Günümüzde uygulanan alternatif tedavilerle çocukluktan yetişkinliğe her yaştan hastanın tedavi edilebileceğini söyleyen Liv Hospital Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden Dt. Fırat Dağcıoğlu “Dişteki çarpıklık ya da aralık nedeniyle gülümserken dişler kapatılır. Bu durumdan muzdarip olanlar da diş teli takmak istemediği için bir türlü tedaviye başlamaz. Artık yetişkinlerde uygulanan Invasilign ve Lingual tedavi yöntemleriyle diş teli takmadan güzel dişlere sahip olabilirsiniz” dedi.
Erişkin dönemde çene kemiğine iskeletsel yön vermenin neredeyse imkansız olduğunu ifade eden Dağcıoğlu, şöyle konuştu: "Dişlerinin ve destek kemiğin bir kısmını kaybetmiş olabilirler. Ortodontik tedavi daha kapsamlı bir tedavi planının sadece bir parçası olabilir. Aile diş hekimi, ağız cerrahı, ortodontist, periodontist, endodontistin de bulunduğu bir ekip tarafından tedavi kombine bir şekilde yürütülür. Yetişkin tedavisini çocuklarınkinden ayıran başlıca faktör çene gelişiminin tamamlanmış olması. Çene boyutu uyumsuzlukları yetişkinlerde cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Örneğin alt çenenin çok kısa olduğu bir vakada alt çene üst çeneyi yakalamaya çalışırken çok ciddi kapanış problemleri meydana gelir. Sadece dişleri ortodontik olarak hareket ettirmek bu problemi çözmez. Alt çenenin üst çeneyi yakalaması için boyunun cerrahi olarak uzatılması gerekir."
Çene eklemi sorunlarına yol açan etkenlerden en önemlisinin diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olduğunu anlatan Dağcıoğlu, şunları söyledi: "Genelde gece yapılan bir alışkanlıktır. Dişlerin aşınmasına sebep olur ve çene ekleminde travma etkisi olur. Kronik ya da akut ağrılar meydana gelebilir. Bir ortodontist problemin tanısını koyabilir. Daha ileri boyutlardaki rahatsızlıklarda eklem cerrahisi gerekebilir."
Diş tellerinden kaynaklı estetik kaygıların yetişkinleri bu tedaviden uzak tuttuğunu ifade eden Dağcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sorunun tel ve braket kullanmadan Invasilign yöntemi ile ortadan kaldırılabilmesi mümkün. Diş hastalıkları tedavisinde uygulanan yeni teknoloji Invasilign yöntemi ile tel ve braket kullanılmadan ağızda belirgin olarak gözükmeyen, ergonomik şeffaf plakalar ile düzgün ve sağlıklı diş tedavisi yapılıyor. Genellikle genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda düzeltilebilen çarpık dişler, ilerleyen yaşlarda da düzeltilebiliyor, ancak tedavi daha uzun soluklu. Invisalign yöntemi, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak görünmeyen bir seri şeffaf düzeltici plakla, braket ve tel kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistemdir. Şeffaf düzelticilerin, üç boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modellendiği, her bir düzeltici plağın yaklaşık iki hafta boyunca kullanılır ve 2 hafta sonra yeni bir düzeltici takılır. Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında, dişleri daha düzgün hale getiren küçük farklılıklar bulunur. Bu süreç adım adım ilerler. Belirli aralıklarla tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklık oranına göre 9-15 ay arasında değişiyor. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılıyor. Tel ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay devam ediyor."
Dağcıoğlu, bir diğer tedavi yönteminin görünmeyen diş teli veya gizli diş teli olarak adlandırılan lingualortodonti tedavisi olduğunu kaydetti. Dağcıoğlu, dişlerdeki, çapraşıklıkları düzeltmek için kullanılan braket ve tellerin dişlerin ön yüzeyleri yerine arka taraflarına uygulandığı ortodontik tedavi olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
"Diş hekimliği eğitiminden sonra uzman olan ortodontistler lingual ortodonti eğitimi için değişik üniversitelerin lingual ortodonti programlarına devam eder ve bu teknikle ilgili yaklaşık 2 yıl ek bir eğitim alır. Benzer şekilde Dünya Lingual Ortodonti (WSLO) ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri (ESLO) lingual teknik ile ilgili bir klinik yeterlilik sınavı uygulanır. Ancak bu sınavdan başarılı olan ortodontistler bu tedaviyi uygulayabilir. Bu teknik üzerinde uzmanlaşmış yeterli bilgi ve klinik tecrübeye sahip ortodontistler tarafından yapılacak lingual ortodontik tedavi ile labial teknikte (dışarıdan teller) olduğu gibi her çeşit vakayı tedavi etmek mümkündür."
Görünmeyen diş telleri ile çarpıklıklara elveda
Son yıllarda kullanılmaya başlayan görünmeyen diş telleriyle ileri yaşlardaki çarpıklıkları düzelterek gönül rahatlığıyla gülümsemek mümkün.
Bunlar da ilginizi çekebilir