İZMİR HABER

Egeliler bu laboratuvarlarda yetişiyor

Bu oluşum Ege Üniversitesinin araştırma üniversitesi olma yolundaki adımlarını güçlendiriyor.

             Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, öğrencilerin üniversite eğitim hayatı boyunca öğrendikleri teorik bilgileri pratikte de pekiştirmeleri için birçok imkânı sağlıyor. Üniversite sonrasında öğrencilerin ihtiyaç duyacağı pratik bilgiler, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan laboratuvar olanaklarıyla destekleniyor. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde bulunan yedi laboratuvarda doğrudan proje üretiliyor ve topluma yönelik hizmetler veriliyor. Bu oluşum Ege Üniversitesinin araştırma üniversitesi olma yolundaki adımlarını güçlendiriyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Topluma hizmet noktasında bünyemizde bulunan akademik birimlerimizle halkımıza dokunmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizi geleceğe hazırlarken, donanımlı bir şekilde yetiştirip, teori ile pratiği bir arada yürüterek nitelikli öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Günümüz, Ar-ge ve inovasyon çağı. Bu doğrultuda Edebiyat Fakültemiz bünyesinde bulunan 13 bölüm 7 laboratuvarı ile proje üretmeye ve topluma hizmet etmeye devam ediyor. Öğrencilerimize ve hocalarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde bulunan laboratuvarların işleyişi hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcı Prof. Dr. Arife Karadağ, laboratuvarların Coğrafya Bölümü ve Psikoloji Bölümü bünyesinde faaliyet gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Karadağ, “Coğrafya Bölümü bünyesinde Alüvyal Jeomorfoloji Laboratuvarı, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarı, Uzaktan Algılama Laboratuvarı ve Dendrokronoloji Laboratuvarı bulunmaktadır. Psikoloji bölümünde ise Çocuk ve Ergen Araştırmaları Laboratuvarı, Gelişim Psikolojisi Laboratuvarı, Klinik Psikoloji Laboratuvarı faaliyet göstermektedir. Edebiyat Fakültesindeki bünyesindeki bütün laboratuvarlar proje bazlı çalışıyor ve öğrencileri bu alanda deniyim sağlamalarına katkıda bulunuyor” diye konuştu.

Jeomorfoloji Laboratuvarında akarsuların taşıdığı materyalleri biriktirdiği alanlarda geçmiş dönemlere ait bulgulardan çıkarımda bulunulduğunu belirten Prof. Dr. Karadağ, laboratuvarda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAB) formatında projeler yürütüldüğünü söyledi. Bu projelerde gruplar halinde öğrencilerin çalıştığını ekledi. Uzaktan Algılama Laboratuvarı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karadağ, “Geçmiş dönemlerde bu laboratuvarda uçaktan alınmış görüntüler üzerinden topografya okumaları yapılıyordu. Bugün de uzaydan alınmış görüntülerin üzerinde yaklaşık on öğrenci çalışmakta” diye konuştu.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarında tematik haritalar hazırlandığını söyleyen Prof. Dr. Karadağ “ Şehircilik, nüfus, turizm konularını çalıştığımız gibi toprak, morfoloji gibi konular üzerine de çalışıyoruz. Bütün bunların tematik haritaları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarında üst teknoloji hazırlanıyor. Hazırlanan sayısal haritalar gelişmelere ilişkin veri tabanlarını içeriyor ve sentezleyen raporlar hazırlıyor. Bu çalışmalar hem fiziki coğrafyada hem beşeri coğrafyada yapılan lisansüstü çalışmalara ve projelere katkı sağlıyor” diye konuştu. Laboratuvarda çalışan öğrencilerin sertifikaları ile kolaylıkla iş bulduklarını açıkladı.

Dendrokronoloji Laboratuvarının diğer laboratuvarlara göre yeni bir oluşum olduğuna değinen Prof. Dr. Karadağ, ağaç halkalarından geçmiş dönemlerdeki iklim değişiklikleri okumaları yapıldığını söyledi. Psikoloji laboratuvarlarında yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin uygulama fırsatı bulduğunu söyleyen Prof. Dr. Karadağ, bu merkezlerin aynı zamanda topluma yönelik eğitim ve hizmetler verdiğine değindi.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }