DÜNYA

Dünyanın Tek Yüzer Nükleer Güç Santralinin İlk Ünitesi Hizmete Girdi

Türkiye’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rosatom, dünyanın ‘ilk ve tek yüzer nükleer güç santrali’ Akademik Lomonosov’un birinci reaktörünü hizmete aldı.

DÜNYANIN TEK YÜZER NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNİN İLK ÜNİTESİ HİZMETE GİRDİ


ROSATOM CEO’SU LIKHACHEV:


“SADECE KUTUPLARA DEĞİL, DÜNYA GENELİNE TAŞINABİLİR ENERJİ FIRSATI SUNUYORUZ”

Türkiye’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rosatom, dünyanın ‘ilk ve tek yüzer nükleer güç santrali’ Akademik Lomonosov’un birinci reaktörünü hizmete aldı. Rosatom’un grup şirketlerinden biri olan Atomflot Şirketi’nin Murmansk kentindeki sahasında demirleyen santralde teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından ilk reaktör yüzde 10 kapasiteyle çalıştırıldı. Kapsamlı testlerin ve hazırlık süreçlerinin tümünün önümüzdeki yıl Mart ayına kadar tamamlanarak,Akademik Lomonosov’un devreye alınması bekleniyor. Yüzer nükleer santraller, ulaşılması en uzak bölgelere enerji ulaştırabilmesi, 3 ila 5 yıl boyunca yakıt ikmaline gerek kalmadan kesintisiz çalışarak elektrik üretim maliyetini düşürmesi gibi özellikleriyle nükleer enerji sektöründe dikkat çekiyor.

Yüzer nükleer santrallerin Rusya'nın dünya nükleer teknoloji pazarındaki lider konumunu güçlendireceğini kaydeden Rosatom CEO’su Alexey Likhachev “Santralin (Floating Power Unit- FPU) tüm testlerini programa uygun olarak başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Önümüzdeki sonbaharda Akademik Lomonosov’u planlandığı gibi Pevek kentine çekeceğiz. Yüzen nükleer enerji santralleri, özellikle uzak yerlere enerji ulaştırmak için ideal bir çözüm. Bu projeyi sadece Rus Arktik bölgeleri için değil, aynı zamanda dünya genelinde pek çok ülke için faydalı olacak yeni bir ürün olarak görüyoruz. Küçük nükleer güç reaktörleri alanında referans gösterilen teknolojilere sahibiz. Yüzer nükleer santrallere yönelik artan talebin Rusya'nın dünya nükleer teknoloji pazarındaki lider konumunu güçlendireceğine inanıyorum” diye konuştu.

YÜZER SANTRALDE HAZIRLIKLAR MART’TA TAMAMLANACAK

Murmansk’te demirlenen Akademik Lomonosov’da şebekeye bağlantıdan önce tamamlanması gereken bir dizi işlevsellik ve güvenlik testleri yapılacak. İlk aşamada reaktör yüzde 1 ila 10, son aşamada ise yüzde 110 kapasitede çalıştırılacak. Her aşamada, yüzer santralin güvenliğini sağlamak için çeşitli çalışma modlarında testler yapılacak. Kapsamlı testlerin ve hazırlık prosedürlerinin 2019 yılının Mart ayına kadar tamamlanması bekleniyor. 2019'un üçüncü çeyreğinde Pevek (Rusya'nın en kuzeydeki şehri) limanına çekilecek. Yüzer nükleer santral ile Bilibino Nükleer Güç Santrali ve Chaunskaya Santrali’nin güç kapasitelerinin artırılması planlanıyor.

EN ÇOK İLGİ ORTADOĞU, KUZEY AFRİKA VE GÜNEYDOĞU ASYA’DAN

Rosatom’un grup şirketlerinden Rosenergoatom için üretilen, taşınabilir modüler güç ünitesinin pilot projesi olan dünyanın ilk yüzer nükleer santrali Akademik Lomonosov’un çalıştırılması ikinci nesil yüzer santral çalışmalarında bir kilometretaşı olarak görülüyor. Rosatom bir dizi halinde üretip ihraç ederek,dünya genelinde en çok gelecek vaat eden pazarlar arasında yer alan küçük modüler nükleer reaktör piyasasına ürün tedariğini hedefliyor. Yüzer nükleer enerji santrallerine en çok ilgilinin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Doğu Asya’dan olduğu belirtiliyor.

SABİT MALİYET AVANTAJI SAĞLIYOR

Yüzer nükleer güç santralleri ulaşım altyapısı, tasarım ve yakıt dağıtım maliyeti ne olursa olsun, Rusya Federasyonu'nun ulaşılması zor bölgelerine elektrik tedarik etmeyi mümkün kılmak için tasarlandı. Fosil yakıt bazlı elektrik üretme maliyetinin yüzde 40’ı, kömür, petrol, gaz fiyatları ve bunların teslimat fiyatlarına bağlıyken bu rakam özellikle uzak bölgeler için daha da yükseliyor. Yüzer nükleer güç santralleri ise küçük boyutları, hafiflikleri ve sabit maliyet avantajıyla bu zorlukları ortadan kaldırıyor. Yüzer reaktörler, 3 ila 5 yıl boyunca, yakıt ikmaline gerek kalmadan kesintisiz çalışmalarıyla elektrik üretim maliyetini önemli ölçüde azaltıyor.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }