Kermesin açılışına çok sayıda vatandaş katılırken hep birlikte yapılan duanın ardından kurdale kesildi. Kermeste büyük hazırlık yapan ev hanımları misafirlere hediyelerde bulunurken kermesin özenle ve çok güzel hazırlanması gözlerden kaçmadı.
KERMESTE NELER VAR
Kermeste yiyecek olarak; et döner, tavuk döner, balık ızgara, adana ızgara, urfa ızgara, tavuk ızgara, bergama köfte, mantı, sarma tatlı çeşitleri olarak künefe, ev açma tatlılar, baklavalar yaş pastalar, waffle bulunuyor. Manav reyonunda günlük taze sebze ve meyve satışı yapılıyor. Osmanlı şerbeti, yayık ayran, portakal suyu sıcak günler için serinletiyor.
Kermesin en özel ve güzel tarafını ev hanımlarının kendilerini hazırladığı çeyiz eşyaları teşkil ediyor. Kanaviçeler, yatak örtüleri, paspaslar, el bezleri, yastık kılıfları, tülbent ve başörtüler, pardesü ve ayakkalılar, çantalar süs eşyaları çeşitleri göz kamaştırıyor.
Kermes hergün sabah 9;00 da açılıyor ve gece 22;00 ye kadar açık kalıyor. Kermese gelmek ve hayra vesile olmak isteyen vatandaşlar cep telefonlarından konum belirleyerek gelebilecek.
Kermes sorumlusu Halil İbrahim Sunal; Kermesimiz çok güzel tertip edildi. Emeği geçen yardım sever vatandaşlarımızda, hanım kardeşlerimizden ve burada yardım eden herkesten Allah razı olsun. Bu yardımlar fakir ve muhtaç öğrencilerin eğitimlerinde kullanılacaktır. Bu vesile ile herkesi kermesimizi ziyaret etmeye ve yiyeceklerimizden, el emeği güz nuru çeyizlerimizden almaya bekliyoruz. dedi.
OSMANLI'DA KERMES
Medeniyetimizin en önemli hususlarından birisi hiç şüphesiz yardımlaşma ve vakıflardır. Tarih boyunca , insanlığa hizmette yarışmış ecdadımız, hemen her sahada vakıflar kurmuştur. Kış aylarının şiddetli geçtiği yerlerde vahşi hayvanların açlıktan kırılmaması için orman kenarlarına yiyecek koymak üzere tesis edilen vakıflardan tutun da, yolda kalmışlara yardım etmek için kurulmuş vakıflara kadar pek çok hizmet, hayır ve hasenat işleri bu anlayışla yürütülmüştür. Savaş zamanlarında imar işlerinde, kıtlık zamanlarında, fakir ve muhtaçlara ve bilhassa talebelere yardım maksadıyla insanlar biraraya gelmiş,malı olandan mal,parası olandan para , el emeği verenden el emeği alınmış ve bu gibi hizmetler îfa edilmiştir
Ecdadımız zamanında vakıf anlayışı, hayırda yarış olarak telakki edilmiştir. Devletin çok geniş toprakları üzerinde kurulmuş binlerce vakıf ve hayır eserinin bânisi ya bir padişah ya bir saray hanımı ya bir devlet adamı ya bir ilim ehli ya da halktan bir şahıs idi. Bu binlerce vakfın kuruluşları incelendiğinde görülecektir ki, tamamı ferdî olarak kurulmuş ve yine o kişilerin kendi gelirleri ile yaşatılmıştır. Denilebilir ki, vakıfların tamamı şahısların eliyle ihya edilmiştir. Bu hizmetlerin bir devamı gibi yine Osmanlı'nın son zamanlarında sergiler yani bugünkü manada kermesler de düzenlenmeye başlanmış ve tarihi gelenek böylece yaşatılmaya devam etmiştir.
Günümüzde ise hayır müesseselerinin organize ettiği, fakirlere yardım,talebe ve Kur'an Kursu hizmetleri için dikkatimizi çeken kermesler her geçen gün yaygınlaşmakta ve ecdadımızın unutulmaya yüz tutmuş bu ananesiyaşatılmaya devam etmektedir..Gönüllü vakıf ve dernek mensuplarının ve bilhassa hanımların yaptığı elemeği,göznuru işler ve leziz yemeklerle her türlü eşya çeşidi ile kermesler artık insanların sıkça uğradığı hayır çarşıları olma yolunda ilerlemektedir.