Kampanyalar ve atılan imzalar, İzmir halkının ortak taleplerini yansıtıyor ve 31 Mart yerel seçimleri öncesinde adaylara yönelik bir çağrı niteliği taşıyor.
7 Mart 2024, İzmir
Halkın, değişim talepleri için imza kampanyaları başlattığı Change.org platformu, İzmir’de belediyelere yönelik başlatılan kampanyalardan öne çıkanları derledi. Başlatılan kampanyalar ve atılan imzalar, halkın 31 Mart yerel seçimleri öncesi adaylardan beklentilerini ortaya koyuyor.
İmza kampanyalarının, yetkililerin halkın onlardan beklentilerini görmeleri için çok önemli bir kaynak olduğunu ifade eden Change.org Türkiye Ülke Direktörü Didem Korkut “Kamuoyunun sesine kulak vermek ve toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri. 31 Mart yerel seçimlerine hazırlanan adaylar, dilerlerse bizimle iletişime geçip başlatılan kampanyalarla ilgili çalışmalarını, platform aracılığıyla imzacılara iletebilirler. Öte yandan İzmir halkını da, değişim talepleri konusunda kampanya başlatmaya çağırıyoruz. Yerel seçimlere yaklaştığımız bu süreç, adaylara halkın beklentilerini iletmek için çok önemli. Change.org’da herkes kampanya başlatabiliyor ve aynı fikirde olan insanların kampanyaları imzalamasıyla halkın sesi yetkililere daha güçlü iletiliyor” dedi.
İzmir’de Çözüm Bekleyen Konular Hakkında Change.org’da Başlatılan Kampanyalardan Önce Çıkanlar Şu Şekilde:
İzmir’i Depreme ve İklim Afetlerine Hazırlayın: Aylin Tunç tarafından başlatılan kampanyada 2020 yılındaki İzmir depremi sonrası binlerce binanın hasarlı olmasına rağmen yaşamın devam ettiği ve gerekli önlemlerin alınmadığı vurgulanıyor. Kampanya, hem deprem hem de sel gibi diğer afetler için uzmanlar eşliğinde acil önlem alınmasını talep ediyor.
İzmir'de Sağlığa Zarar Veren Boyuttaki Bozuk Yollar Artık Düzeltilsin: İlker Önder Ferah, İzmir’de her semtte çok sayıda bozuk, çukurlu yollar olduğunu ve bu durumun hem kazalara hem omurga problemlerine yol açtığını söylüyor ve artık önlem alınması için yetkililere sesleniyor.
İzmir'de Nitelikli ve Güvenli Kadın Sığınma Evleri Açılsın: İzmir'in toplam nüfusu 4 milyon 425 bin 789 ve bunun 2 milyon 226 bin 502'si kadın. Ancak nitelikli kadın sığınma evi sayısı sadece 7. “İzmir'de kadına yönelik erkek şiddet oranını dikkate aldığımızda hali hazırda 187 kapasiteli 7 sığınağın olması kabul edilemez” diyen İzmir Mor Dayanışma Kadın Derneği, Belediye’ye daha fazla nitelikli kadın sığınma evi açılması için çağrıda bulunuyor.
İzmir'deki Kokuya Çözüm Bulun: Sanayii kuruluşlarının yeterli denetlenmemesi, atıksu ve lağım gibi suların dolaylı yoldan derelere boşaltılarak veya direkt olarak denize ulaştırılması,
yeterli arıtma işlemi gerçekleştirememesi gibi nedenlerle İzmir’de özellikle yaz aylarında rahatsız edici koku olduğunu söyleyen Görkem Kadir Durgut, bu soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.
İzmir’in Nükleer Atıkları Bertaraf Edilsin: İzmirliler yıllardır Gaziemir'deki nükleer atığa maruz kalıyor ve çözüm bekliyor. Gaziemir’deki kurşun döküm fabrikası arazisine gömülü radyoaktif atıklar ve ağır metaller halk sağlığına zarar veriyor. “Artık buna bir son verilmeli” diyerek kampanya başlatan Begüm Kaya, konunun çözümü için hem Belediyeye hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyor.
Çiğli Harmandalı Çöplüğü Kapatılsın: İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne (İZBB) ait Çiğli ilçesindeki Harmandalı Çöp Depolama Alanı, 1992 yılında 15 senelik bir ömür biçilerek kuruldu; ancak kurulmasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen faaliyetlerine devam ediyor. Çöplüğün kapatılması için Abdullah Polat kampanya yürütüyor.
Kampanya taleplerine yönelik çalışmalarını imzacılara ulaştırmak isteyen Belediye başkanı adayları veya kampanya başlatmak isteyenler, info.turkey@change.org adresi üzerinden Change.org Türkiye ekibine ulaşabilir.