Bonzai tuzağından kurtulan gencin doktoru Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Evrim Ebru Yılmazer, gencin bir yıla yakın süren tedavinin ardından bağımlılıktan kurtulduğunu söyledi. Gencin mektubunu ‘Bonzai bağımlılığından kurtulabileceğinin mümkün olduğunu göstermesi’ açısından önemsediğini belirten Yılmazer, “Örnek bir mücadele veren hastam o maddeyi artık kullanmıyor. Mektubu bağımlıların yaşadıklarını tüm çıplaklığıyla anlatıyor” dedi.
İŞTE İBRETLİK MEKTUP
“Hanginiz benim gördüklerimi benim çektiklerimi benim yaşadıklarımı yaşadınız. Bu dağ ne rüzgarlar, ne karlar, ne boranlar gördü. Ama hiçbiri tek taşını, tek ağacını, tek dalını koparamadı. Çok güçlü olduğum için miydi? …Hayır. Her fırtınanın dineceğini, her karın eriyeceğini, her boranın bir gün yağmura dönüp tüm pislikleri alıp gideceğini bildiğim içindi. Sağlam olacak kökleri ağacın, dalı budanır kırılır taşlanır meyvesi. Bazen taş uzaktan değil yakından gelir. En yakınındaki atabilir en ağır taşı insana, uzaktan gelen sadece düşer önüne. Kimde vardır ki, uzaktan fırlatacak güç kayayı insanın tam alnının çatısına.
Evimde 2 ay günde 3 paket içtim…
Bunları yazan, günde 3 paket 3 gram jamaican gold namı değer bonzai içen biri. Belki pek çoğunuz diyeceksiniz ki okuduktan sonra, ‘madem bu kadar bilinçliydin neden içtin kardeşim’, diyeceğim tek şey düşürürler kardeşim.. Kalmayı bilmiyorsan düştüğünü anlamazsın bile. Yaklaşık 2 ay evimde işimden gücümden uzakta günde 3 paket içtim. Ne kadar da marifetmiş gibi geliyor kulağa…
Birileri zengin oluyordu…
Ama öyle değil işte. Bu dağ neler gördü. O yollarda bir yanda birileri zengin oluyordu bir yanda işimi gücümü kaybediyordum. Cebimden eksilen sadece param değildi. Beynimden nöronlarım, vücudumdan sağlığım ve çevremde şerefim eksiliyordu. En yakınlarım bile gözümün içine bakarak aptal yerine koyuyordu. Oysa ben bunları gördükçe daha da güçleniyor, lanet ediyordum. Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna bile az geliyordu. Hep içimden ‘Hanginiz benim kadar güçlüsünüz ki bunu bıraktığımda yanımda olacak her zamankinden dik durduğumda karşımda sahte yüzlerinizi sergileyeceksiniz’ diye düşünüyor daha da güçleniyordum.
Günde en az 2 litre su içmeli insan. Ben hayatımdan 0,5 litrelik suyu çıkardım, elime bile almıyorum artık,1,5 litrelik şişeyle içiyorum suyumu..sizlerde öyle yapın, hayatınızdan o şişeleri çıkartın, sizden neler aldığını o zaman anlayacaksınız. Bir karar verin, her şeyin başı insanın aldığı karardır.
Muhtaç olduğunuz kudret Gazi Mustafa Kemal Paşanın dediği gibi damarlarınızdaki asil kanda saklı. Bu asil kanı içeriden ve dışarıdan zehirlemelerine izin vermeyin. Unutmayın muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda gizli. Ayrıca Dr Evrim Ebru Yılmazer’e aldığım kararların karanlık yollarında güler yüzü ve tüm bilgi birikimleriyle ışık olduğu için teşekkürü bir borç bilirim...
“KENDİLERİNE VE BAŞKALARINA ZARAR VEREBİLİRLER”
Doktor Yılmazer, sentetik kannabinoidler (SK), yaygın bilinen adı bonzai, jamaican olan, esrar türevi sentetik uyarıcı maddeler olduğunu belirterek, “Gençler arasında özellikle kullanımlarının yaygınlaştığı izlenmektedir. Bu maddelerin bitkisel ve zararsız olduğu gibi yanlış bir inanış, ne yazık ki, kullanımının yaygınlaşmasına neden olmuştur. SK kullanan kişilerde göğüs ağrısı, huzursuzluk, solunum güçlükleri, kusma ve bulantı, bilinç kaybı, varsanılar ve sanrılar, intihar düşüncesi ya da girişimi, kendine ve başkasına zarar verici davranışlar, kalp krizi, böbrek yetmezliği ya da epileptik nöbetler gibi hayatı tehdit edebilecek belirtiler görülebilmekte, hatta ölüm vakaları bildirilmektedir. Bu maddenin kullanımı sonrasında gerçeği değerlendirmenin bozulduğu şizofreni benzeri psikotik tablolarla da görülmüştür” dedi.
“BIRAKMAK İSTEYENLERDE TERLEME, KUSMA OLABİLİR”
SK’lerin bağımlılık yapıcı etkileri oldukça yüksek olduğunu, kişide çok kısa sürede bağımlılık oluştuğunu kaydeden Dr. Yılmazer, şunları söyledi : “SK kullanan kişiler, bu maddeyi bırakmaya çalıştıklarında, terleme, uykusuzluk, çarpıntı, huzursuzluk, bedensel ağrılar, bulantı ve kusma gibi yoksunluk belirtileri yaşayabilmekte, bu belirtiler geçici de olsa maddeyi bırakmak isteyen kişiyi zorlayabilmektedir. SK’leri bırakmak isteyen kişilerin psikiyatri polikliniklerine ya da bağımlılık merkezlerine yardım başvurusunda bulunmaları, burada ayaktan ya da yataklı tedavi programlarına katılabilmeleri bağımlılık problemlerinin üstesinden gelebilmeleri açısından çok önemlidir.”