GENEL

Kabine'nin gündemi Suriye

PYD'nin Resulayn'i ele geçirmek için Nusra Örgütü ile girdiği çatışmalar Kabine'de görüşüldü.

PKK'nın uzantısı olan PYD ve silahlı örgütü YPG'nin, Suriye sınırındaki Resulayn kasabasını ele geçirmek için Nusra Örgütü ile girdiği çatışmalar ve bu çatışmaların Ceylanpınar ilçesine etkileri, Kabine'de ele alındı. Bölgedeki vatandaşların can güvenliğinin korunması için alınacak bir dizi önlem masaya yatırıldı. Ayrıca PYD'nin hedeflediği özerk yapı oluşturulması ve diğer tüm senaryolar ile bu senaryolara karşı Türkiye'nin takınacağı tutum da toplantıda görüşüldü. PYD'nin kendisini bölgedeki tüm Kürtlerin temsilcisi gibi göstermesi ve Suriye'deki karışıklıktan yararlanarak Suriye halkının iradesinin dışında özerklik ilan etmesinin asla kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Angajmana devam kararı
Sıfır noktasında günlerdir devam eden çatışmanın sonucu olarak Ceylanpınar'daki bazı askeri noktalar ateşe maruz kalmıştı. Askeri noktaların ve sivil yerleşim yerlerinin bu tehditlerle karşı karşıya kalması durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri ise angajman kuralları çerçevesinde başlatılan sınırdaki ateşe ateşle karşılık vermenin devam ettirilmesi kararlaştırıldı. Bölgedeki tüm askeri faaliyetler, istihbarat bilgileri, askeri yapılanma ve hareketlilik Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yapılan brifingler ile masaya yatırıldı. 
Toplantının bir başka önemli gündem maddesi ise çözüm süreci oldu. Çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçilmesi için şart olan terör örgütü PKK'nın da sınır dışına çekilmesine ilişkin son istihbarat bilgileri masaya yatırıldı. İmralı'dan gelen mesajlar, toplumsal destek ve Kandil'deki kadro değişikliklerinin ardından çekilme sürecinin hızlanmasının beklendiği öğrenildi. Demokratikleşme paketi olarak geçen hafta kamuoyunda yankı bulan bir dizi düzenleme de yine toplantıda ele alındı. 

Mısır için susulmayacak
Toplantının öncelikli konularından biri de Mısır'da yaşanlar oldu. Mısır'daki tüm gelişmelere ilişkin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bilgi verdi. Türkiye, askeri darbenin ardından görevinden indirilen eski Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi'nin bir an önce serbest bırakılması, demokratik geçişin hızlandırılması, seçimlerin adil ve her kesimin katılımı ile yapılması için uluslararası arenada girişimlerini devam ettirme kararını pekiştirdi. Toplantıda ayrıca yeni anayasa çalışmaları ve ekonomideki gelişmelerde masaya yatırılırken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yatırım ortamını iyileştirme paketi" düzenlemesiyle ilgili sunum yaptı.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }