Adana haberleri

Casusların yargılanmasına başlandı

Türkiye'ye sığınan muhalif subayları 200 bin dolar karşılığında kaçırmak isteyen kadın ajan ile birlikte 5 casusun 34'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli muhalif Üsteğmen Muhammed Hachasan, 31 Temmuz 2011'de kaçak yollardan Türkiye'ye sığındı. Reyhanlı'daki kampta kalan ve zaman zaman da ilçedeki tanıdıkları nedeniyle dışarı çıkan Üsteğmen Hachasan 30 Eylül 2011'de bir çay bahçesinden ayrılırken önü içinde 4 kişi bulunan otomobille kesilerek kaçırılmak istendi. Otomobilden inen biri muhalif subaya otomobile binmesini istedi. Binmek istemeyince diğer 3 kişi de otomobilden inerek üsteğmeni tekme, tokat döverek zorla otomobile bindirip kaçırmak istedi. Bir anda çevredeki vatandaşların olay yerine gelmesi üzerine Suriyeli ajanlardan biri, kalabalığa, "Kimse bizi ayırmaya çalışmasın. Halep'te aracıma çarptı. Kendisinden alacaklıyım, alacağımı almaya çalışıyorum" dedi. Kalabalığın artması üzerine Suriye istihbaratına çalışan ajanlar üsteğmeni kaçıramayacaklarını anlayınca otomobillerine binerek kaçtı. Suriye'deki ailesinin zarar görmesinden korkan muhalif Üsteğmen Hachasan durumu Türk makamlarına bildirmedi. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlileri, Hachasan'ın kaçırılmaya çalışıldığı bilgisine ulaştıktan sonra yaptığı teknik ve fiziki takip sonucu kaçırılma olayını planlayan Suriye asılı kadın ajan Süheyla D. ile muhalif subayı kaçırmaya çalıştığı öne sürülen Mamdouh A. (32) ve Mehmet Y. (26) yakalandı. Mousa A. (28) ve Murat K. (20) hakkında da yakalama kararı çıkartıldı. Suriye istihbaratına çalıştığı saptanan kadın ajanın üzerinde yapılan aramada ‘Hür Suriye Ordusu lideri Albay Riyad, generaller ve albaylar Mouhammet Abdullaheşşeyh Abu Halit, İdlip eski Parti Şube Sekreteri, Husam oğlu Moustafa Eşşeyh, mevcut bedel 200.000' yazılı not bulundu. Türkiye'ye sığınan bu tuğgeneral ve albay rütbesindeki bu kişilerin isimlerinin yanı sıra cep telefonu incelemesinde ise İdlip Siyasi Şube'nin telefon numarası saptandı. Mamdouh A.’nın cep telefonunda ise Suriye'de görev yapan general seviyesindeki askerlerin telefon numaraları bulundu. 
28 Şubat'ta yakalanıp tutuksuz yargılanmak üzere nöbetçi mahkemece serbest bırakılan Suriyeli biri kadın ajan ile 2'si yakalama kararlı 5 kişi "Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin etmek, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs” suçlarından Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Duruşmaya Mehmet Y. katıldı. Yakalamalı Mousa A. ve Murat K. ile tutuksuz Süheyla D. ile Mamdouh A. gelmedi.
Mehmet Y. savunmasında suçsuz olduğunu söylerken mahkeme heyeti, kadın casus ile birlikte duruşmaya gelmeyenler hakkında yakalama kararı çıkarttı. Duruşma ertelenirken, kadın ajan, savcılıktaki sorgusunda verdiği ifadesinde Suriye devletinde görev yapan siyasi ve askeri istihbarat görevlileri ile Mousa'nın baskısı sonucu Suriye rejimine muhalif Türkiye'deki askerlerin isim ve sayılarını tespit etmeye çalıştığını itiraf etti. 
Yakalandığında üzerinde kaçırılması planlanan general ve albaylar ile subayların isim listesi ile kaçırma işleminin tamamlanması halinde ‘mevcut bedel 200.000' yazılı not bulunan Suriye istihbaratına çalıştığı saptanan kadın ajan, "Devamlı Suriye'ye girip çıkış yaptığım için Suriyeli istihbarat görevlileri bu görevi bana verdi. Kamplarda kalan muhalif generaller ve albayların isim ile sayılarını öğrenmek için Tayfur A.’dan yardım istedim. Getireceği bilgi için kendisine para verecektim. Ancak, üsteğmenin kaçırılma girişiminden haberim yoktur" dedi.
Mahkeme heyeti duruşmayı ertelendi.

İzmir haberleri
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }