Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan balık, ihtiyaç fazlası avlanma nedeniyle ucuza tüketilmeye başlandı. Balık fiyatlarının ilk bakışta sevindirici olduğunu anlatan balıkçılar bu durumun uzun vadede hem tüketiciye hem de üreticiye olumsuz yansıyacağını iddia etti.
Denizlerde su ürünleri avlayan her tekneye yıllık ve günlük olarak avlanma kotası getirilmesi gerektiğini savunan Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Yılmaz, “Türkiye’de sürdürülebilir balıkçılık yapmak istiyorsak, arz-talep dengesini kurmak zorundayız” dedi. Türkiye’de balıkçıların ‘Nasıl olsa bu sezon balık bol, en iyisi bitene kadar avlayalım’ düşüncesiyle denize açıldığını öne süren Yılmaz, bu şekilde bir avcılık anlayışının denizlere büyük zarar verdiğini ve balıkçıların adeta bindiği dalı kestiğini söyledi.
“GELECEKTE BEDELİ AĞIR OLUR”
Avlanma kotası uygulanmadığı takdirde gelecek nesillerin, balığı ancak akvaryumda görebileceğini söyleyen Kemal Yılmaz, “Kısa vadede gerçekleşen ucuzluk, hiç kimseyi sevindirmesin. Çünkü bugün ucuza tüketilen ürünün bedeli gelecekte çok daha ağır olabilir. Kaldı ki tüketim noktasında da maalesef dünyanın çok gerisindeyiz. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı yılda 24 kilo, dünya genelinde yaklaşık 17 kilo balık tüketiliyor. Ülkemizde ise bu rakam 7.6 kilo seviyesinde” diye konuştu.