Gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek, çocuklar başta olmak üzere toplumda çevre bilincini geliştirmek için yapılan kampanyanın startını İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile kampanyanın en büyük destekçisi olan minikler birlikte verdi. Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleştirilen törene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşaviri Doç. Dr. Osman Tatar, İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Çevre İl Müdürü M. Ata Erpolat, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yanısıra ilköğretim okulu öğrencileri ile İZELMAN Kreş, Etüd ve Anaokulları’nda eğitim gören çocuklar katıldı.
Renkli görüntüleri sahne olan törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, sanayi ve kontrolsüz tüketimin ülkemizi ve dünyayı ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.Aydoğan,“Ama bir şeyi öğrendik. Amazon Ormanları’nda kesilen bir ağacın Türkiye’ye de zararı var. Ne yapıyoruz, ne yapacağız? Çok şey yapıyoruz ama benim ümidim bizim nesilde değil, bizim nesil geldi, gidiyor. Benim ümidim çocuklarımızda. Çünkü uzun zamandır çocuklarımızda çevre bilinci ve duyarlılığı öğretiyoruz. Biz bunları bilmeden yaşadık gittik, dünyaya da büyük kötülükler yaptık. Ama çocuklarımızın bu eğitimi alması ve bu duyarlılığı hissetmesi ilerde önümüzü açacak gelişmelerdir” dedi.
ATIK PİL TOPLAMADA İZMİR BAŞARILI
Atık pil toplama kampanyasında 2007 yılında 8 ton pil toplandığını hatırlatan Aydoğan, rakamın 2012’de ise 25 tona ulaştığını belirti. Aydoğan, “Bir tane pili atsam ne olur ki diyoruz. Ormanın kenarından geçen, piknik yapan bir insan, elindeki küçük bir poşeti atayım da geçeyim derken oradan yüz binlerce insanın geçeceğini bilmiyor. Bunun tek sebebi bilinçsizlik” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin atık pil toplanması kampanyasının yanısıra, çevre konusunda sudan, barajlardan, çamur çürütme tesisinden, arıtmalara, ağaç dikimlerine kadar bir çok alanda çalışmaları olduğunu vurgulayan Aydoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün pil kampanyasında özendirici armağanlar veriyoruz. Bu rakamın giderek artmasını diliyoruz. Umarım, hiçbir pilin dışarıya atılmadığı bir İzmir yaratırız.
İzmir bu konuda gerçekten başarılı, tüm Türkiye inşallah bunu takip eder. Daha temiz bir çevre, daha temiz bir dünya ve daha güzel bir Türkiye için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” Atık pil toplama kampanyasına katılan okul öğrencilerinden Begüm Karaaslan ise, “Uzun yıllardan beri piller topluyoruz. Pillerin zararlı olduğunu bildiğimiz için kampanyaya katıldık. Arkadaşlarımla beraber bu kampanyaya katıldığımız için gurur duyuyoruz” diyerek duygularını dile getirdi.Törende, atık pillerini getirerek yetkililere teslim eden çevre dostlarına birer çam fidanı armağan edildi. Birbirinden yetenekli çocukların sundukları dans gösterileri ise güne ayrı bir renk kattı.
KAMPANYA, 7 HAZİRAN’A KADAR SÜRECEK
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğinde gerçekleşen olan atık pil toplama kampanyası 7 Haziran’a kadar sürecek. Katılmak isteyenler, yıl boyunca topladıkları kullanılmış pillerini belirtilen tarihlerde belediyenin giriş kapısında kurulacak olan stanttaki kumbaralara tarttırarak teslim edebilirler. Kampanyada toplanan atık piller; okullar, çocuklar, anaokulları, yetişkinler, gençler, şarjlı piller ile firmalar-kurumlar olmak üzere yedi kategoride değerlendirilecek. Her kategoride ilk üç dereceye girenlere bisiklet, fotoğraf makinası, dizüstü bilgisayar, mp3, kol saati, Ipod Shuffle, akülü Scooter, masa tenisi, satranç eğitim panosu, satranç takımı, kitap seti, spor seti gibi teşvik ödülleri verilecek. Ödüller, 12 Haziran 2012 tarihinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
Çevreye ve doğanın korunmasına duyarlılık gösteren çevre dostlarının topladığı pillerle, kampanya her geçen yıl güç kazanıyor. Çevre Haftası boyunca sürdürülen kampanya çerçevesinde 2007 yılında 8 ton, 2008 yılında 8.6 ton, 2009 yılında 13.4 ton, 2010 yılında 21.1 ton, 2011 yılında ise 25 ton atık pil toplanmış ve Harmandalı Düzenli Depolama Alanı’nda özel olarak hazırlanan Çevre ve Orman Bakanlığı’nca onaylı Atık Pil Bertaraf Deposu’nda bertaraf edilmişti. Geri kazanımı mümkün olan piller ise, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile anlaşması bulunan elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanım lisansına sahip işletmede geri kazanılıyor.
İzmir’de Atık Pil Toplama Kampanyası törenle başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle bu yıl 15.sini düzenlediği ‘Atık Pil Toplama Kampanyası’ törenle başladı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, “Ümidim, çevre bilinci ve duyarlılığına sahip çocuklarımızda” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir