Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, Bulgaristan'dan saman ithal edilmesinin planlandığını söyledi.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Cetizli, hayvancılığın sıkıntılı bir dönem geçirmekte olduğunu belirterek, "1.5 ay önce Bakanlık yetkilileri ile görüşmemizde, Bakanlığa rapor hazırlayıp sunmuştuk. Raporda, 'Balıkesir bölgesinden tutun İzmir, Konya, Sakarya bölgeleri incelendi, buğdaylarda verim az. Sap kısalığı var. Bunun yem fiyatlarına yansıyacağını’ ifade ettik. Ancak yetkili bana her bölgenin aynı olmadığını, bazı yerlerde ekin saplarının uzun, bazılarında ise kısa olduğunu, saman sıkıntısı yaşanmasının söz konusu olmadığını söylemişti. Biz bu günleri düşünerek Bakanlık yetkililerimizi uyarmıştık. Fakat dikkate alınmamıştı. Bu gün bir balya saman 10 ila 12 lira arasındadır. Ama saman yok. Bu gün bir kuzu yemi 44 lira, bir süt yemi 42 lira oldu. Sene sonuna kadar bu rakamlar 50 liraya dayanacak. Bu şekilde hayvancılığımızın ne kadar zor durumda olduğunu görmekteyiz" dedi.
Bulgaristan'dan saman ithal edilmesinin düşünüldüğünü bildiren Cetizli, "Geçtiğimiz hafta Bakanlık’ta yapılan toplantıda bu konuyu ele aldılar. Saman ithal edilmesi lazım. Çünkü, yem ve saman sıkıntısı yaşanıyor. Bu sebeple inekler mezbahaya gidiyor. Kasaplarda satışlar azaldı. Vatandaşımızın alım gücü zayıf. Vatandaşımız et alamıyor. Yemdeki girdi maliyetleri yüksek olduğundan dolayı ineklerimiz çok hızlı bir şekilde mezbahaya kesime gidiyor. Son 10 gündür devamlı inek kesiliyor. Bu da önümüzdeki yıl içinde kesilen inekler yüzünden süt sıkıntısının yaşanacağının işaretidir. Bu konuda acilen tedbir alınmalıdır. İnşallah önümüzdeki dönemde yem konusunda destekleme verirler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri konuyu dikkate almaya başladılar. İnşallah en kısa zaman içinde güzel sonuç geleceğini umut ediyorum" diye konuştu.
Yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Kurban Bayramı öncesinde hayvan fiyatlarının biraz daha yükseleceğini tahmin ettiğini ifade eden Cetizli, "Ama Bakanlığımızın almış olduğu karar, kurbanlık için büyük hayvan ithalatı yapılmayacak. Bu da üreticimiz için iyi bir şey. Kesim fiyatlarında 16 lira rakamı olmazsa, üreticimiz kazanmaz. Kasapta halen kıyma 24 lira. Bakanlığımız, toptan et satışında KDV oranını yüzde 1'e çekti, perakendede ise yüzde 8'de duruyor. Bakanlık bu konuda yanlış yaptı. Toptandaki yüzde 1'i, perakendeye yansıtacaktı, perakendedeki yüzde 8'i toptana yansıtacaktı. Hem devletim kazanacaktı hem de vatandaşımız kazanacaktı. Bunun oranı bu şekilde düzeltilmesi gerekiyor. Böyle olursa kasapta satışa sunulan kıymanın kilogram fiyatı 22 TL’yi geçmez" ifadelerini kullandı.
İzmir Haber
Bulgaristan dan saman ithal edilecek
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, Bulgaristan'dan saman ithal edilmesinin planlandığını söyledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir