SAĞLIK

Bebekler İçin 44 Milyon Yıllık Şifa: Kehribar

Kehribarlardan yapılmış diş çıkarma kolyeleri annelerin imdadına yetişiyor.

Bebekler için 44 milyon yıllık şifa: Kehribar

Bebeklerin ilk dişlerinin görünmesi heyecan verici olsa da epey gürültülü bir süreçtir. Akan salyalar, sızlanmalar, uzun ve uykusuz geceler... Bu sıkıntılı süreçte, kehribarlardan yapılmış diş çıkarma kolyeleri annelerin imdadına yetişiyor.

Kehribarın milyonlarca yıllık serüvenini araştırdıktan sonra www.mykehribar.comisimli kehribar sitesi kuran Burla Güçlüoğlu, kehribar diş çıkarma kolyeleri hakkında şu bilgileri verdi:

BALTIK BÖLGESİNDEN GELİYOR

“Hemen hemen tüm kehribar diş çıkarma kolyeleri, Baltık bölgesindeki kozalaklı ağaç özlerinin fosilleşmiş reçineleri olan kehribarlardan üretilmektedir. Baltık bölgesinin karanlık ve soğuk ormanlarından çıkartılır ve 44 milyon yıldan daha eskidirler.

Baltık bölgesi, kehribar yatakları ile tanınmaktadır ve zaman zaman “Baltık altını” diye de adlandırılmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde de kehribar yatakları bulunmaktadır; fakat Baltık kehribarı yüksek derecede süksinik asit içermesi ile tanınmaktadır.

Kehribar diş çıkarma kolyeleri, diş çıkarma dönemindeki bebeklerin takması için tasarlanmıştır. Bebeğin vücut sıcaklığı kehribarı ısıtarak içeriğindeki süksinik asiti dışarı salmasına yol açar. Teorik olarak, salınan bu süksinik asit kan dolaşımına emilerek bebeğin ağrısını azaltacak şekilde etki eder.

BALTIK KEHRİBARININ SİHİRLİ İÇERİĞİ: SÜKSİNİK ASİT

Baltık kehribarının şifa veren özelliğinin nedeni olan esas bileşen yüzde 8’e varan miktarlardaki süksinik asittir. Süksinik asit pek çok vitamin desteğinde, kalp ilaçlarında ve arterit için lokal merhemlerde bulunmaktadır.

Baltık kehribarı özellikle Çin tıbbında aktif bir içerik olarak da kullanılmaktadır. Baltık kehribarı kolyeleri pek çok Avrupa ve Asya ülkesindeki eczanelerde satılmaktadır.

Peki amber diş çıkarma kolyesindeki süksinik asit tam olarak nasıl işe yarıyor?

Teorik olarak bebeğin boynunun etrafındaki Baltık kehribarı ısındığında süksinik asit içeren yağlar serbest kalır. Ardından asit deri tarafından emilerek kan dolaşımına karışır.

Süksinik asit, ABD Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından güvenli bulunmaktadır. Çünkü “Süksinik asit, insan besinlerinde yaygın olarak kullanılan bitki ve hayvanların doğal yapısında geniş çapta bulunmaktadır.” Süksinik asit yenilebilen ürünlere sık sık katıldığı için FDA’nın dikkatini çekmiş ve test edilmiştir.

KEHRİBAR DİŞ ÇIKARMA KOLYESİ NASIL KULLANILIR:


Uygun ölçüdeki kolyeyi bebeğinizin boynuna takın (güvenli olması için klipsle sabitlenmesi tavsiye edilir).


Kolye taktığını unutturmak için bebeğin dikkatini dağıtmanız gerekebilir.


Öğle uykusu ve gece uykusu sırasında kolyeyi çıkartın.


Yanında biri yokken bebeğin kolye takmamasına dikkat edin.

GERÇEĞİ SAHTESİNDEN NASIL AYIRT EDİLİR?

Kehribar kolyeyi sıcak bir şeyin karşısına koyun. Yağlarının salınmasıyla hafif bir çam kokusu almanız gerek.

Kolyeyi bir kumaş parçasına sürtün ve sonra kumaşı kağıda yaklaştırın, statik elektrikle kağıdı kendine çekmesi gerekir. Gerçek Baltık kehribarı ise statik elektriğin artması gerekir.

KOLYESİ KULLANMAYA BAŞLAYABİLİR?

İki aylık olan bebekler kehribar diş çıkartma kolyesi takmaya başlayabilirler. Bebeğin bu kadar küçükken kolyeyi takması onu çekiştirmeden ya da ısırmadan takmaya alışması için iyi olacaktır.

Kehribar diş çıkarma kolyeleri genellikle diş çıkarmanın sona erdiği üç yaşına gelene kadar bebeklere takılmaktadır. Fakat pek çok çocuk görünüşünü sevdiği için bu kolyeleri daha ileri yaşlarda da takmaktadır.

KOLYE NE KADAR UZUNLUKTA OLMALIDIR?

Kehribar diş çıkartma kolyesi için standart ve uygun uzunluk 32 cm ya da yaklaşık 12,6 inçtir.Bu rahatsızlık vermeyecek kadar uzun, ısırma, çekiştirme ya da dolanmaya yol açmayacak kadar kısa bir ölçüdür.

BEBEĞİM UYKUDA TAKABİLİR Mİ?

Güvenlik nedeniyle bebekler kehribar diş çıkarma kolyelerini sadece uyanıkken ve başlarında bir yetişkin bulunduğu sırada takmalıdırlar. Kolyenin gündüz uykusu sırasında ve gece yatarken çıkartılması gerekir.


BEBEĞİN NEFES BORUSUNU TIKAYABİLİR Mİ?

Çoğu kehribar diş çıkarma kolyesi kopmaya karşı ve çifte düğümlü dizilen boncuklardan yapılmıştır. Büzülme ya da nefes borusunu tıkamaya karşı ilave güvenlik tedbirleri sağlar.

NASIL BAKIM YAPMAK GEREKİR?

Kolyeyi her ay yumuşak bir sabunla yıkayın ve güneşte kurutun (ısı yağların tekrar ortaya çıkmasını sağlar). Çocuğunuz kolye ile birlikte yıkanabilir. Klorlu havuzlara girmeden önce çıkarılması iyi olacaktır.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }