İzmir Büyükşehir 15 yeni vapur için sözleşme imzaladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfez ulaşımında kullanacağı 15 yeni vapur için sözleşme imzaladı.
Kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi ve ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması amacıyla çalışmalarını yoğunlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda 15 yolcu gemisi alımı için gerçekleştirdiği ihaleyi sonuçlandırarak sözleşme imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yüklenici firma ÖZATA Tersanecilik San.Tic. Ltd. şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven tarafından imzalanan sözleşmeye göre ilk geminin 550 gün sonra, diğer gemilerin her 90 günde bir gemi olmak üzere teslim edileceği bildirildi.
İHALE SÜRECİNDE BOMBARDIMANA TUTULDUK
Üçkuyular Vapur İskelesi’nde düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni alınan gemiler ile hem iç körfezde hızlı konforlu bir ulaşım sağlayacaklarını hem de orta ve dış körfezde ulaşım sağlanacağını söyledi.
Yeni yolcu gemilerinin alımı için yapılan ihale sürecinde bombardımana tutulduklarını hatırlatan Aziz Kocaoğlu, “Gemilerin alımı sırasında ‘adrese teslim sözleri edildi. Ve bildiğiniz gibi bu kadar bombardımandan sonra ilk ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. İhaleyi iptal ettirmek isteyenler muradına nail oldu. Alüminyum yapılması konusunda çok büyük baskı altında tutulduk. Ama biz bilimi, aklı rehber aldık” diye konuştu.
Karbon kompozit malzeme hammaddesinin dünyada 9 ülkede üretildiğini ve bunlardan bir tanesinin de Türkiye olduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten makine ekipmanları dünyada belli firmalardan alınacak. İşçiliği ise tamamen yerli olacak. Bunun yanında tersanecilik sektörümüz bu ihale ile birlikte yeni bir boyuta gelecek. Karbon kompozit gemiye geçmekle ivme iyiden iyiye yükselecek.”
Başkan Kocaoğlu, yeni gemilerin üstünlüklerini de şöyle anlattı: “Bu gemilerin ömrü iki kat yüksek. Bakım onarım maliyetleri daha ucuz. Daha dayanıklı. Bugün uçak sanayiinde kullanılan bir malzemeden bahsediyoruz. Ve adrese teslim ihale yapmadığımızı da, bu ihaleyi yerli bir tersanemizin alması ile herkes bir kez daha anladı. Ama bunca sansasyondan kimin faydası oldu ona bakmak lazım! Sırf bu yüzden gemiler 6-8 ay gecikti.”
BİZ VARIZ, DAHA NİYE ADAM ARIYORSUNUZ?
İzmir’de yerelde kalkınmayı kendilerine hedef olarak koyduklarını anlatan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son günlerde ‘İzmir’de istemezükçüler var, projeler engelleniyor’ diye yine eski tencere kaynatılmaya çalışılıyor. Çeşitli meslek gruplarının konuyu eksik bilmesinden dolayı ya da zahmeti ve nimeti, getiriyi ve götürüyü teraziye koyarken yapılan değerlendirme hatalarından dolayı bazı konular İzmir’de zor geçiriliyor. Ama 81 vilayetten İzmir’de demokrasi var, İzmir’de katılımcı yönetim anlayışı var. 81 vilayetten İzmir’de ‘ben yaptım oldu yok’ çünkü hep birlikte yapıyoruz.”
Kamusal alanların yok edilmesine karşı olduklarını belirten Kocaoğlu, ülke değerlerinin alanının dışında kullanılmasına, yok edilmesine ve israfına karşı olduklarını söyledi.
PEŞKEŞ YOK KANUN VAR
Kamusal alanların artırılmasından yana olduklarını anlatan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:"Bizim şehircilik anlayışımızda kamusal alanların üzerine proje yaparak yürümek yok. Bizim belediyecilik anlayışımızda proje ve ihtiyaç olan gayrimenkulleri kamulaştırmak ve 700 milyonun üzerinde bedel ödemek var. Alsancak Stadı’nı yıkalım, alışveriş merkezi yapalım yok. Alsancak Stadı konusunda herkes bir şeyler söylüyor. Örnekköy Stadı’nın yerini Bakan, Federasyon Başkanı ve Genel Müdür’le birlikle belirlemiştik. Hepimizin kaç para vereceği belliydi. Stadın kaç kişilik olacağı da. Sonra gittim, sayın bakanımız ile iki defa görüştüm. ‘İsterseniz ortak yapalım. İsterseniz yarı parasını vereyim. Ya da isterseniz ben bu stadı yapayım, bitirdikten sonra size devredeyim’ dedim. Şimdi bir yetkilimiz çıkmış, ‘Stadı yapmak için birisi aranıyor. Hepimizin sevdiği saydığı, baş harfleri belli olan arkadaşımız yapsın’ diyor. Olabilir biz de başka bir şey yaparız dedim."
Örnekköy’deki stadı yapmaya bir buçuk senedir talip olduklarını belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Daha niye adam aranıyor? Niye borç alınmaya çalışılıyor? Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Yapacağım diyen kişi, bunun parasını pulunu hazırlar, hesabını yapar. Bizim 8 senedir bir lira gecikmiş borcumuz yok. Hak edişimizi imzaladıktan sonra bir gün geciktirmemişiz. Ne devlete, SSK’ya, vergi dairesine hiç borcumuz yok! 1.5 katrilyon borcumuzdan da hazineye 7 milyon borcumuz kaldı. Alacağımız vapurlar 117 milyon Euro. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi kaynakları ile ödeyecek. Bunun hesabını yapmadan nasıl yola çıkarız? Bizim belediyecilik anlayışımızda istemezükçülük yok, kamunun malını peşkeş çekmek yok! Bizim belediyecilik anlayışımızda kanun var. Bunu herkesin böyle bilmesi lazım. Her türlü konuda uzlaşmaya açığız. Ama dayatmaya karşıyız.”
500 TÜRK MÜHENDİS VE İŞÇİ ÇALIŞACAK
ÖZATA Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven de, imzası atılan projenin Türkiye’nin tüm kıyı şehirleri için çok önem teşkil edeceğini söyledi.
Atasever, İzmir Büyükşehir Belediyesi için üretecekleri yeni gemilerin teknik özelliklerini şöyle anlattı: “Modern, hızlı ve kullanışlı olmanın yanı sıra son derece düşük yakıt tüketimleri ile hem çevreci hem düşük işletim maliyetlerine sahip olan gemilerin gövde malzemesine ve inşa tekniğine baktığımızda, Türk gemi inşa sanayinin geleceğinde önemli bir pay alacak yeni bir segmentin öncüleri olacağına inanıyoruz. Gemi inşaatında kullanılan çelik ve alüminyum malzemelerin büyük bir çoğu yurt dışından tedarik edilmektedir. Buna karşın, Türkiye’de üretilebilen ve aslında stratejik öneme de sahip olduğunu söyleyebileceğimiz karbon elyafından imal edilecek yeni gemilerimiz, çelik ve alüminyum gibi malzemelere fikren bağımlılığımızı azaltan, çözümlere yeni bir alternatif sunan bir yolun başlangıcı olacaklardır. Bu sebeple projenin, ülkemizde, karbon gövdeli konstrüksiyonlara bir alışkanlık oluşturacağını, hatta belki bu proje sayesinde üniversitelerimizin, gemi inşa mühendislerinin eğitimlerinde kompozit malzemeye daha fazla süre ayıracaklarını düşünüyoruz."
Ülkemizin dışa bağımlılığının en önemli bölümünü maalesef, petrol ürünü yakıtların oluşturduğunu anlatan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Hepimizin malumudur. Gemilerimizin yakıt masrafları, diğer alternatif malzemelerden imal edilmiş gemilere göre son derece düşüktür. Bu açıdan bakıldığında, projenin teknik detayları belirlenirken, her konunun hassasiyetle düşünülüp sorunlara akılcı bir çalışma süreci ile çözüm bulunulduğu anlaşılmaktadır. Gemilerin inşaatlarının Türkiye’de gerçekleşecek olması ve bizim de mümkün olduğunca Türk menşeli ürünleri kullanma niyet ve hedefimiz, yan sanayimizin de projemize katkısını artıracak, bu sayede projenin katma değerinin mümkün olduğunca Türkiye’de yaratılması gerçekleştirilecektir. Ayrıca bu sözleşme, diğer Türk tersanelerine örnek olacaktır. Bu gövde ana malzemesinin Türkiye’de üretiliyor olması ve bu tür malzeme ile üretim yapabilen Avrupa ülkelerine göre ülkemiz tersanelerinin fiyat avantajı sağlıyor olmaları, Türk tersanelerinin de dünyadaki pazar paylarını büyütecektir. ”
YENİ GEMİLER KATAMARAN OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez ulaşımında kullanacağı yeni gemiler, hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak ve böylece işletme verimliliği sağlanarak yakıt gibi maliyetler azaltılacak. Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıkıyor.
ÇELİK VE ALÜMİNYUMA GÖRE DAHA AVANTAJLI
Gemilerde kullanılacak karbon kompozit malzeme ise bir çok üstün özelliği ile dikkat çekiyor. Kendini kanıtlamış son teknoloji malzeme olan karbon kompozit, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım, tutum, onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye’de üretilen karbon kompozit imalatı, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantajlı olacak. Yeni gemilerde bu malzemenin kullanılması, sektördeki yerli üretimin de desteklenmesini sağlayacak.
SESSİZ VE ÇEVRECİ
İhale kapsamında inşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Gemiler, günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretilecek. Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmeliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler, mevcut gemilere göre daha sessiz olarak çalışacak. Gemilerde internet erişimi ve TV yayını bulunacak. Gemilerdeki koltukların ergonomisi ve konforu ile uçak koltuğu rahatlığı sunulacak. Egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak. Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek. İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri
Bunlar da ilginizi çekebilir