
Törene Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Belediye Başkanı Mustafa İça, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumhur Söğüt, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Nuh Kalkan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir