Buca Belediyesi Haberleri

Ercan Tatı Yeniden Aday

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı Yeniden Aday olacağını hatırlarak vaadlerimin %90'ını yerine getirdim dedi.

Göreve geldiği günden bu yana yaptığı yatırımların yanı sıra kendisine yönelik eleştirilerle de kent gündemine sık sık gelen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, son yapılan araştırmalara göre yüzde 51.8’lik desteğe sahip olduğunu anket sonuçlarıyla gösterdikten sonra “Çünkü seçim vaatlerimin yüzde 90'ını yerine getirdim” dedi ve tüm yaptıklarını ve yapacaklarını tek tek açıkladı. 
Tek hedefinin Buca’yı marka bir kent haline getirmek olduğunu, göreve geldiğinde 38 milyon TL’lik bir borç ile devraldığı Buca Belediyesi’nin hem borçlarını ödediklerini hem yatırımlarını hızla sürdürdüklerini belirten Buca Belediye Başkanı Tatı’nın yatırım gündeminde; yılbaşında başlayacakları Şirinyer Projesi, kalan pazaryerleri, köylerde başlattığı organik tarım pazarları, Seyhan Mahallesi’nden başlatacakları kentsel dönüşüm çalışmaları, eski belediye önündeki alanı turizm bölgesi ilan ederek cazibe merkezi haline getirmek ile 3,5 yıldır Maliye Bakanlığı onayını bekleyen kongre ve kültür merkezi gibi projeler var.
BUCA ARTIK OTEL KENT DEĞİL
Konuşmasına “Buca'yı benden önce söylenen otel kent kıskacından kurtaracağım dedim. Buca artık otel kent değil. Diyorlar ki, 'Buca çok kalabalıklaştı'. Hayır kalabalıklaşmadı, Buca aynı Buca. Ama Buca'daki sosyal yaşantı ön plana çıktı. Eskiden sandviç yemek için biz Konak'a inerdik. Karşıyaka'ya giderdik. Bugün oradakiler buradaki mekanları görmeye geliyor. Gölet, 138 sokak olsun. Türkiye'nin en iyi markaları ilçemize geldi. Artık Bucalı Buca'da kalıyor, kalabalık burada. Otel kent değil yaşayan kent Buca artık” diye başlayan Ercan Tatı, göreve borç-alacak dengelerini ortaya çıkartmakla başladığını belirtti.
KISACAKSIN ÇOĞALTACAKSIN MODELİNİ UYGULADIK
Bugüne kadar sadece pazaryerleri yapımı için 5 milyon TL harcadığını anlatan Tatı, borçlu belediyeden yatırım yapan belediyeye dönüş sürecini,
“38 milyon TL ile biz belediyeyi devraldık. Biz hem yatırım yaptık, hem de 38 milyon TL'lik borcu 14 milyon TL'ye indirdik. Yani hem borç ödedik hem de iş yaptık. Şimdiye kadar pazaryerleri için 3,5 milyon TL harcadık, toplamda 5 milyon TL'yi bulur. Bu da en az 10-12 milyon TL'lik iş aslında. Kar marjımız düşük olabilir ama belediyeye geldiğimde sekiz aydır maaşını, iki yıldır ikramiyelerini alamayan personel vardı. Bize iş yaptığı halde 2,5 yıl parasını alamayan şirket sahipleri vardı. Biz de işini yaptığı gün parasını alır, iki yılda bunu insanların kafasına soktum. Belki az kar ediyorum ama parasını alıyorum diyor artık insanlar. Bende az paraya çok iş yapıyorum. 150 milyon bütçemiz var yıllık. En büyük sıkıntımız büyük personel gideri, 50 milyonu. Yatırım bütçemiz 30 milyon tl. Önümüzdeki seneler daha da arttıracağız. Geldiğimizde bütçemiz böyle değildi, 70 milyon tl idi. Kısacaksın çoğaltacaksın modelini uyguladık, alacaklarımızın peşine düştük, gelir getirici faaliyetlerimizi arttırdık. Ama biz burada sistemsiz olan belediyeye önce bir sistem getirdik. Dönen bir çark getirdik. Bu belediyenin daha arşivi yoktu, danışmanı yoktu. İçeri girdiğinde 'Burası danışma değil ' diye heryerde yazı vardı. İyi danışma yok, insan kime soracak? Arşivde benle iddiaya girmişlerdi, sen bir dosya iste bakalım gelecek mi? Gerçekten de denedim, sekiz buçukta bir dosya istedim, akşam beşe kadar dosya gelmedi bana. Saat beşte mesai bitti, bir vatandaş geldi, dosya istedi, iki dakikada dosya geldi. Buradaki arşiv bu durumdaydı. Şimdi gelin size göstereyim. Sistem yarattık. Bunları 3,5 yılda yaptım” şeklinde anlattı.
HİÇBİR BAŞKAN PAZARYERİ VAATLERİNİ YAPMAMIŞ, BİZ BİTİRMEK ÜZEREYİZ
Daha önceki hiçbir belediye başkanının seçim vaatlerinde ilk sırada olmasına karşın pazaryerleri yapmadığına dikkat çeken Tatı, “Buca'nın ilk kapalı modern pazaryerlerini biz yaptık. Şu ana kadar üçünü tamamladık, sırada Şirinyer, Buca ve Adatepe var. Betontaş pazaryerinden sonra Kuruçeşme pazaryerini bitirdik. Şimdi de Yıldız pazar yeri bitti. Seyhan ve Gediz pazaryerleri açık. Sırada Adatepe ve Göksu pazaryerleri var. Son noktayı Buca Pazaryeri ile yapacağım. Orada modern bir nikah sarayı ve kültür merkezi ile beraber pazaryerlerinin modernleştirilmesine bir nokta koyacağım. Çok kötü bir ortamdaydı. Benden önceki dönemde buyrun, kapalı pazaryeri taahhüdü. Hiçbiri yapılmamış” diye konuştu.
KALDIRIM TAŞIMIZI BİLE KENDİMİZ ÜRETİYORUZ ARTIK
Kaldırım taşlarını bile kurdukları şantiyede kendilerinin üretir hale getirdiğini belirten Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, yeniden göreve gelmesi durumunda kendi asfaltlarını da kendilerinin üreteceğini söyledi.
‘BİR KAMYON KUM DÖK, ÜZERİNE TAHTERAVALLİ KOY’ PARKI YAPMADIK
Tatı, Buca’da kişi başına düşen yeşil alan miktarını arttırdıklarını, hedefinin kişi başına 10 metrekare yeşil alan olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Göreve geldiğimde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1,75 metrekare idi, şu anda 5 metrekareye geldi. Muhtelif parklar ve rekreasyon alanları ile. Hedefim kişi başına on metrekareye çıkarmak. Ama bizim yaptığımız parklar, gel sen buranın etrafını kaldırım taşıyla çevir, bir kamyon kum dök, üzerine tahterevalli koy parkı değil. Biz önce altyapısını yaptık, elektrik ve sulama sistemini yapıyoruz. Gece saat 4'te kendi kendini sulama sistemi açılıp çıkar, bize sadece temizliğini yapmak kalıyor. Işıklandırmada da son teknolojiyi takip ediyoruz. Özellikle spor aletleri ve fitnes talepleri çok yoğun oluyor. Bunda da en son yenilikleri takip ediyoruz. Çok modern gösterişli parklar ortaya çıkıyor. Eğer yer uygunsa içerisine havuzlar yapıyoruz. Güzel parklar yaptık, güzel rekreasyon alanı yaptık. Örneğin Eski Koşu Tepesi'nde 20 bin metrekare bir rekreasyon alanı yaptık. Şimdiki Yörük Ali Efe Rekreasyon Alanı. Orda biz bu yaşta gündüz gezemezdik, şimdi gece yarısı çoluğunu çocuğunu sal dolaşsın. Bu kadar güzel bir ortam yarattık.”
SIRADA NİKAH SARAYI, KAPALI TAM OLİMPİK YÜZME HAVUZU
Yaptıklarıyla birlikte hazırlık içinde olduğu yapacaklarını da anlatan Başkan Ercan Tatı, üreten ve örnek bir ilçe olma yolunda hızla ilerlediklerini söyledi: “Modern bir nikah sarayı da yapmak istiyorum Buca Pazaryeri'nin olduğu alana. Ve olimpik bir yüzme havuzu yapacağım, iki tane de spor kompleksi projem var. Yaptığımız yarı olimpik havuz çünkü. Abi bir ilçe olmak istiyorum. Üreteceğiz, ayakta durup örnek olacağız.”
BUCA KÖYLERİNE ‘ORGANİK ÜRÜN SEFERİ’ BAŞLIYOR
Buca’yı yetiştirdiği organik sertifikalı ürünleriyle de marka yapma kararlılığında olduğunu dile getiren Başkan Ercan Tatı, köylerde oluşturdukları organik Pazar yerleri için her gün araç kaldıracakları müjdesini de verdi.
Tatı, köylere düzenleyecekleri seferlerle vatandaşların hem gezip eğleneceğini hem organik sertifikalı ürünler alacağını anlatarak, “Buca'yı bir şekilde marka yapmak lazım. Nereden tutalım diye düşündük. Organik sertifikalı zeytinimiz, kirazımız, kavunumuz, üzümümüz var mesela. Şimdi köylere pazar yerleri yaptım. Her köyün girişinde ufak pazar yerleri var. Maket pazar yerleri. Buraya insanlar nasıl ulaşacak. Üç tane de araba aldım, bunların hepsini sarı lacivert renklerine boyadım. Bu haftadan itibaren ring sistemiyle tüm köylerimize, örneğin Belenbaşı'na gidecek, orada alışverişini yapacaksın, Kaynaklar, Kırıklar'a gideceksin; yiyeceksin, içeceksin, alışverişini yapıp döneceksin. Böyle bir sistem yarattım. Dolaşmaya başladım, köy seferlerine şimdi başlıyor. Hem köyleri gitmiş olacak vatandaşlar, her gün gidebilecek, günde belirli ringler halinde” şeklinde bilgi verdi.
YILBAŞINDA ŞİRİNYER PROJESİ BAŞLIYOR
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, tüm başkanların söz verdiği ama onay alamadığı Şirinyer Projesi’ne yılbaşında başlama müjdesi verdi.
Tatı, “Şirinyer Projesi yine tüm aday ve aday adaylarının söylemiydi. Ama hepsi red yedi. Bizim red yemedi. Biz yılbaşına doğru başlıyoruz. Neden red yemedi? Çünkü oraya yapılan projelerde yüzde 70 yapılanma vardı. Biz herşeyden önce doğayı ve yeşili koruduk. Yüzde yedi yapılanmayla içerisine 45 bin metrekare park ve rekreasyon alanı olan iki kat otoparkı ve kapalı pazaryeri, sinema, tiyatro ve gençlik merkezi olan büyük bir proje yaptık. Bunu hayata geçireceğiz. O kadar uğraşmalarına rağmen kimse de başaramadı, yılbaşına doğru hayata geçiriyoruz. Bu da daha önce söz verilip yapılamayanlardandı. Şu anda projesi yapılıyor ama yaklaşık aşağı yukarı 30 milyon TL’yi bulur” şeklinde bilgi verdi.
BUCA’YA AVUSTURYA GRASS MODELİ CAZİBE MERKEZİ
Ercan Tatı, eski Buca Belediyesi’nin önünü turizm alanı ilan edip Avusturya’daki Grass modelini uygulayarak İzmir ve Buca’ya yeni bir cazibe merkezi katma hazırlığı içerisinde olduğunu da belirtti.
Buca’yı ‘marka kent’ yapma kararlılığında olduğunu vurgulayan Başkan Tatı, “
Bunlar daha ilk emareler. Önümüzdeki dönemde çok çok daha güzel mekanlar kazanacağız. Ticaretimiz daha hareketlenecek. Sanayimiz yok. 90 bin öğrenci nüfusumuz var. Büyükşehirin Uçan Yol ve Konak-Karabağlar diye tabir ettiğimiz çevre yolu bittiğinde de şehir içi trafiği de rahatlayacak. Bunu yaşatırsak benim hayalim eski Buca Belediyesi'nin önünü olduğu gibi trafiğe kapatarak, turizm bölgesi ilan edeceğim. O zaman İzmir oradan çıkmaz. Eğlence merkezleri olan, Avusturya'daki Grass modeli yani. Kısmet olur, Buca halkı bize bu yetkiyi verirse önümüzdeki beş yılda örnek bir kent oluşturacağız. Kendi kendine yeten bir ilçe olacak. Marka olacak Buca” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SEYHAN MAHALLESİ’NDEN BAŞLAYACAK
Kentsel dönüşüm çalışmalarını da Seyhan Mahallesi’nden başlatacaklarını dile getiren ve bu konudaki hazırlıklar hakkında da konuşan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, süreç hakkında şu bilgileri verdi:
“Kentsel yenilemeyle ilgili çalışmalarımız var. Seyhan Mahallesi ilk hedefimiz. Neden orası? Çünkü İzmir'in protokol yolu. Havaalanından çıkarken sizin Karabağlar dediğiniz sanayi gibi görünen yol. Biz burayı Karabağlar, Buca belediyeleri ve ticaret odası ile yaptığımız protokolle, riskli bölgeye soktuk. Bakanlıktan onaylanma izni bekliyoruz. Resmi gazetede yayınlandı. Arkasından da Çaldıran Mahallesi geliyor. Orada da Ege Koop ile anlaştık. Ardından Hürriyet, Akıncılar ve İnkılap mahalleleri gelecek. İstanbul Okan Üniversitesi ile bir protokol yaptık. Yani hızlı bir şekilde ve emin adımlarla kent yenilemeye de gireceğiz. Burada iş psikologlara kalıyor. Bizimki kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm değil. Buca'nın özellikle aslında İzmir'in de özelliği. İzmirli İzmirlidir, Bucalı Bucalıdır. Yani yerinde kentsel dönüşüm. Bir de kentsel dönüşümden anlayış şu olmalı; ben mimar değilim ama herhalde olmadığım için bunları daha net anlayabiliyorum ve anlatabiliyorum. Kentsel dönüşüm senin binanı yıkıp yerine daha güzel bina yapmak değil bize göre. Kentsel dönüşüm, sosyal alanları olmadan olmaz. Parkın, pazaryerin, düzgün okul alanın yok, sağlık tesisin yok, karakolun yok. Kentsel dönüşümü bir yeri yeniden yapılandırmak olarak düşünüyorum ben. Yoksa öbür türlü yap-işlet müteaahitliğinin ötesine çıkmaz. Biz müteahhit değiliz. Biz halkın sosyal yaşantı alanlarını da genişleterek, bu kentin 30-90 yıl sonrasına göre hareket etmeli, nüfus artışını bile dikkate almalıyız. Adı kenti düzenleme projesi olmalı bence adı kentsel dönüşümün. İş düzgün bir biçimde vatandaşa bunları anlatmak, bunda da başarılı olacağımıza inanıyorum.”
KONGRE MERKEZİ PROJEMİZ ONAYLANIRSA HEMEN TEMEL ATARIZ
Şahin Tepesi’nde planladığı kültür ve kongre merkezi projesinin 3,5 yıldır Maliye Bakanlığı onayı beklemesini eleştiren Ercan Tatı, bu proje onaylanıncaya kadar başka bir kültür merkezi yapacaklarını söyledi.
BAKAN ONAY VERSİN YAPALIM ONUN ADINI VERİRİM
Tatı, onay verilmeme nedenini anlamalarının zor olduğunu da kaydederek, onayın çıkması durumunda hemen temel atabilecek durumda olduklarını kaydetti:
“Örneğin öyle güzel bir kültür ve kongre merkezi projesi yaptım ki. Bu proje yaklaşık 3,5 yıldır Maliye Bakanlığı'nın önünde. Yer belediye hizmet alanı ancak Maliye Bakanlığı belediye hizmet alanı için onay vermesi gerekiyor. Hani biz bu kenti kongreler merkezi yapacaktık? Bu İzmir'in hatta Ege'nin yararına. 14 ilçe ayaklarınızın altında. Şahintepesi denilen Buca'nın en yüksek tepesinde. Ama her nedense bakanlık onaylanmadı. Bunun adı ne muhalefet ne siyaset. Bakan onay verir, hatta katkıda bulunur, ben de yapar hatta oraya onun adını veririm. Engelleyerek siyaset olmaz. Biz de arkada başka bir kültür merkezi yapacağız. Onay verilirse hemen temelini atabiliriz.”
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }