Daha önce düzenlenen Koyun Keçi Panayırı’na 81 ilden katılım olduğuna dikkat çeken İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, “TAGEM tarafından yürütülen halk elinde ıslah projelerinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanan Safkan Damızlık Koyun Keçi Yönetmeliği ile birlikte damızlık hayvancılıkta Türkiye olarak önemli bir adımı daha atmış bulunmaktayız. Bundan sonra safkan hayvan satışı yapan çiftlikler özel olarak belgelendirilecek, belge talep eden yetiştiriciler Birlikler ve Tarım Müdürlükleri tarafından yakından takip edilecek. Panayır kapsamında kuracağımız damızlık hayvan pazarı ile küçükbaş hayvancılıkta damızlıkların önemine dikkat çekmek ve damızlık pazarların kurulmasında öncülük etmek istiyoruz” dedi.
Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen İzmir Koyun Panayırı’nda küçükbaş hayvancılıkta kadın yetiştiricinin önemine dikkat çekilecek. Özer Türer, “İzmir’de sürü ortalaması yaklaşık 90 hayvan. İşletmeler genelde aile işletmeleri. Aile işletmelerinde kadınların emeği bugün göz ardı ediliyor. Birlik olarak kadın yetiştiricilerin eğitimini ve ekonomiye katkılarını çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönem için kadın yetiştiricilere dönük çalışmalar yürüteceğiz. Panayırda da düzenleyeceğimiz etkinliklerde kadın önemine ve üstlendiği işleve dikkat çekeceğiz” dedi.
Avrupa Birliği üyesi ülkelere süt ürünleri ihracatının önündeki engelin kalktığına dikkat çeken Başkan Türer: “Bu yıl panayıra uluslararası katılım bekliyoruz. Yurt dışında faaliyet yetiştirici örgütlerine ve uluslararası firmaları özel olarak davet ettik. Türkiye’nin AB ihracatında başarılı olması için uluslararası işbirlikleri çok önemli. Bu işbirliklerinin oluşmasında panayır gibi organizasyonların çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Hatta ihracat yapmak isteyen koyun keçi sütü işleme tesislerine yönelik, panayır kapsamında bir seminere de yer vermeyi planlıyoruz” dedi.