İZMİR HABER

İzmir'e Dev Arıtma Tesisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak "Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi"nin temelini törenle attı.

Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2.5 yıl önce Manisa'daki Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı proje kapsamında Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kuruyor.

Bornova’ya bağlı Kavaklıdere Köyü’nde gerçekleşen temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra yüklenici firma Va Tech Wabag Genel Müdürü Wolfgang Miksa, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, belediye bürokratları ve vatandaşlar katıldı.

Tahtalı’dan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtması olan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak. Çevreyi geri kazanmak için çalıştıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Türkiye’nin yüzde 5’inin yaşadığı bu kent, Türkiye arıtmasının yüzde 25’ine, yani dörtte birine sahip. İzmir çevre yatırımlarına Türkiye’de en fazla önem veren, para harcayan, çevreyi korumak için elinden gelen her türlü yatırımı ve desteği yapan bir kenttir” dedi.

İÇİLEBİLİR- TEMİZ SU

Başkan Kocaoğlu, İzmir’in su ihtiyacını karşılamak için yapılan Gördes Barajı için DSİ ile protokol yapıldığını ve bu çerçevede DSİ’nin isale hattını, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de arıtmayı gerçekleştirdiğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Gördes Barajı'nın suyunun kısa sürede gelmesi için Manisa'da Sarıkız Arıtma Tesisi'ni yaptıklarını ve Menemen üzerinden İzmir'e verdiklerini, Kavaklıdere ile bu suyun İzmir'in doğusunda da temizlenerek şebekeye verileceğini ifade etti.

Başkan Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte bölgeye yapılacak üç yeni barajın suyunun da bu arıtmadan geçip temizleneceğini belirtti. İzmir’de şebekeye verilen suyun “içilebilir kalite ve temizlikte” olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008’de başlattığı arıtma seferberliği ile arsenik arıtmaları yaptı. Büyükşehir Belediyesi olarak 2008 yılı sonundan itibaren İzmir metropol alanlarına arıtılmamış su vermiyoruz. Bütün yer altı ve üstü sularının tamamını arıtıyoruz. Bizim şebekeye verdiğimiz su içilebilir kalitede ve temizlikte sudur” diye konuştu.

"ÇEVREYİ GERİ KAZANMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Dünya genelinde çevrenin kötü kullanıldığını, hırpalandığını ve vahşi üretim yapıldığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Şimdi sadece çevreyi korumaya değil, geri kazanmaya da çalışıyoruz” diye konuştu.İzmir’de ağaçlandırma seferberlikleri, arıtma tesisleri gibi yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, yağmurdan kaynaklanan taşkınları engellemek için de yağmur suyu ayrıştırma projesini hayata geçirdiklerini söyledi.


Projenin ilk olarak Buca Şirinyer’de hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, şimdi de 60 kilometrelik Çamdibi- Çınarlı ve Mersinli’de projeyi uygulamaya başladıklarını belirtti. Yeni bağlanan ilçeler için projelerini hazırladıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz bu çalışmalarımızı yaparken 10 ilçe bağlandı, birçok problemi vardı, ama çoğunu hallettik. Şimdi yeni ilçeler de bağlandı. Bunların içinde Ödemiş, Bergama ve Çeşme arıtmalarını yaptı. Karaburun, Dikili, Kınık, Kiraz ve Beydağ’ın arıtma problemlerini de en kısa sürede çözmek için çalışmalarımızı yapacağız. Belli köylerimizi ve beldelerimizi birleştirip çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

"EVSEL ATIKLAR ARTIK BİR DEĞER"

Çevre konusunda en önem verdikleri konuların başında evsel atıklar geldiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, evsel atıklar için 6 - 7 senedir çalışma yaptıklarını, bugüne kadar yer konusunda olumsuzlukla karşılaştıklarını söyleyerek, en sonunda belirledikleri alan için ÇED ihalesine çıktıklarını ifade etti. “İzmir’in en önemli sorunlarından birini çözeceğiz” diye konuşan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm İzmirli hemşehrilerimize sesleniyorum, evsel atık yani çöp bugün bir değer.

Eskiden bildiğimiz gibi gömülmesi gereken, yığılması gereken bir atık değil. Artık maksimum şekilde kullanılıp çöpten yararlanılıyor ve dünyanın en büyük şirketleri, çöp ayrıştırma teknolojileri ve bu konuyla ilgili yoğun bir ar-ge çalışması yapıyorlar. Geleceği ayrı bir sektör olarak çöpün dönüşümünde görüyorlar. Bir de arıtma ve filtre teknolojileri dünyanın gündeminde. Elektronikten sonra, hemen hemen en fazla ar-ge yatırımı yapılan sektörlerin başında geliyor”.

"TAHTALI İÇİN DSİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

Tahtalı Havzası’nın suyunun bir kısmının damla sulama olarak tarımda kullanılması için DSİ ile görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Menderes’ten başlamak üzere gölden damla sulama yöntemlerini kullanarak üreticimize verebildiğimizde hem tarımda verimin artmasını hem sularımızın tasarruflu kullanılmasını hem de toprak erozyonunun önlenmesini sağlayacağız. Ayrıca bu yöntemle kimyasal gübre kullanımını azaltacak bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bunun için DSİ’den izin bekliyoruz” dedi.

"AVRUPA'DA YAŞANABİLİR 2. KENT"

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila konuşmasında, Kavaklıdere'ye yapılacak tesis için Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Atila, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yatırımlarına duyarlı olduğunu söyleyerek, "İzmir, Türkiye'de yaşam kalitesinin en üst düzeyde olduğu kenttir. Avrupa'da Viyana'dan sonra 2., dünyada ise 6. sırada yer alarak 'yaşanabilir kent' ödülüne layık görüldü. Bu da İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir halkının çevreye duyarlı arıtma tesislerine ne kadar çok yatırım yaptığının belgesidir" dedi.

Kavaklıdere Arıtma Tesisi'ni hayata geçirecek olan Va Tech Wabag şirketinin Genel Müdürü Wolfgang Miksa ise projeden duyduğu heyecanı dile getirerek, "4 ay içinde başlattığımız yatırımda kısa sürede büyük bir başarıya imza attık, çok mutluyum" diye konuştu.

1.5 YILDA TAMAMLANACAK

Bornova’nın Kavaklıdere Köyü’nde 150 bin metrekarelik alanda yer alan tesis, 1.5 yıl içinde tamamlanacak. Tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne veriyor. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında ise Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak.

Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için yaklaşık 70 milyon liralık yatırım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilmesini ve 1 milyon kişinin su ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }