Varoşta büyüdü
İzmir'de kentsel dönüşüm ilk kez Bayraklı'da başlıyor. Bu kapsamda hazırlanan projenin basın ve kamuoyuna sunulduğu toplantıda konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, yeni Bayraklı'da tepeye kadar çıkan yürüyen bant, yağmur sularını değerlendiren sistem, 4 kat daha fazla yeşil alan, seyir terasları ve güneş enerji panelleri olacağını belirtti. Karabağ, gecekondu bölgesinden yetişen biri olarak bugünü görmekten gurur duyduğunu belirterek, "İzmir'e gelen insanlarımız birçok işin yapıldığını görüyor. Ancak gecekondulara baktığında hak etmediğimiz eleştirilere maruz kalıyoruz. Yapıları değiştirmemiz lazım. Birinci derece deprem kuşağındayız. Yerinde kentsel dönüşümü başlatan ilk bölge olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 3 kattan 13 kata kadar değişik konutlar tasarlanıyor. 5 bin 196 konut olan bölgede 8 bin konut düşünüyoruz. İnşaat yoğunluğu tam tersine düşüyor. 4 kat fazla yeşil alan yaratıyoruz. Elinizdeki kaçak yapıların değerinin çok üstünde yapılara dönüşmesini istiyorum. Bunun dışındaki çözüm doğru değildir. Ortada bir rant olacaksa, gecekondu sahipleri bundan en fazlasını alacak. Kalbim böyle düşünüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız da böyle düşünüyor. Ben sizin başka yere gitmenize izin vermem" dedi.
Minimum zarar
Vatandaşların akıllarındaki en büyük sorunun evlerinin değerine karşılık ev alıp, alamayacakları olduğunu vurgulayan Başkan Karabağ, "3 katlı evi olan bir vatandaşın evinin bugünkü değeri 150-200 bin lira ise biz buna karşılık yeni yapılacak konutların maliyet fiyatı üzerinden örneğin 1-1.5 konut düşecek şekilde önerilecek. Ancak şu anki değeri ortalama 200 bin lira olan konut o zaman 600-700 bin liralık konuta dönüşecek. Arsa ve evlerinizi satmayın. Amacımız Bayraklı'nın gelişimini hep birlikte sağlamak ve oluşacak rantı bu bölgede yaşayan insanların gecekondulardan güzel konutlara dönüşen projede kazanmasını sağlamak. Kimseyi mağdur etmeden, minimum zarar ancak maksimum karla bu projeyi tamamlamak istiyoruz" diye konuştu.
Uzlaşma çalışması
Kocaoğlu da, Bayraklı ile yerinde kentsel dönüşümün ilk projesini sunduklarını belirterek, "Önümüzdeki haftadan itibaren bilgilendirme ve uzlaşma çalışmaları başlayacak. Projeye bütüncül baktık ve ulaşım akslarını ona göre düzenledik. Sosyal tesis alanları, yürüyüş alanları ve yeşil dokusu, kent ormanları ile yaşanılası bir kent yaratmak zorundayız. Kimse gayrimenkulünü satmasın. Kadifekale'den Uzundere'ye taşıdığımız ve teslim ettiğimiz konutların fiyatları, bizim hesapladığımızın iki katından işlem görüyor" dedi.
Neler yapılacak?
Toplam 8 bin konut üretilecek. Evlerin konum ve yükseklikleri güneş, rüzgar ve topografya dikkate alınarak tasarlandı. Konutlar, depreme ve doğal afetlere karşı güvenli olacak. Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndan denize erişen yeşil koridorlar yapılacak. Denize yaya ulaşımı kolaylaşacak. Konut adalarında binalar mümkün olduğunca deniz manzaralı olacak ve yüksek yapılan tasarım alanının kuzeyinde inşa edilecek. Ulaşımda çevre yolu bağlantıları sağlanacak. Yatayda ve dikeyde ulaşım birbirine bağlanacak. Eğime uyumlu yollar yapılacak. 3 tane seyir terası ve meydan oluşturulacak. Meydana Homeros, Akdeniz, Smyrna kapılarından girilecek. Kuzeyde Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndan güneye denize inen kesintisiz yeşil koridorda 650 metrelik yürüme bandı oluşturulacak. Bunların üstü güneş panelleri ile kaplanacak. Güneş panellerinden sağlanan enerji ile kamusal alanların aydınlatılması sağlanacak. Alanın kuzeyinde yağmur suları toplanacak. Toplanan sular ile eğimden yararlanılarak yeşil alanlar sulanacak. Alsancaktan başlayarak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'na kadar kesintisiz ulaşım sağlanacak yaya aksı oluşturulacak. Bayraklı Sevgi Yolu ve Smyrna Meydanı'na yürüme bantları ve yaya aksı ile erişebilirlik güçlendirilecek. Ticaret birimleri oluşturulacak. İZBAN hattı ve Altınyol üzerinden yaya köprüsü yapılarak sahile erişim sağlanacak. Mevcut şelale deresi ıslah edilerek yeşil koridor ile görsellik kazandırılacak. Farklı tipte ve metrekarelerde beklenti ve talepleri karşılayacak şekilde konut yapılacak.