GENEL

Karadeniz yaylalarından göç vakti

Karadeniz'in yaylalarında kışın habercisi olarak adlandırılan çiçekler açmaya başladı. Yörede kimi zaman 'döngeri', kimi zaman 'vargit', 'yıkılgit', kimi zaman 'güzgülü' gibi farklı isim taşıyan ve her sene güz aylarında açan çiçekler, bu sene de yüzünü gösterdi.

Bir tür laleye benzeyen, yerden 15-20 santim uzunluğunda, sapının üzerinde lale gibi mor beyaz, sarı yaprakları olan çiçeğe, Karadeniz'in batısından doğusuna kadar hepsinin anlamı bir olan ama söylenişleri farklı pek çok isim veriliyor. Kısa süreli açan çiçek, yaz döneminde yaylaya çıkanlara 'kış geliyor artık geri dön' ya da 'çadırını yık geri git' anlamında mesaj veriyor. Yörede yaylaların kalıcı sakinleri, sonbaharda bütün yapraklar sararıp solarken taptaze açan çiçekleri görmenin kendilerine huzur ve mutluluk verdiğini belirterek, çiçeğinin tanıtımının yapılarak, yerli yabancı turistlerin ilgisine sunulmasını istiyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz, bölgedeki yaylacılık geleneğinde çiçeklerin büyük rol oynadığını belirterek, "Doğu Karadeniz'deki yaylacılık geleneğinde 'vargel', 'vargit' çiçekleri vardır. Vargel çiçeği açtığı zaman yaylaya gidilir, vargit çiçekleri açtığı zaman da yayladan göç edilir. Vargit çiçeklerinin açması 'soğuklar başlıyor, artık göç vakti gelmiştir' anlamına gelir ve ona göre bir hazırlık yapılır yaylada, ardından kışlık mekanlara doğru inilir. Vargel çiçekleri açtığı zaman da 'sıcaklar başlıyor' demektir ve kışlaklardan yaylalara göç edilir'' dedi.

İzmir haberleri
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }