İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TOKİ tarafından Çeşme’de yapılması planlanan sosyal konutlarla ilgili düzenlenen basın toplantısına katıldı. Çeşme Belediyesi’nde düzenlenen toplantıya CHP İl Başkanı Ali Engin, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Halil Saatli ve meclis üyeleri katıldı.
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’na ve Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’a çevreyi koruyarak sürdürülebilir kalkınma konusunda gösterdiği gayretlerden ötürü teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, “Yarımada’nın küçük hesaplarla mahvedilmesine göz yumarsak tarih bizi sorgulayacaktır” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 4 yıl önce Yarımada’nın planlanması için yarışma açtıklarını, şimdi de stratejik planının hazırlandığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, planlama kurallarına aykırı planlar hakkında dava açacaklarını açıkladı.
Başkan Kocaoğlu, “Burada turizmin gelişmesi için Çeşme, Alaçatı ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Turizm Bakanlığı birlikte çalışarak turizm planı hazırlamalıdır. Yarımada’nın konusu budur. Yarımada, İzmir’in ve Türkiye’nin kalkınmasında en büyük kaldıraçtır. Bölgenin, İzmir’in tamamının ve Türkiye’nin kalkınması için Yarımada bulunmaz bir nimet ve fırsattır. Yarımada’yı, küçük hesaplarla, kısır hesaplarla, kısa vadeli hesaplarla eğer biz mahvedersek buna da yerel yöneticiler olarak biz siyasi partiler ve vatandaş olarak göz yumarsak ya da vurdumduymaz davranırsak tarih bizi sorgulayacaktır. Onun için buradayız. Faik Başkan’ın ve Muhittin Başkan’ın sonuna kadar arkasındayız, dava açacağız. Planlama ilkelerine uymayan bu planların, adil yargı tarafından önce yürütmesinin durdurulacağına; sonra da iptal edileceğine inancım tamdır” diye konuştu.
Plan konusunda Türkiye’de ‘kaos’ yaşandığını savunan Başkan Aziz Kocaoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “TOKİ’nin, ihtiyaç olan yerde sağlıklı ve ucuz konut üretilmesini amaçlaması gerekir. Hepimiz bu işi böyle biliriz. Bunun dışında Turizm Bakanlığı turizm planları yapar, ama kimseye sormaz. Sanayi Bakanlığı organize sanayi bölgesi planlar, ama kimseye sormaz.O zaman da bir plan kaosu yaşanır. Bugün Türkiye’de planlama açısından kaos vardır. Herhangi bir yerde bir şey yapmaya çalışıyorsunuz burası turizm, burası organize sanayi bölgesi deniyor geçiyor. Böyle bir planlama mantığıyla kentler, ülke planlamaz. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Özelleştirme İdaresi satacağı yerleri planlıyor. Ne planlama birikimi var, ne uzman kadrosu var. Ne de satacağı arazileri yerel yönetimler kadar biliyor. O zaman o sadece ‘ne kadar pahalı satarsam’ diye yoğunluk ve işlevi dikkate almadan, o gün ne revaçtaysa, olur olmaz diye bakmadan plana işleyip satarak paraya çevirmeye çalışıyor ve planlarını ne Bakanlığa ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ne de ilçeye soruyor.”
KONUT SAYISI YÜZDE 60 ARTACAK
Çeşme’de kış nüfusunun 22 bin olduğunu ve 7 bin konut bulunduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, ilçede turizm imarlarının yapılamadığından yakındı.
Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: “Bugün yapılmak istenen şey; 4 bin civarında konut. Yani Çeşme’deki konut sayısı yüzde 60’a yakın artıyor. Onun hesabı kitabını, ölçüsünü, ister arşına ister metreye vur işin içinden çıkamazsın. 7 bin konutluk kentte 4 bin sosyal konut olmaz. O zaman başka bir şey var burada. Yapılan planlamalarda yoğunluk bin metrekareden 500’e indirildi. Emsal de aslında 0.25’ten 2.40’a çıkarıldı. Bugün biz kent dönüşümü yapacağımız gecekondu bölgelerindeki çalışmalarda emsal 2.40 kullanmıyoruz. 1.5 civarında emsal kullanıyoruz. Kenti bu şekilde dönüştürmeye çalışıyoruz ki kent, çağdaş bir kent olsun. Sosyal donatı alanları olsun. Kentin emsalini, olabilecek alanlarda 1’lere indirmezseniz geleceğini kuramazsınız. O zaman burada bir amaç var. Diyebilirler ki; ‘4000 konut değil, 2000 konut’. Öyle de olsa da sözlerimin tamamı geçerlidir. Çeşmenin bir sıkıntısı var. Sıkıntısı turizm imarlarının yapılamaması. Çeşme’nin gelişmesi için, şu anda Turizm Bakanlığı uhdesinde olan, turizm sezonunu on iki aya yayıp sektörü büyütecek, ilçenin turizm sektöründen alacağı payı artıracak turizm planlaması buzdolabında duruyor.”
ÇEŞME’NİN BOZULMASINI ENGELLEYECEĞİZ
Başkan Kocaoğlu, Çeşme’yi ranta kurban etmeyeceklerinin altını çizdi ve şunları söyledi: “Eğer TOKİ çalışacaksa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizim 541 hektarlık Cennetçeşme, Yurtoğlu gibi yasayla belirlenen, kenti gecekondulardan kurtarması gereken alanlarda kentin gelişimine, gecekondulardan arınmasına katkıda bulunabilir. Tabii bizimle mutabık kalınan, bizim Çeşme’de uyguladığımız yoğunlukla Uzundere’deki yoğunlukla, Aktepe - Emrez’de uyguladığımız yoğunlukla yaparsa... O zaman biz de saygı duyarız. Ama Çeşme’yi rant uğruna başka bir yöne eğmenin, bükmenin hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum. Bu davaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, 2014 seçimlerinden sonra Büyükşehir sınırlarına bağlanacak ilçemizin hakkını - hukukunu korumak için, bu davaya müdahil olacağız. Çeşme’nin bozulmasını yasal yönlerden engellemeye çalışacağız, bu bizim görevimiz.”
RANT KAYGISI VAR
Öte yandan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da, TOKİ tarafından Reisdere Mahallesi’nde yapılması istenen toplu konut projesine karşı olduklarını da söyledi.
Çeşme’yi bozmak için hükümetin elinden geleni yaptığını söyleyen Tütüncüoğlu, “Kuşadası’nda yaptığı Uydukent gibi burada da bize sormadan 15 bin kişilik uydu kent yapmak için bakanlıktan proje gönderdi. Bizim gibi sahili olan Cannes’e, Miami’ye bakın. Böyle doğrudan 5 katlı büyük bir yapı yok. Çeşme, Alaçatı adı kullanılarak rant elde edilmeye çalışılıyor. Biz kentsel dönüşüm istemiyoruz. Sağlıklı kentler istiyoruz. Bugüne kadar buranın doğasını bozmadık. Betonlaştırmadık. Biz burada sağlıklı insanların sağlıklı kentte yaşamasını istiyorum” dedi.
YARGIYA GÜVENİYORUZ
CHP İl Başkanı Ali Engin de uygulanmak istenen projeyi şiddetle reddettiklerini belirterek, “Alsancak Stadı, Liman’a AVM yapılmak istenmesi, kent merkezindeki okullar, yeşil alanlar, tarihi binalar ve şimdi de sahil beldelerindeki hazine arazilerinin yüksek kat ve yoğunlukla imara açılıp oraları sözde dar gelirlilere konut edindirme projesi olarak görüyorlar. Çeşme ve Alaçatı’da bugüne kadar oluşan konutlara eşdeğer bir konut sayısını hayata geçirerek güya yoksullara konut edindirmeyi planlıyorlar. Bunu şiddetle reddediyoruz. Bağımsızlığına güvendiğimiz yargının bir an önce bu işi durdurmasını ve bu planları reddetmesini talep ediyoruz” diye konuştu.