Kentsel dönüşüm devleri Bursa'da buluştu
Bursa'da Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen konferans, şehircilik ve kentsel dönüşüm alanında dünyanın iki önemli bilim adamını bir araya getirdi.
Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın geleceği açısından son derece önemli olan kentsel dönüşümle ilgili Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlenen bir toplantıya ev sahipliği yaptı. "Kentsel dönüşümde ekolojik planlama modeli" konferansı, alanında dünyanın en önemli bilim insanlarından olan Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi P
Konferans öncesi iki ünlü profesörle basının mensuplarının sorularını cevaplandıran Belediye Başkanı Dündar, iki profesörün görüşlerinin Bursa ve Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ışık tutacağını kaydetti. Bursa intibalarını aktaran Prof. Dr. Steiner, Bursa'nın çok güzel bir şehir olduğunu ifade ederek "Şehrin çok güzel tabii kaynakları var. Nehirler ve ağaçlarla dolu bir şehir. Ben Texas'tan geliyorum. Orada karşılaştığımız sıkıntıların Bursa'dakilerle çok benzer olduğunu düşünüyorum" dedi.
Prof. Waldheim ise, Bursa'nın çok zengin bir geçmişinin olduğunun farkında olduklarını ifade ederek, "Şehrin imajını gördük, çok güzel, yemyeşil bir şehir. Bunu gelecek adına korumak çok güzel bir adım olacaktır. Mesela Belediye Başkanı Dündar'ın bize bahsettiği 1 milyon fidan dikimi projesi bence çok güzel bir proje" dedi.
"ŞEHİRCİLİK AKADEMİSİ İLE ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"
Türkiye'nin kentsel dönüşümün öncüsü olan Osmangazi Belediyesi'nin şehircilik konusunda dünyanın iki önemli ismini bir araya getirdiğini ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bizler Osmangazi Belediyesi olarak kentsel dönüşüm alanında 2 yıldır çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Kurduğumuz Şehircilik Akademisi ile çalışmalarımıza başladık. Özellikle Uludağ'daki 1/1000 ve 1/5000 planlarını yaptık. Ve bu çalışmamızı Orman ve Su işleri Bakanlığı'na sunduk. Yine deprem kuşağında olan şehrimizde yer hareketlerini takip etmek için 5 ayrı deprem kayıt istasyonu kuruluyor. Ayrıca kentsel dönüşümün master planını hazırlıyoruz. Kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu Bursa'da kaçağın önünü geçmek, depreme dayanıklı konutların üretilmesine katkı sunmak istiyoruz. Hamitler ve Yunuseli bölgesindeki planlı şehirciliğin bütün şehre yayılmasına çalışıyoruz" dedi.
"ŞEHRİN ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE KENDİNİ YENİLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Hızlı trenin gelmesi ve körfez otoban bağlantı yoluyla Bursa'daki yoğun yapılaşmanın çok daha da artacağını ve bu konuya el atılması gerektiğini vurgulayan Başkan Dündar, "Deprem önemli bir konu. Türkiye açısından Van depremi kentsel yenilemeye hız kazandırdı. Başbakan Erdoğan'ın özel talimatıyla gerekli kanun çıkartıldı. Ve bununla birlikte kentsel dönüşümün psikolojik ortamı oluşmuş oldu. Osmangazi ilçesinde şehrin çok hızlı bir şekilde kendini yenileyeceğini düşünüyoruz" dedi.
"10 SENE SONRA BURSA'YI TANINMAYACAK HALDE GÜZELLEŞECEK"
Kentsel dönüşümü 50 yıl önce yapan Avrupa'nın iki önemli bilim insanını bu konferansta bir araya getirdiklerini vurgulayan Başkan Dündar, "Osmangazi Belediyesi olarak biz 60 milyon lirayı kamulaştırmaya harcadık. Şehrin nefes alacağı ufak ufak meydanları ortaya çıkardık. 55 tane çıkmaz sokağı açtık. Birçok mahallede meydanlar yapıyoruz. Bunlar da aslında birer kentsel dönüşümdür. Arkadaşlarımızla Bursa'ya tepeden bakarak hayal ediyoruz. Lokal çalışmalarımızı bir bir bütünleştirerek güzelleştiriyoruz. 10 yıl sonra Bursa'ya gelenler yapılan değişiklikler ve güzelliklerle şehri tanıyamayacaklar" dedi.
"DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK LAZIM"
Törene katılan Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın ise, artık herkesin değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu ifade ederek, "Bundan 40 yıl önce üniversitelerde sadece eğitim öğretim yeterliydi. Buna araştırma geliştirme, şimdi de topluma katkı fonksiyonu geldi. Her alanda toplumsal meselelerle yakından ilgilenmek, çözümler üretmek üniversitelerin görevidir. Artık şunu iyice anlamamız lazım ki, 'Hiç bir üniversite iş birliği yapmadan faaliyetini yürütemez. Bir araya gelip birlikte çözüm üretmek çağın gereğidir" diye konuştu.
"DEĞİŞİME AYAK UYDURANLAR AYAKTA KALIYOR"
Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şükran Şahin'in yönettiği konferansta konuşan Prof. Frederick Steiner, "ABD'de sürekli kasırgalar yaşanıyor. Bizler planlamamızı gerçekleştirirken kasırgaları dikkate almak zorundayız. Biz çok daha iyi şeyler yapmak zorundayız. Doğal olarak canlılar arasında en güçlülerin hayatta kaldığını biliyoruz. En zeki olanlar ayakta kalmıyor, değişime ayak uyduranlar ayakta kalıyor" dedi.
"ŞEHİRCİLİK AKADEMİSİ HEYECAN VERİCİ BİR PROJE"
Prof. Dr. Charles Waldmeim ise, "Türkiye'de son 25 yıl içinde çok şey yapıldığını gördüm. Şehrin akademisyenleri, teknik uzmanları ve önde gelen kişilerinin Osmangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen Şehircilik Akademisi'nde bir araya gelip fikir üretmesi beni çok heyecanlandırdı. Bursa için 1 milyon fidan dikimi hedefi de çok iyi bir fikir. Ekonomik kapasite olabilir. Ama çoğu yerde siyasi irade bunu desteklemiyor. Fakat OsmangazidE bunun bir arada olması çok güzel" diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir