Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Cem Civaoğlu, mezarın klasik dönemin ölü ikonografisi ve kültünü yansıttığını belirtti. Civaoğlu, mezarda hem doğuda yaygın olarak kullanılan Fenike tipi amphoranın hem de Yunan kökenli lekythosların bir arada ölü armağanı olarak kullanıldığını ifade etti. Mezarda ele geçen 2 bin 500 yıl öncesine ait olan buluntuların Yunanlıların burada yaşadığını gösterdiğini kaydeden Civaoğlu, "Bu mezar bölgede bugüne kadar bulunan klasik çağlara ait ilk mezar örneğidir. Ama bölgedeki farklı kültürlere ait izlerin şehirleşme politikaları nedeniyle burası tahrip edilmiş. Antik kentleri koruma politikalarının sadece sit bölgeleriyle sınırlı bırakılmasından dolayı bu alanlar dışındaki uygarlık izleri kaderlerine terk edildi" dedi.
Bölgemizde farklı kültürlere ait izlerin olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Civaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Nitekim Tarsus’tan Anamur’a kadar yapılan arkeolojik kazılarda çok çeşitli dönemlere ait uygarlıkların izleri gün ışığına çıkarılmaktadır. Ancak şehirleşme politikaları, bu antik uygarlıkların izlerini her geçen gün daha fazla tahrip etmektedir. Son birkaç yıl içinde Mezitli sınırları içerisinde Kuyuluk, Atatürk Mahallesi, Mersin Üniversitesi civarında antik mezarlar ortaya çıkmıştır. Bu durum, Soli-Pompeiopolis Antik Kenti'nin hinterlandının ne kadar geniş olduğunun açık bir göstergesidir. Soli-Pompeiopolis Antik Kenti de 1. derece sit alanı ilan edilen 300 dönümlük bir araziyle sınırlı değildir. Bu konuda tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz."
İzmir haber
İşçilerin bulduğu oda mezar klasik çağlara eit ilk örnek çıktı
Soli-Pompeiopolis Antik Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği Genel Sekreteri Cem Civaoğlu, geçen günlerde Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde elektrik direği için kazı yapan işçiler tarafından bulunan oda mezarın bölgedeki klasik çağlara ait ilk örnek olduğunu bildirdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir