Ankara haberleri

Cari açık eriyor

Cari açıktaki düşüş sürüyor. Temmuz ayında cari açık, 3.8 milyar dolarla beklentilerin de altında kaldı. Yılın ilk yedi ayındaki cari açık ise geçen yıla göre 15.7 milyar dolar azalarak 34.4 milyar dolar oldu.

 verilerine göre yılın ilk yedi ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 15 milyar 724 milyon dolar azalarak 34 milyar 462 milyon dolara geriledi.


Bu gelişmede dış ticaret açığının 13 milyar 547 milyon dolar azalarak 40 milyar 885 milyon dolar gerilemesi, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 1 milyar 216 milyon dolar artarak 9 milyar 724 milyon dolara ulaşması ve gelir dengesinden kaynaklanan net giderlerin de 1 milyar 038 milyon dolar azalarak 4 milyar 032 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın yedi ayına göre 88 milyon dolar tutarında azalarak 11 milyar 480 milyon dolara, turizm giderleri de 678 milyon dolar azalarak 2m milyar 252 milyon dolara geriledi.

SERMAYE VE FİNANS HESAPLARI

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın Ocak-Temmuz dönemine göre 568 milyon dolar azalarak 8 milyar 878 milyon dolara ulaşırken, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar 1 milyar 210 milyon dolar artarak net 2 milyar 660 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı, bir önceki yılın ilk yedi ayına göre 6 milyar 346 milyon dolar azalarak bu yılın aynı döneminde 2 milyar 602 milyon dolar oldu. Bu dönemde bankaların uzun vadeli kredilerde net geri ödeyici, kısa vadeli kredilerde ise net kullanıcı olduğu göze çarptı.

BAKAN ÇAĞLAYAN CARİ AÇIĞIN GERİLEMESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ödemeler dengesinin Temmuz ayı rakamlarını değerlendirerek, “3.85 milyar dolar gelen cari açık son 21 ayın en düşük rakamı. Cari açığın düşmesi hükümetimizin ve ilgili kurumlarımızın başarılı politikalarının bir sonucudur” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ödemeler dengesi Temmuz ayı verilerine ilişkin değerlendirmede cari açığın 9 aydır gerilediğini ve önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam edeceğini belirtti. “Ekonomi Bakanlığı olarak tahminimiz yıl sonu cari açık GSYİH oranının yüzde 7.7-7.8 civarına ineceği yönünde. Fakat büyümede geri kalmamalıyız. Son 12 aylık cari açık 61.4 milyara indi. Bu haliyle de son 12 ay içinde en düşük açık düzeyindeyiz. OVP hedefi olan 64.5 milyar doların altındayız. Geçen ay OVP hedefinin altına inmiştik. Yakın gelecekte bir daha da üzerine çıkmayacağız” diyen Bakan Zafer Çağlayan, cari açıktaki iyileşmenin ithalattaki azalmadan değil, ihracattaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Aslan payının ihracat artışında olduğunu ve ihracattaki artışın cari açığı da aşağı çektiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “2012 yılının ilk 7 ayında cari açık 34.5 milyar düzeyinde. Yani geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3’lük bir gerileme var. Geçen yılın aynı dönemine göre 15.7 milyar dolar daha az açık verdik. Bunun yaklaşık 12 milyar doları mal ve hizmet ihracat artışından dolayı, 2.7 milyar doları ise mal ve hizmet ithalatındaki gerilemeden kaynaklanıyor. Kalan 1 milyar ise gelir dengesindeki iyileşmeden geliyor” diye konuştu.

Temmuz ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin 630 milyon dolar ile önceki ayların altında gerçekleştiğini açıklayan Bakan Çağlayan, Temmuz ayının dünya piyasalarında gergin bir dönem olduğu için bu oranın bekledikleri bir oran olduğunu vurgulayarak, “Sonbahardan itibaren yabancı yatırım girişlerinde iyileşme bekliyoruz. Yılsonunda 15 milyar dolara yaklaşacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Çağlayan açıklamaları şu şekilde sürdürdü: “Enerji hariç cari açığa bakıldığında yıllıklandırılmış cari açığımız 10.4 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. 2010 Kasım ayından bu yana en düşük seviye yakalanmıştır. Bu gösterge enerji dışındaki alanlarda önemli bir iyileşme sağlandığının göstergesidir. 7 aylık dönemde hizmetler dengesinde 1.2 milyar dolarlık yüzde 14 oranındaki artış önemlidir. Hizmetler dengesinin alt detaylarına bakıldığında ise bu dönemde bu artışta en büyük katkı 0.7 milyar dolar ile taşımacılıktan gelmektedir. Sık sık vurguladığım gibi, gerek büyüme, gerek cari açıktaki iyileşme bizim ihraç pazarlarımızdaki çeşitlendirme çalışmalarımızın bir sonucu. Önümüzdeki günlerde pazar çeşitlendirme ile ilgili da geniş detayları kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye yıllardır göz ardı ettiği pazarlara odaklanmaya başladı. Avrupa krizdeyken biz Afrika, Güney ve Kuzey Amerika ile Asya ülkelerine yoğunlaşmaya başladık. Hedef ve öncelikli pazarlar çalışmamızın bir sonucu olarak, daha fazla ticaret heyeti, daha fazla ihracat desteği, daha fazla ticaret müşaviri ve STK’larımızın katılımı ile ihracatçılarımızın katılımı ile bunu başardık.”

İzmir Haberleri

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }