GENEL

Balıkçılar Başbakan Erdoğana mektup yazdılar

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak, balıkçı barınağı işleten Su Ürünleri Kooperatiflerinin brüt gelirinden alınan %10 katkı payının kaldırılmasını ve kiralama sürelerinin de yasalara uygun şekilde üst sınıra uzatılmasını istedi.


Başbakan Erdoğan'a yazdığı mektupta, Balıkçı barınaklarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın olumlu görüşlerine dayanılarak, Maliye Bakanlığı'nca kiraya verildiğini, kiraya verilen balıkçı barınaklarının Balıkçı Barınakları Yönetmeliği'nin 4.maddesinde normal kira ücreti dışında kooperatiflerden bakım ve onarım adı altında yıllık brüt gelirinin % 10'u oranında katkı payı istendiğini, kira sözleşmelerine de bu yönde madde konulduğunu ve bu maddeye dayanak olarak da 6237 Sayılı Limanlar İnşaatı Hakkındaki Kanunu'nun 5 inci maddesi gösterildiğini anlatan Genel Başkan Özkaya, şu ifadelere yer verdi:
"6237 Sayılı Limanlar İnşaatı Hakkındaki Kanunu'na göre' Denizcilik Bankası Türk Anonim Ortaklığı ve iktisadi devlet teşekküllerine ait olanların esaslı tamirleri kendilerine aittir. Belediye ve mahalli idarelere ait olanların esaslı tamirleri Bayındırlık vekâletince yapılır. Tamirleri, Bayındırlık Vekâletince yaptırılacak tesisleri işleten teşekküller devredilmiş ve devredilecek tesislerin devrinden sonra yapılacak esas tamir karşılığı olarak her yılın gayrisafi iradından %10 nispetinde bir meblağ Hazineye yatırmaya mecburdurlar. 'denilmektedir. Yalnız burada kiralanan barınaklar için gayrisafi gelirin %10'unun Maliye Bakanlığı'na yatırılması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Balıkçı Barınakları Yönetmeliği'nin dayanağı 1380 Sayılı Su Ürünleri Yasası'dır. Bu yasanın hiçbir maddesine söz konusu %10 katkı payına herhangi bir ilişikli bir hüküm yoktur. Bu %10 uygulaması 27.01.1954 tarih ve 6237 sayılı Kanun'un 5 inci maddesine göre, kira bedeli alınmadan, geçici veya kesin olarak kendilerine devredilen Belediyeler, il özel idareler ve Köy Tüzel kişilikleri içindir. Kaldı ki, 6237 Sayılı Yasa'ya ek olarak 27.05.1959 tarihinde yürürlüğe giren 7305 Sayılı Yasa ile liman, barınak ve korunakların bakım ve onarımları Bayındırlık Bakanlığı'na verilmiş ve 1954 yılından itibaren balıkçı barınaklarını kullanan Özel İdare, Belediye ve Köy Muhtarlıklarından %10 adıyla hiçbir ücret şimdiye kadar tahsil edilmemiştir.1950 yıllarındaki uygulamaların, 1970 yılından itibaren kurulmaya başlanan su ürünleri kooperatiflerine teşmil edilmesi ve bir koyundan iki post çıkarırcasına, hem kira ücreti hem de %10 katkı payı alınmasını haksızlık olarak değerlendirmekteyiz. Ayrıca balıkçı barınakları işletenlerden balıkçı teknelerinin bağlanmasından elde edilen gelirin dışında kooperatifin diğer işlerden(balık alım satım, üyelerin ihtiyacı olan malzemelerin temininden)olan kazançlardan da %10 talep edilmektedir. Ayrıca, kiralama usullerinde on yıldan az yirmi beş yıldan fazla olamaz denmesine rağmen Milli Emlak Genel Müdürlüğü Hazineye ait taşınmazların kiraya verilmesine ilişkin esas ve usullerin yer aldığı,2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, Hazineye ait Taşınmazların İdaresi Hakkında Yönetmelik ve 300 sıra sayılı Millik Emlak Genel Tebliği Hükümleri 'ne göre kiralama süresi en fazla 10 yıl olmaktadır. Tüm balıkçı barınaklarını kiralayan kooperatiflerin sorunu olan brüt gelirden alınan %10'un kaldırılması ve kiralama süresinin de yasalara uygun şekilde üst sınır olan 25 yıl olarak verilmesi hem Anayasa'nın 10 uncu Maddesi'ndeki eşitlik ilkesi ile bağdaşacak hem de kooperatiflerimizin istihdam gücü artarak balıkçılık sektörüne daha faydalı olarak görevlerini yerine getireceklerdir. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için emir ve müsaadelerinizi arz ederim."
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }