İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amiri Özgür Arslan'ın gerçekleştirdiği sunumda, son dönemlerde yaygın olarak gerçekleşen dolandırıcılık türleri hakkında bilgiler verildi. Toplantıya katılan yaşlılar, yolda karşılarına çıkan ya da kapılarını çalarak kendilerini akrabaları olarak tanıtan kişilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Son dönemde kontör dolandırıcılığı olarak adlandırılan yöntemin de sıkça uygulandığını belirten Arslan, kendini savcı, polis, asker veya başka bir üst düzey kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin, telefonla aradıkları vatandaşlardan verdikleri hesap numarasına para yatırmasını istediğini dile getirdi. Özgür Arslan, polisin hiçbir zaman vatandaştan para istemeyeceğini, gerekli durumlarda kullanmak üzere yeterli ödeneğe sahip olduğunu söyledi. Katılımcı yaşlılar ise başlarına gelen benzer olaylardan örnekler verdi.
YURTDIŞINDAN GELEN TELEFONLARA DİKKAT
Dikkat çeken bir başka dolandırıcılık olayının kahramanları ise yurtdışından telefonla arayarak karşılarına çıkan Türk erkeklerinden yardım isteyen bayanlar. Özellikle Bulgaristan kaynaklı bu olayların mağdurları ise sadece telefonda görüşerek gönül ilişkisi kurdukları kadınlara Türkiye'ye gelmeleri için para gönderen ama bir süre sonra dolandırıldığını anlayan Türk erkekleri. Son dönemde bu olayların artış göstermesi üzerine sorunun Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde ele alındığını belirten Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amiri Özgür Arslan, Bulgaristan'la yapılan resmi yazışmalardan ise henüz bir sonuç alınamadığını dile getirdi.
ŞÜPHECİ DAVRANIN, HERKESE İNANMAYIN
Yeni neslin daha şüpheci ve sorgulayıcı olduğunu belirten Özgür Arslan, “Yaşlılarımız, yetiştikleri dönemin özellikleri ve aldıkları terbiye nedeniyle kolay hedef oluyor. Ya da yaşlarından dolayı algılama kabiliyetleri zayıflamış oluyor. Bu nedenle kandırılmaları daha kolay. Bu tür olaylara karşı şüpheci olmak, her sunulanı kabul etmemek lazım. Özellikle kendini kamu görevlisi olarak tanıtanlara kimlik sormak, akraba olarak tanıtanlardan şüphelenilmesi halinde ise yakınlarınızı telefonla arayarak doğrulamak gerekir. Şu an en yoğun yaşanan ve takibinin de çok zor olduğu dolandırıcılık yöntemi de, kendini ben sizin akrabanızım diye tanıtmak şeklinde gerçekleşiyor” diye konuştu.
İzmir büyükşehir ve emniyetten dolandırıcılara karşı uyarı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi sakinleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Gençler-Yaşlılar El Ele Projesi'nin katılımcıları ve Sağlıklı Yaş Alma Merkezi üyeleri, katıldıkları eğitim programı ile dolandırıcılardan korunmanın yollarını öğrendi.
Bunlar da ilginizi çekebilir