Bursa da plastik para devri başlıyor
Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, dünyanın plastik para basmaya başladığı dönemde Türkiye'de hala plastik poşetin yararının ve zararının tartışılmasına anlam veremediklerini ifade etti.
sektörümüzden baktığımızda, Türkiye'de işlerin iyiye gittiğini görüyoruz" dedi.
"Türkiye'de ambalaj ve plastik sektöründe 35 bin 575 kişinin istihdam edildiğinin altını çizen Biliktü, "2011 yılında plastik işleme oranı bakımından dünyada altıncılıktan üçüncülüğe yükseldik. Türkiye genelinde bin 875 firma ambalaj ve plastik sektöründe faaliyet gösteriyorken, bu firmalarda 35 bin 575 kişi istihdam ediliyor. BTSO verilerine bakıldığında ise, Bursa yerelinde 35 firma bu sektörde faaliyet gösterirken, bu 35 firmada 3 bin 500 kişi direkt olarak istihdam ediliyor" diye konuştu.
"DÜNYA PLASTİK PARAYA GEÇİYOR"
Son zamanlarda plastik üzerinde oluşturulmaya çalışılan kötü algının yanlış olduğunu belirten İlker Biliktü, "Son zamanlarda plastik poşet üzerinde karalama kampanyaları yapılıyor. Biz biliyoruz ki plastik doğaya zarar vermiyor, aksine doğayı koruyor. Doğayı koruyor çünkü plastik geri dönüştürülebilir. Çevreye zarar vermiyor. Bu geri dönüşümde yüzde 5 oranında bile bir kalıntı çevreyi kirletmiyor. Plastiğin yerine kullanılması düşünülen kağıt ve cam gibi malzemelerin üretimi ise doğada tahribata yol
açıyor. Dünyanın plastik para basmaya başladığı dönemde plastik üzerine oynanan bu oyunu anlayamıyoruz. Özellikle çevreye duyarlı oluşundan ötürü tercih edilen bu paralar uzun yıllar yıpranmıyor. Üretim biçimi bakımından bu paralar polimar malzemeden üretiliyor. 6 yıllık bir dayanım süresi olan bu paraların en önemli tercih sebebi de geri dönüştürülebilir olmasıdır" ifadelerini kullandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir