İzmirde afet riski altındakı alanlar
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kendilerini sanayiciye, iş dünyasına yardımcı olma konusunda şekillendirdiklerini söyledi. Ekonominin ve nüfusun yoğun olduğu illerden başlayacak kentsel dönüşümde iddialı olduklarını vurgulayan Bayraktar, "Barselona ve Atina'dan ileride" dediği İzmir için iş dünyasının desteğini istedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı makamında ziyaret ederek, sanayicilerin çevre ve kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini paylaştı. Geçen Temmuz ayında EBSO'yu ziyaret eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın AB üyesi ülkelerin bile kendi sanayicilerine uygulamadığı denetimlere dikkat çekip Yunanistan'ı kastederek "Denizin bu tarafında farklı, diğer tarafında farklı çevre uygulamaları yapılmasına müsaade etmem" sözünü hatırlatan Yorgancılar, "İzmir'de çevre kontrol konusunda üzerimizde yoğun baskı var. Bu uygulamaların İzmir'de de diğer şehirlerde olduğu gibi eşit şekilde olmasını istiyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüme yönelik çabalarını takdir ettiklerini belirtirken, planlamaların merkeziyetçilikten ziyade yerinde ve taraflarla birlikte yapılması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, şunları söyledi: "Van'daki acıların İzmir'de de yaşanmaması için binaların 5-6 şiddetindeki depremde meydana gelebilecek hasar tespitleri önceden yapılarak kentsel dönüşüme hız verilmeli."
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, sanayicilerin yatırım yaparken kaynaklarının büyük bölümünü fabrika arazisi ve inşaatı için harcadığını da belirtirken, "Fabrika binaları da konutlar gibi TOKİ tarafından yapılarak uzun vadeyle satılmalı veya kiralanmalı, yeni yatırımlar çekmek için değerlendirilmeli" önerisini yaptı.
Ender Yorgancılar, İzmir'de EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'nda planlama konusunun da henüz netleşmediğini gündeme getirdi ve "6 ay süren EXPO için 200 hektarın üzerinde alan gerekiyor. İnciraltı'nın planlaması zaman kaybedilmeden yapılıp özel yasa çıkarılmalı. Sunum yapacağımız Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu için Haziran ayında Paris'e giderken İzmir'in eli güçlendirilmeli" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, hükümette İzmir'den iki bakanın yer aldığını hatırlatırken, kendisinin de EBSO'nun daveti üzerine en kısa zamanda İzmir'e gelip gerek çevre gerek kentsel dönüşüm konularında sanayicilere yardımcı olma noktasında birlikte ortak çalışmalar yapma sözünü verdi.
Bakanlık olarak İzmir'e ne yapabileceklerini irdelediklerini anlatan
Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu: "Çevre konularında da İzmir bizim için önemli. Biz çevre konusunda sanayicilerimizi rahatlatmaya mecburuz. Denetimlerde teşekkür ettiğimiz firmalar da var. Ancak, istismar edenlere karşı da dikkatli olmamız gerekiyor." Kentsel dönüşüm de dahil olmak üzere afet riski altındaki binaların, alanların dönüştürülmesi konusunda önümüzdeki dönemde çok ciddi gayret içinde olacaklarını bildiren Bayraktar, şunları söyledi: "Kaçak, mühendislik hizmeti almamış binaları ortadan kaldırmak gerekiyor. İzmir, konum ve tarih olarak çok önemli. Barcelona'dan da Atina'dan da ileride. Bunları konuşacağız. Sizin de desteğinizi istiyoruz. Afet riski altındaki alanların dönüşmesi yasası Meclis'te. Bunda iddialıyız, kaynak da oluşturacağız.
Ekonominin, nüfusun yoğun olduğu illerden başlayacağız. Belediye başkanları ile yürüyeceğiz. Yapamazsak TOKİ ile, o da olmazsa valiliklerin desteğiyle yapacağız. Yıkana kadar işin içinde olacağız, yıktıktan sonra vatandaşı serbest bırakacağız, satar mı, müteahhide mi verir. Özgür bırakacağız. Bunu özel sektör eliyle yapacağız. Şehrin özelliği, gelişmesi açısından yapılması gereken işi yapacağız."
RUHSATTA HEDEF: DÜNYADA İLK 20
Erdoğan Bayraktar, yatırımcıların, sanayicilerin, imar izni veya ruhsat alırken salt olarak belediyelere mahkum olmayacaklarını, belediyeler imar planlarını 4 ayda yapmazlarsa bunu kendilerinin yapabileceğini, yine iki ay içinde ruhsat vermedikleri taktirde bunu da Bakanlık olarak kendilerinin vererek yatırımı iyileştirme noktasında devrede olacaklarını tekrarladı. İmar planları ve ruhsatlar kadar kentsel tasarım konusunda da kolaylık göstereceklerini bildiren Bayraktar, "Ruhsat işi basitleşecek, denetim
artacak. Coğrafi bilgi sistemini yaygınlaştıracağız. Dünyada ruhsat kolaylığında 80'nci sıradayız. Hedefimiz ilk 20 ülke arasına girmektir" dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir