Binlerce öğrencinin mağduriyetine yol açan uygulama sonrası kurumlarının hedef gösterilmesinin doğru olmadığı dile getirilen açıklamada, “Köylerinde okul bulunmayan öğrencilerin merkezi ilköğretim okullarına taşınmasını esas alan Taşımalı Eğitim modelinde, ulaşım hizmetinin sağlanması Milli Eğitim müdürlüklerinin görevidir” denildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle: “2013-2014 Eğitim-Öğretim Dönemi’nin başladığı günden bu yana, Taşımalı Eğitim kapsamındaki pek çok köyde öğrencilerimiz okullarına ulaşma konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Bugüne dek Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tahsis edilen servislerle okullarına taşınan öğrencilerin bu hizmetten yoksun bırakılmasına gerekçe olarak, Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle mahalle statüsü kazanan köylerin taşımalı eğitim kapsamından çıkarılması gösterilmektedir. Konuyla ilgili kamuoyuna yansıyan bazı haberler ve içeriğindeki görüşlerde, belediye otobüslerinin sefer yaptığı köylerden servis araçlarının kaldırıldığı belirtilmekte, dolayısıyla belediye otobüslerini taşımalı eğitim sisteminin bir aktörü haline getirme çabaları su yüzüne çıkmaktadır. Ancak böyle bir yaklaşımın hiçbir mantıklı gerekçesi olmadığı gibi yasal dayanağı da bulunmamaktadır. Ortaya çıkan fiili durum, bir takım mevzuat gerekçeleriyle geçiştirilemeyecek kadar ciddi ve acil çözüm gerektiren sakıncalar içermektedir.
Taşımalı Eğitim uygulamasının devam ettiği bölgelerde, bu kapsamda öğrenim gören öğrencilerin öğretim kurumlarına Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarca servis araçları tahsis edilerek taşınması yasal bir zorunluluktur. Toplu ulaşımı sağlayan otobüslerin bu kapsamda bir ikame aracı olarak görülmesi ise hem yasal olarak, hem de güvenlik açısından ciddi sakıncalar taşımaktadır. Öğrenci taşımak amacıyla yapılacak hizmetlerin Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği kapsamında belirlenmiş, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre yerine getirilmesi gerekmektedir. Küçük yaştaki öğrencilerin toplu ulaşım araçlarıyla tek başlarına seyahat etmeleri ve otobüs güzergahları ile okullar arasındaki mesafenin uzaklığı göz önünde bulundurulduğunda, doğabilecek sıkıntılar ne bizler ne de veliler açısından kabul edilebilir değildir.
132 köye ulaşım hizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, burada özellikle lise öğrencilerini hedeflemektedir. Okul servisi olarak hizmet verecek taşıtların özellikleri ise yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Taşımalı ilköğretim ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi için yetkili kişiler, ‘Millî Eğitim Bakanlığı Millî Eğitim Müdürleri Yönetmeliği’ gereğince millî eğitim müdürü ve kendisine bağlı yöneticilerdir. Taşımalı Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği’nde, ‘İlköğretim okulu bulunmayan, çeşitli nedenlerle eğitim-öğretime kapalı, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin, taşıma merkezi ilköğretim okullarına günübirlik taşınarak kaliteli bir eğitim-öğretim görmelerini sağlamaktır’ şeklinde ifade edilmektedir.
Eğitimin herkese ulaştırılması, fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması amacıyla uygulamaya konan taşımalı eğitimin bazı unsurları, bu konuda görevli ve yetkili olmayan kurumlara devredilecek kadar basit bir konu olarak algılanmamalı, binlerce öğrencimizin eğitim hakkının kısıtlanmasına yol açacak yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Dolayısıyla Milli Eğitim yetkililerinin Taşımalı Eğitim’in gereğini yerine getirerek servis hizmetini devam ettirmesi ya da sorunu kökünden çözerek söz konusu köylere okul hizmeti götürmesi gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Eshot Milli Eğitimi Suçladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, ulaşım hizmeti verdiği bazı köylerin taşımalı eğitim kapsamından çıkarılarak bu köylerdeki okul servislerinin kaldırılması nedeniyle bir açıklama yaptı.
Bunlar da ilginizi çekebilir