GENEL

Basın Bülteni / Kimyasallarla Çalışırken Güvende Kalmanın 5 Önemli Adımı!

KİMYASALLARLA ÇALIŞMA DURUMUNDA 

İŞ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?

 

KİMYASALLARLA ÇALIŞIRKEN GÜVENDE KALMANIN 5 ÖNEMLİ ADIMI!

 

Çalışanlar ve işverenler, işi için güvenli ve sağlıklı olmayı hedefliyor. Özellikle de içerisinde kimyasalların olduğu çalışma alanında çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu alanlarda iş sağlığı ve güvenliğinin en üst düzeyde olması gerektiğini belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, kimyasallarla çalışma durumunda iş güvenliğinin nasıl ve nelerle sağlanacağını aktarıyor.

 

Ağır çalışma ortamları içerisinde çeşitli riskleri de barındırıyor. Kimyasallarla çalışmak söz konusu olduğunda da işverenler ve çalışanlar için farklı tehlikeler bulunuyor. Kimyasalları işleyen çalışanların güvenliği ve özellikle de istenmeyen kazaların önlenebilmesi için güvende kalmanın önemli noktaları olduğuna dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, kimyasallarla çalışırken güvenli bir iş ortamının sağlanması adına izlenmesi gereken 5 önemli adımı paylaşıyor.

1. Prosedürleri göz ardı edilmemeli. Çalışanlar, kendilerine çok karmaşık gelen protokollerle uğraşmak konusunda hevesli olmayabiliyorlar ama bu iş güvenliğinin önemli bir parçasıdır. Bu durum, tehlikeli maddeler ve kimyasallarla uğraşırken özellikle önemlidir. Çalışanların çalışma alanlarında kullanacakları her kimyasalın talimatlarını okuması, neyle karşı karşıya kaldıklarını bilmeleri ve kimyasalın kullanımı sırasında ne gibi önlemler alması gerektiğini bilmesi gerekiyor.

2. Kişisel koruyucu donanımlar giyilmeli. Herhangi bir kimyasal madde ile temasa geçmeden önce, çalışanların olası herhangi bir hasardan kendilerini koruyacak yeterli donanıma sahip olduklarından emin olması gerekir. Çalışanlar, belirli bir günde herkes için yeterli donanım olmaması veya maddenin çok tehlikeli olmaması nedeniyle bazen güvenlik donanımını göz ardı edebiliyor. Ancak, belirli kimyasal türlerini kullanırken giyilmesi gereken koruyucu parçalar vardır.

3. Çalışma alanıı temiz ve düzenli tutulmalı. En güvenli çalışma alanı daima temiz ve düzenli olandır. Kazalar veya kimyasal dökülmelerin birdenbire olmayacağını unutmayın. Bir kimyasalın yanlış kullanılması, dağınık ve kirli bir çalışma alanında ciddi tehlikeler yaratabilir. Çalışanların çalışma alanının düzenli olarak kapsamlı bir şekilde temizlendiğinden emin olmaları gerekiyor.

4. Gerekli eğitimler alınmalı. Kimyasallarla çalışmak her zaman belirli bir risk seviyesi içerir. Her türlü güvenlik önlemi alınsa ve koruyucu donanım uygulansa bile bazı kimyasallara maruz kalınması hala mümkündür. Bu senaryolarda, ciddi bir hasarın oluşmasını önlemek için çalışanları gerekli iş güvenliği eğitimlerini almış olması gerekiyor.

5. Etiketlemeler es geçilmemeli. Personelin tehlikeli kimyasallarla uğraşırken yaptığı ilk hatalardan biri, bunları etiketlemeyi geciktirmektir. Optimal olarak, diğer personelin neyle uğraştıklarını bilmelerini sağlayacak kullanışlı bir mesaj veya sembol içeren uygun etiketler uygulanmalıdır. Bu işlemi geciktirmek, yalnızca kimyasalı kullanması gereken bir sonraki kişiyi tehlikeye atacaktır.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }