Denizli haberleri

Diyetisyen Hasan Yıldız

Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninde yaşanan değişiklikler ve uzun süreli açlıktan sonra, normal beslenme düzenine geçilirken dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Hasan Yıldız, Ramazan ayında oruç tutanların, Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme sürecine geçişte yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek sağlıklarını tehlikeye atmamaları gerektiğini söyledi. Bayramda ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: “Ramazan boyunca oruç tutan bireyler beslenme düzeninin değişmesi ve günlük öğün sayısının düşmesi nedeniyle normal beslenme düzenlerine kavuşmalarıyla birlikte bir anda eskisinden de fazla yemek yeme eğiliminde bulunur. Ayrıca, değişen yemek düzeni nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve kilo alma eğilimi artmaktadır. Değişen yemek düzeni ve bayramda ağır tatlıların, kızartma ve hamur işi yiyeceklerin tüketilmesi nedeniyle özellikle mide ve bağırsak şikayetleri artmaktadır. Bu nedenle bayramda beslenmeye dikkat edilmelidir.” 
MİDEYİ ZORLAMAYAN YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİ
Diyetisyen Hasan Yıldız, Ramazan boyunca günde 16 saat aç kalan ve iki öğünle beslenen vücudun, bayramda yenen ağır yemekler ve tatlılar karşısında sağlık açısından çok zorlandığını belirterek şunları söyledi: “Bayramda yapılan ziyaretlerde aşırıya kaçarak yenen tatlılar, dolmalar, börekler normal sağlıklı bir insanı bile rahatsız edebilirken, hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları olanların tatlı ve yemek tüketimi konusunda hassas davranmaları gerekir."
Bayram sonrasında güne kahvaltı ile başlamak gerektiğini anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mideyi zorlamayan peynir, zeytin, domates, salatalık, kepek ekmeği gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Yemek 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere yenmeli ve ana öğünlerde her besin grubundan az miktarlarda tercih edilmelidir. Kızartma gibi yüksek kalorili besinler yerine haşlama, buğulama besinler tercih edilmeli, yemekler hızlı tüketilmemeli ve iyi çiğnenmelidir. Bayramda özellikle hamur işleri ve tatlı tüketiminde dikkatli olunmalı, tatlı yerine meyve tercih edilmelidir. Sıvı ihtiyacına dikkat edilmeli ve günde 2,5 litre su tüketilmelidir. Kahve ve çay yerine bitki çayları tercih edilmelidir.” 

İzmir Haber
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }