İZMİR HABER

İzsu'dan Büyük Yatırım

Halkapınar Su Fabrikası’nda 1999 yılından bu yana işlettiği mevcut SCADA sistemini hem modernize eden hem de Aliağa’dan Selçuk’a kadar 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletme çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, benzer bir sistemi atık su arıtma tesisleri için de hayata geçirecek.

Kurulacak yeni SCADA sistemi sayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan atık su arıtma tesislerine ait veriler iki merkezde toplanıp değerlendirilecek ve olası arızalara en kısa sürede müdahale edilebilecek. 
4 AY SONRA DEVREYE GİRECEK
Arıtma tesislerinin yüksek performansla işletilmesini sağlamak için kurulacak merkezi kontrol sistemine ilişkin ihale sürecinin tamamlandığını ve kazanan firma ile sözleşme imzalandığını duyuran İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 4 ay sonra devreye girecek sistem sayesinde 13 arıtma tesisinin izlenmeye alınacağını açıkladı. Çevre kalitesinin korunmasındaki önemine dikkat çeken yetkililer, “Kurduğumuz arıtma tesisleri ile çevre ve alt yapı sorunlarını çözerken, şimdi de bu tesisleri en iyi şekilde işleterek Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.



13 ARITMAYA YAKIN MARKAJ
Merkezi SCADA İzleme Sistemi kapsamında ileri biyolojik yöntemle arıtma yapılan Çiğli, Menemen, Aliağa, Kemalpaşa, Foça, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Torbalı, Havza, Bayındır, Ayrancılar ve biyolojik yöntemle arıtma yapan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arıtma tesisi izlenecek. Takip sisteminde Kuzey bölgesi ana merkezi Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Güney Bölgesi ana merkezi ise Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi olacak. Sahaya yerleştirilen ölçüm ve kontrol cihazları tarafından tespit edilen değerler bu 2 ana merkezden izlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sistemin kurulumu için 1 milyon 618 bin 960 TL.’lik yatırım yapacak.



KURULACAK SİSTEMİN AVANTAJLARI
Arızalar görülüp izlenecek, kayıt altına alınacak. Tesisteki işlemler (debi, konsantrasyon, seviye, dozaj, basınç, sıcaklık, titreşim, çalışıyor, duruyor) izlenecek. Elektrik enerjisinin kullanımı ile ilgili bilgiler depolanacak. Enerji verimliliğinin artırılması ve kayıt altına alınması sağlanacak. SCADA merkezinden tesislerin giriş, çıkış kapaklarının ve pompalarının, ekipman ve enstrümanlarının kontrolü saha operatörlerin gerek duyulmadan yapılacak. Arıtma tesislerinin ekipman çalışma sürelerinin takibi, bakım periyodlarının planlanması ve performslarının artırılması sağlanacak. Yaklaşık 5.440 kilometrekarelik alana yayılmış olan Büyükşehir sınırları içinde 24 saat sürekli çalışmakta olan arıtma tesislerine en kısa zamanda, en az insan kaynağı ile bakım, onarım elemanlarının sevk ve idaresi sağlanacak.

izmir haber
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }