Bakan Yazıcı, bireyin hukukun üstünlüğü ölçüleri içinde eleştirme, eleştiri hakkını sözlü olarak kullanma ya da gösteri hakkını kullanmak suretiyle ifade etme hakkının olduğunu dile getirerek, “Ama her hak ve özgürlüğün mutlaka kullanım alanları vardır. Siz şimdi düşünce özgürlüğü teşebbüs özgürlüğünden daha önemlidir diyemezsiniz. Yeter ki bunun ölçüleri sınırları belli olsun, bu bir araca dönüşmesin. Bu ölçüde de Türkiye’nin hak etmediği bir süreci yaşadığı düşüncesindeyim. İş dünyasının dinamik yapıları olarak bu alanlarda sağlıklı bir enformasyon içine girmek bizlerin görevi” diye konuştu.
PERAKENDE TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ TASLAĞI
Tüketicinin Korunması Kanunu’nun Meclis’te olduğunu hatırlatan Yazıcı, “Tatil bitimi gündem yoğunluğu olmazsa ilk çıkacak kanunlar arasında. Ama bir yeni anayasa gelirse mesele yok” dedi. Perakende ticaretinin düzenlenmesi taslağı üzerinde de çalışıldığını bildiren Bakan Yazıcı, “Taslakta son aşamadayız. Bunun içeriğinde sadece AVM’ler değil, perakende ticaretinin tamamı var. Bu alan düzenlenmeye muhtaç bir alan” ifadesini kullandı.
TÜPRAŞ’A YAPILAN DENETİM
Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hayati Yazıcı, Koç Grubu’na ait TÜPRAŞ ile Aygaz’a mahkeme kararıyla Maliye Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin ardından, denetimlerin Gezi Parkı olaylarıyla ilişkilendirildiği iddialarını değerlendirerek, “Konuyla mutlaka süreçlerle gündemler içerisinde bir bağlantı kuruluyor ama şunu düşünün Türkiye’de ticari faaliyette bulunan her kurumun, her işletmenin denetlenmesi doğal mı değil mi? Kamunun böyle bir yetkisi var mı yok mu? Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak denetimleri genellikle iç piyasada yapıyoruz” diye konuştu.
TÜPRAŞ’ın Türkiye’nin en büyük akaryakıt tedarikçisi olduğunu dile getiren Hayati Yazıcı, “Denetimin çok doğal olduğu kanısındayım. Sonuçta bir şey yoksa neyle bağlantı kurarsanız kurun bir şey olmayacaktır ama bir şey varsa ister bağlantılı görün, ister görmeyin varsa çıkar. Herhangi bir şeyle bunu bağlantılı görmenin sağlıklı olduğu kanısında değilim” dedi.
BDP’Lİ DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMALARI
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Dünyada 40 milyon Kürt var ancak siyasi birlikleri yok” şeklindeki sözlerinin çözüm sürecine etkisini değerlendiren Bakan Yazıcı, “Biz ana hedefe odaklanarak yola devam ediyoruz. Bu süreçle alakalı kimi zaman kabul edip kimi zaman kabul etmeyeceğimiz yapılan konuşmalara odaklanıp, ana hedefe ulaşmamızı engelleyecek bir tutum içine girmeyiz. Bunlar doğrudur ya da yanlıştır, bunların üzerinde durmaya gerek yok” şeklinde konuştu.
Yaşananların herkes tarafından takip edildiğine işaret eden Yazıcı, “O dedi diye örgütsüz hale gelmeyecek, o dedi diye 40 milyon vardır demeyeceğiz. Bunlar bilimsel verilerle, sayımlarla olur. 40 milyon varsa ne olacak, yani bunu söylemenin amacı ne. Var olması bir şeyi mi değiştirecek ya da az olması başka şekilde mi etkileyecek” açıklamasında bulundu.