Bursa'nın fethi coşkulu bir şekilde kutlandı
Bursa'nın Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesinin 686. yıldönümü şehirde coşkulu bir şekilde kutlandı. Fetih kapısında başlayan coşku, Tophane'de düzenlenen renkli gösterilerle doruğa ulaştı. Bursa protokolü ve rahvan atlar, mehter eşliğiyle Bursa sokaklarında fetih coşkusunu yaşadı.
Şenlikte rahvan at yarışları da düzenlendi. Şaha kalkan rahvan atı vatandaşları etkiledi. Kılıç kalkan ekibinin gösterisi de ilgi gördü. Gösteriler sırasında bir vatandaşın kılıç kalkan oyuncularının gösterilerini gerçek sanarak ayırmaya çalışması dikkat çekti. Görevliler yaşlı vatandaşı tören alanından uzaklaştırdı. Programda bir grup temsili yeniçeri Fetih kapısındaki surlara çıktı. Surlarda fetih salası okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından bir öğrencinin Bursa'nın fethi için yazdığı şiir ise dinleyenleri etkiledi.
Fetih kapıdaki programın ardından Bursa protokolü rahvan atlar ve mehter eşliğinde Bursa sokaklarındaki fetih yürüyüşüne katıldı. Balkondan alkışlarla kutlamalara destek veren vatandaşlara protokol mensupları selamlayarak karşılık verdi. Güneşli havada gerçekleştirilen fetih kutlamaları Tophane'deki gösterilerle devam etti.
Vali Şahabettin Harput, Tuğgeneral Yılmaz ve Başkan Altepe, Orhan Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret ettikten sonra programa iştirak etti. Osmangazi Belediyesi tarafından Tophane'de düzenlenen programla fetih coşkusu devam etti. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın fethini coşkulu bir şekilde kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Fetih ruhu tekrar günümüze taşınıyor. Bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu düşünceyle toplumun tüm kesimlerini kucaklayan ve hitap eden bu fetih coşkusunu 1 ay boyunca coşku içinde kutlayacağız" dedi.
"ECDADIN İZLERİNİ AYAĞA KALDIRIYORUZ"
Bursa'nın bir vakıf şehri olduğunu söyleyen Dündar, bu coşkulu kutlamaları her sene düzenleyeceklerini kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu şehrin yöneticileri olarak tarihi değerleri korumakla görevli olduklarını söyleyerek, "Onların izlerini ayağa kaldırıyoruz. Ecdadımızın bu güzelliklerini dünyaya tanıtıyoruz. Bu anma törenleri bir iki saate sığmaz. Onları her alanda dünyaya tanıtmalıyız. Yapılan sempozyum ve törenlerle şahsiyetlerin tecrübeleri anlatılıyor. Gerçekleştirilen fetih yürüyüşü ile Bursa bunu bağrında yaşıyor" diye konuştu.
Milletleri ekonomi ve sanayilerinin değil, kültür ve tarihlerinin yaşattığını söyleyen Harput, "Sağlam kültür ve tarihler milletleri yaşatır. Kendi kimliğine sahip çıkan ve kendi tarihine sahip çıkan milletler sonsuza kadar yaşayacak. Bir milletin ne kadar köklü bir geçmişi varsa o kadar güçle bir geleceği var demektir. Büyük fethin bütün heyecanını yaşıyoruz. Osmanlı kendi değerlerini ve adaleti, kardeşliği, hoşgörüyü 3 kıtada yaydı. Biz bugün onun emanetini dünyaya yaymalıyız" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri yörük çadırını ziyaret etti. Program, halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile devam etti.
Bunlar da ilginizi çekebilir