İZKA’da yapılan törende konuşan Başkan Sındır, tesisin Bornova Belediyesi’nin hizmet binalarında kullanılan elektrik enerjisinin 4’te birini karşılayacağını söyledi.
İzmir Kalkınma Ajansı’nda (İZKA) yapılan törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, sürdürülebilir yaşam konusunda İZKA ile birlikte daha önce dört projeyi daha hayata geçirdiklerini hatırlatarak, ‘‘İZKA’nın sağladığı bu tür finans destekleri belediyeler, diğer kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar için çok önemli. Dileğimiz ülkemizin tümünde yenilenebilir enerji teknolojilerine ve kaynaklarına yönelik daha fazla yatırım olsun ve halkın bilinci daha da üst düzeye taşınsın’’ dedi.
Bu tip çalışmaların dünyanın her yerinde ulusal politikalarla ancak bir noktaya kadar getirebildiğini ve tıkandığı ifade eden Başkan Sındır, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Çevre ve enerji konularındaki politikaların yerel politikalarla desteklenmediği sürece başarıya ulaşması mümkün değil. Yerel yönetimler bu tür çalışmalarla ulusal politikaların da gerçekleşmesini sağlayacaktır. İşte bu nedenle Bornova Belediyesi olarak bu konudaki duyarlılığımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Yönetim kurulu üyesi olduğum Avrupa Enerji Kentleri toplantılarında İZKA tarafından desteklenen bu projelerimizi büyük bir onur ve gururla anlatacağım.’’
İZKA Program Yönetimi Birim Başkanı Murat Çelik ise ‘‘Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmamız gerekiyor’’ derken, önümüzde süreçte sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjinin daha fazla ön plana çıkacağını söyledi. İZKA olarak İzmir’in bu konuda Türkiye’de öncü olmasını hedeflediklerini belirten Çelik, ‘‘Bu nedenle ‘Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri’ adı altında bir programa çıktık. Bu programın en önemli parçalarından biri Bornova Belediyesi’nin kuracağı bu tesis olacak. Vizyonları ve sundukları proje nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanacağına da inanıyorum’’ diye konuştu.
İHTİYACIN YÜZDE 25’İNİ KARŞILAYACAK
Bornova Belediyesi’nin hizmet binalarının tamamında kullanılan elektrik enerjisinin 4’te birini karşılayacak olan bu tesis, yıllık yaklaşık 200 bin lira tasarruf sağlayacak. Tesis her yıl, 150 evin ihtiyacını karşılayacak kadar (545 MWh) elektrik enerjisi üretecek. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek tesis, toplam 1 milyon 400 bin liralık kaynakla 1 yılda tamamlanacak. Tesisin faaliyete başlamasıyla birlikte, Bornova Belediyesi’nin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’nde taahhüt ettiği 2020 yılına kadar karbon salımını en az yüzde 20 azaltma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atılmış olacak. Burada üretilen temiz yenilenebilir enerji sayesinde yılda 250 ton karbondioksit salımı engellenmiş olacak.
Bornova Belediyesinden Dev Proje
Çevre konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan (İZKA) 1 milyon lira hibe desteği kazandıkları ‘Fotovoltaik Güç Tesisi Projesi’ ile ilgili sözleşmeye imza attı.
Bunlar da ilginizi çekebilir