İzmir Ticaret Odası (İTO), Karabağlar Belediyesi ve Buca Belediyesi tarafından Buca ile Karabağlar İlçelerinde 4 mahallede, 5 bin 377 binanın bulunduğu 1 milyon 918 bin metrekarelik alanın Riskli Alan ilan edilerek da kentsel dönüşüm yapılmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Büyük çoğunluğunu işyerlerinin olduğu bölgede uygulanacak olan kentsel dönüşüm Türkiye’de ilk ve örnek olacak. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’in mobilya ve ev dekorasyonun başkenti olmasının önü açıldı” dedi.
Karabağlar İlçesi, Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahalleleri ile Buca İlçesi Seyhan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 1 milyon 918 bin metrekarelik alanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca Riskli Alan ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, söz konusu alanda kentsel dönüşüm yapılması amacıyla Mart ayı başında iki belediye ve Oda olarak protokol imzaladıktan sonra gerekli yasal düzenlemeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduklarını belirterek, “Başta Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürümüz ile İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün büyük katkısı ve destekleri ve Bakanlığımızın ilgili tüm birimlerinin yoğun özverisi ile Resmi Gazete’de bugün yayınlanan karar ile Karabağlar ve Buca’nın Osman Aksüer, Aşık Veysel, Aydın Mahalleri ile Buca’nın Seyhan Mahallesinde kentsel dönüşüm süreci resmen başlamış oldu. Emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Demirtaş, prosedür gereği geçtiğimiz ay Narlıdere’deki kentsel dönüşüm alanı için Bakanlar Kurulu kararı alındığını, kısa süre içerisinde Bakanlık ile Karabağlar ve Buca Belediyeleri ile İTO arasında protokol imzalanarak, Bakanlık tarafından devir ve teslim yapılacağını söyledi.
İZMİR MOBİLYANIN ve EV DEKORASYONUN BAŞKENTİ OLACAK
Demirtaş, söz konusu bölgede ağırlıklı olarak mobilya sektörüne yönelik işyerleri, imalathaneler bulunduğunu belirterek, “Odamızın misyonuna uygun olarak, ağırlığını üretim ve ticaret yapılan yerlerden oluşan bölgede kentsel dönüşüm yapacağız. Bu da Türkiye’de bir ilk ve örnek olacak” dedi. İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı mobilyacı üyeler, bölgede yerleşik esnaf, imalatçılar, bölgede yaşayan konut sahipleri ile bölgesel toplantılara hemen başlayacaklarını belirten Demirtaş, onların isteklerini öğrenerek, anlaşarak, uzlaşarak planlama yapacaklarını söyledi. Demirtaş, “Bu kentsel dönüşüm ile İzmir ve Türkiye’nin en büyük mobilya ve ev dekorasyon bölgesine sahip olacağız. Bu altyapı olanağı ile İzmir Türkiye’nin mobilya ve ev dekorasyon başkenti olacak” dedi.
YEŞİLDERE YEŞİL OLACAK
Kentsel dönüşüm yapılacak olan bölgenin merkezini oluşturan Yeşillik Caddesi’nin mobilya sektörü ağırlıklı bir yapıya sahip olduğunu ve ana cadde üzerinde mobilya, aydınlatma, zemin kaplama sektörlerine yönelik çok güzel mağazalar ve showroomlar olduğunu belirten Demirtaş, “Ama ana caddenin hemen arka kısmındaki binalarda yer alan mobilya, otomotiv, ev tekstili, makine, hırdavat, hurda, mermer, döşeme, metal işleri sektörlerine ait imalathane, toptan ve perakende satış birimleri son derece sağlıksız, modern kentleşmeden uzak şartlar altında faaliyet gösteriyorlar. Arka bölge yeteri kadar değerlenememekte ve adeta bir çöküntü bölgesi haline gelmiş durumda. Kentsel dönüşüm ile binlerce işyerinin olduğu bölgedeki bu görüntülere son vereceğiz” dedi. Demirtaş, “Yine Yeşillik Caddesi’nden sonra Buca’ya doğru olan bölümden geçen Yeşildere de yıllardır çok kötü kullanıldığı için şu anda bakılası bir durumda değil. En kısa sürede bu bölgenin de ismine yakışan şekilde “Yeşil dere” olması için planlamaları yapacağız, doğru yapılanma ve yeşillendirme ile rekreasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.
BUCA EKONOMİSİNE SOLUK
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ilçenin aldığı büyük göçler sebebiyle nüfus yoğunluğu ve alanı bakımından İzmir’in en büyük ilçelerinden birisi olduğunu anımsatarak “Buca’nın bu yoğunluğuna uygun bir ekonomik faaliyet bulunmuyor” dedi. Seyhan Mahallesi’ndeki konutların arasına sıkışmış mobilya sektörü başta olmak üzere diğer ticari faaliyetlerin burada yapılacak kentsel dönüşümle birlikte birer ekonomik sıçramaya zemin olacağına inandıklarını belirten Başkan Ercan Tatı, şunları söyledi:
“Buradaki Kentsel Dönüşüm Planlarının onaylanmasının Buca açısından çok büyük bir değer ve öneme sahip. Buca’nın üç bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Bunun ilki olan ve İzmir Ticaret Odası ve bölgedeki sınır belediyemiz Karabağlar Belediyesi ile birlikte yapılacak çalışmanın ilçemize olduğu kadar kent istihdamına ve ekonomik gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Buranın Türkiye’nin önemli bir mobilya merkezi olacağına ben de yürekten katılıyorum. Bakanlar Kurulu kararı Bucamıza ve kentimize hayırlı olsun ”
KARABAĞLAR’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de Buca Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası ile imzaladıkları bu protokolün ardından Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararın da çok olumlu olduğunu ve kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. Kürüm, “Bu bölge zaten riskli bir bölgeydi, küçük parseller vardı. Mobilya sektörü ana cadde dışında merdivenaltı şeklinde, sağlıksız koşullarda çalışıyordu. Belediye başkanlığına geldiğimizden beri kentin en büyük ekonomik gücü olan Mobilya Sektörünü daha da geliştirmek için pek çok proje ürettik, çalışma yaptık. Büyük hayallerimiz ve projelerimiz vardı. Bu karar ile yapılacak kentsel dönüşüm ile hayal ettiğimiz ve hedeflediğimiz projeleri gerçekleştirme imkanımız olacak. Bölgedeki parsel sahiplerinin de mağdur olmayacak bir karar çıkmış oldu, hiçbir hak sahibini mağdur etmeyeceğiz. Karabağlar’ın çehresi değişecek” diye konuştu.
İzmir'e sevinçli haber
Demirtaş: ''İzmir mobilya ve ev dekorasyonunun başkenti olacak''
Bunlar da ilginizi çekebilir