Sağlık Bakanlığı Haberleri

Doktorlara e-imza uyarısı

Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimlerin e-imza entegrasyonlarını 01.03.2013 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri (AHBS) ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) yazılımlarını yapan firmalara 28 Ocak’ta gönderdiği yazıda e-imza entegrasyonlarının 1 Mart’a kadar tamamlanmasını istemişti.
saglikaktuel.com haber sitesinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk imzalı gönderilen yazıda, “Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimlerimizin elektronik ortamda yazmış olduğu reçetelerin, 5070 sayılı elektronik imza kanunu hükümleri doğrultusunda elektronik imza ile imzalanması, Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda iletilmesi amacıyla, firmanızın ürünü olan Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri (AHBS) ve/veya Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) yazılımınızda yapılacak e-imza entegrasyon çalışmalarının en geç 1 Mart 2013 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir” denildi.

Basit olarak dijital imza elektronik dokümanları (Eposta, Ms excel dosyası, Ms Word dosyası gibi) imzalamak için kullanılan ve bu elektronik dokümanı alan kişinin de gönderen kişinin kim olduğuna emin olmasını ve güvenmesini sağlayan bir elektronik koddur.Doğal olarak dijital imza güvenilirliği şifrelenmiş olmasından kaynaklanır. Bu sistem şifrelenmiş verileri gönderen bilgisayar ile bu şifrelemeyi çözebilen alıcı bilgisayar arasında çalışır. Gönderenin şifreleme işlemi ile alıcının doğrulama işlemi verinin güvenli bir kaynaktan geldiğini gösterir. Bu iki taraflı işlem dijital imzayı tamamlar. Dijital imza diğer adıyla elektronik imza ülkemizde 23.01.2004 yılında resmi gazetede yayınlanmış ve 23.07.2004’te yürürlüğe girmiş 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile de tanımlanmıştır.

Elektronik imza, elle atılan ıslak imza gibi kullanılabildiği için, internette her türlü resmi işlemin, hem zamandan hem kağıt israfından tasarruf edilerek ve elektronik ortamda arşivlenerek yürütülmesini sağlar. Elektronik imza, kamu kuruluşlarıyla yapılan işlemlerde, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde, e-devlet, e-iş ve e-ticaret uygulamalarında, elektronik posta ve kanun kapsamındaki hukuki işlemlerde kullanılabilir.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }