İzmir Ticaret Odası konferans salonunda yapılan seminerde AKUT İzmir Birim Lideri Ömer Karaca, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. Deprem öncesinde yaşam destek amacıyla bir çanta hazırlanması gerektiği uyarısında bulunan Karaca sözlerine şöyle devam etti: "Çantada el feneri, düdük, şişe su, yiyecek, şeker, yedek piller ve pilli radyo, ilk yardım çantası ve kitapçığı, aile kimlik bilgileri, temel ihtiyaçlar, kişilerin kullandıkları özel ihtiyaçlar, mendil, tuvalet kağıdı, telefon kartı, jeton, bozuk para, battaniye, eldiven, giyecek, ayakkabı bulundurun. Bu çanta da çıkış kapısının yakın bir yerinde olsun. Türkiye'de evlerde kapılar içeri doğru açılır ve dış kapının yanında bulunan ayakkabılık, vestiyer gibi eşyalarınızı sabitleyin. Deprem sırasında kapının açılmasını engelleyebilir. Acil tahliye planı hazırlayın. Deprem acil planı yapın, davranışlarınızı doğru belirleyin. Tehlikeli bölgelerde eşyaları belirleyin önlemlerinizi alın. Nerede hayat üçgeni oluşturacağınızı belirleyin. Ailenizle ilgili bilgileri hazırlayın” Deprem sırasında ise ayağa kalkmanın sakıncalı olduğunu belirten Karaca, “Merdivenlere gitmeyin. Panik yapmayın ve belirlediğiniz şekilde hareket etmeye çalışın. Deprem gece oluyorsa depremi hissettiğiniz anda yatağınızın sağına ya da soluna uzanın ve yanınıza başınızı ve vucüt ısınızı korumak için yastık ya da battaniye alın. Kapının altına sakın gitmeyin, depremde en çok ölümler kapı altında oluyor. Oturma odasındaysanız koltuk ve sehpa arasına cenin pozisyonu alarak yan şekilde uzanın. Yine başınızı ve vücut ısınızı korumak için yastık alın. Kitaplarınızı bir sandığa koyun çünkü kağıt ne kadar baskı alırsa alsın çökmez. Çalışma odasındaysanız kitaplarınızın olduğu sandığın yanına cenin pozisyonu alarak uzanın. Mutfaktaysanız çamaşır makinesinin yanına ya da tüpün yanına geçin. Banyoda ise küvet, çamaşır makinesi koruyucudur" şeklinde konuştu.
Deprem sonrası için de uyarılarda bulunan Karaca, merdivenlerin kontrol edilmeden kullanılmaması gerektiğini, asansörün kullanılmasının kesinlikle sakıncalı olacağını belirtti. Enkaz altında kalındığında yapılması gerekenleri söyleyen Karaca, enerjinin kontrollü kullanılması gerektiğini, basit kanama varsa durdurulmasının ve bulunduğumuz yerin yakındaki eşyalarla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
İzmir Akut uzmanından deprem dersi
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubunun organize ettiği ''İzmir depremselliği ve kadın'' seminerinde Akut İzmir Birim Lideri Ömer Karaca, bilgilerini katılımcılarla paylaştılar.
Bunlar da ilginizi çekebilir