Havuzların temizlenmesi rağmen bulaşıcı hastalık barındırdığı, havuzların yanı sıra yüzme havuzlarında bulunan tuvalet başta olmak üzere ortak kullanılan havluların bile bulaşıcı hastalık taşıyabildiğini unutulmaması gerektiğini belirten Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Karakahraman, Dış kulak enfeksiyonun da son zamanlarda artığını ifade etti.
Havuzların birçoğunun temizlenmesine rağmen bulaşıcı hastalık taşıdığını vurgulayan Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Karakahraman, “Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaktan bunaldığımız şu günlerde serinlemek için ve en keyifli sporlardan biri olan yüzmek için havuzları tercih ediyoruz. Ancak pek çoğumuz yüzme havuzlarından bulaşan hastalıklara karşı ne yazık ki önlem almayı ihmal ediyor. Aynı suyun içinde birçok kişinin yer aldığı yüzme havuzları ne kadar ki klorla temizlenmiş ve filtre edilmiş olsa bile bazı hastalıklara zemin hazırlayabileceği unutulmamalı, bu hastalıklara karşı önlem alınmalıdır” dedi.
Bulaşıcı hastalıkların havuzların yanı sıra ortak kullanılan havlu gibi eşyalardan bile bulaşıla bilineceğini kaydeden Karakahraman, “Havuzların ortak kullanıma açık tuvaletlerinde dikkatli olmak, iç çamaşır ve havlu gibi özel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak, havuza girmeden önce mutlaka duş almak, bone kullanmak ve temiz olduğundan emin olunmayan havuzlara girmemek dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Yeterince temiz olmayan havuz ve deniz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar, mide, barsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, kulak, gözde kızarıklık ve cilt lezyonları, mantar enfeksiyonlarıdır. Bunlardan özellikle tifo, kolera, basilli dizanteri, hepatit A ve mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan hastalıklardır. Özellikle çocukluk çağında ağız yoluyla bulaşan hepatit A, bu suların dışkıyla kirlenmesi sonucu aşılı olmayan insanları enfekte olur. Yüzme mevsimiyle birlikte denize ve havuza dalışlar sinüzit olgularının sayısında artışa neden olmaktadır. Hijyenik olmayan yüzme havuzları ve plajlar özellikle bayanlarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu durumun belirtileri, sık idrara çıkma, idrarda yanma ve sızlama, bazen kasıklara ve bele vuran ağrılar olabilir. Kontrol edilmeyen hastalarda yüksek ateş ve titremeler ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Karakahraman, Çocukların özellikle havuzda davranış şekilleri konusunda uyarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Yazın çok görülen diğer bir enfeksiyon ise havuzdan ve denizden kaynaklanan dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır. Öncelikle kulaklarına tüp takılan çocukların kesinlikle havuza girmemeleri, ya da başlarını sokmamaları gerekir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı görülür. Aktif cilt mantarı, göz-kulak enfeksiyonu olan kişiler ve ishali olan çocuklar havuz ve denize girmemeli, aksi takdirde hem enfeksiyonlarının iyileşmesi gecikecek hem de diğer kişilere bulaştıracaklardır. Çocuklarınıza havuz suyunu ağızlarına almamaları ve yutmamaları öğretilmelidir” ifadelerini kullandı.
Havuzlara dikkat
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Aysun Yıldız Karakahraman, havaların sıcak olması nedeniyle serinlemek için yüzme havuzlarını tercih eden vatandaşları bulaşıcı hastalıklar konusunda uyardı.
Bunlar da ilginizi çekebilir