EKONOMİ

Heslerden Ekonomiye Büyük Katkı

Türkiye'de işletmeye açılan hidroelektrik santrallerin (HES) ürettiği elektriğin 2015'in ilk 6 ayı itibariyle ülke ekonomisine katkısı 9,275 milyar TL olarak gerçekleşti.


"HES'LER BİR ZARURETTİR"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu belirterek, "Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost, yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmalıyız" dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN ÜÇTE İKİSİ TERMİK SANTRALLERDEN
Bu ilk 6 aylık dönemde enerji ihtiyacının üçte ikisinin termik santrallerden üretilen enerjiden kaynaklandığını vurgulayan Eroğlu, "Bu enerji petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan üretiliyor. Üretilen bu enerji için kullanılan petrolün ve doğalgazın neredeyse tamamı ithal ediliyor. İşletmeye alınan ve alınacak HES'lerle enerji hammaddesi ithalatından kaynaklanan cari açığın da önüne geçiyoruz" diye konuştu.

"HİDROELEKTRİK POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Türkiye'nin sahip olduğu hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremediğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Biz bu potansiyeli değerlendirmek için çalışıyoruz. Avrupa ve Amerika bu potansiyelinin neredeyse yüzde yüze yakınını kullanırken Türkiye kullanamıyordu. Ülkemizin hidroelektrik üretim potansiyeli yılda 216 milyar kilowatt saattir. Halihazırda geliştirilen potansiyel ise yılda 159 milyar kilowattsaat’tir. Geliştirilen bu potansiyelimiz değişik safhalardaki toplam 1.401 projeden meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı.

"İLK 6 AYDA ÜLKE EKONOMİSİNE 9,275 MİLYAR LİRALIK KATKI SAĞLADIK"
Boşa akan suların gücünü ülke ekonomisine kazandırmak için enerji sektörüne yatırım yaptıklarını ifade eden Eroğlu, "Bu yatırımlarla bu senenin ilk 6 ayında ülke ekonomisine 9,275 milyar liralık katkı sağladık. Son 12 yılda, HES yatırımlarında yüzde 100'ün üzerinde bir artış sağladık. 2003'te 12.241 MW olan kurulu gücü 2015'te 25.148 MW'ye yükselttik. HES'lerin enerji üretimine katkısında da 3 kattan fazla artış imkanı sağladık" şeklinde konuştu.
İnşaatı devam eden baraj ve nehir tipi santrallerin 2017 yılına kadar işletmeye alınacağını vurgulayan Eroğlu, "Özel sektör ve DSİ tarafından işletmeye alınacak bu santrallerin toplam kurulu gücü 7.017 MW, yıllık enerji üretimi ise 21,6 milyar kilowatt saattir" dedi.

"HES'LER SAYESİNDE YILDA YAKLAŞIK 40 MİLYON TON KARBONDİOKSİT SALINIMI ENGELLENDİ"
İklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkin yolunun tabiata zarar vermeyen temiz ve çevreci bir elektrik üretim şekli olan HES'ler olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, "Bu yöntemle karbondioksit salınımı en alt seviyede gerçekleştirilir ve bugüne kadar işletmeye alınan HES'lerin üretimiyle yılda yaklaşık 40 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiştir. HES'ler aslında tabiata hizmet etmiştir" şeklinde konuştu. 
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }