SAĞLIK

Klima, göz hastalıklarına neden oluyor

Klimalı ofis ortamında televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirilmesi, düzensiz az uyku göz rahatsızlıklarını artırıyor.

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, klima ve benzeri ısı değişikliği sağlayan cihazların göz yaşı filminin incelmesine, yaşın buharlaşmasına neden olarak çeşitli göz hastalıklarına yol açtığını söyledi. ,
Prof. Dr. Kaynak,  hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte serinlemek amacıyla kullanımı yaygınlaşan klimanın bazı göz hastalıklarına da yol açtığı uyarısında bulundu.
Klimanın alışveriş merkezlerinden otomobillere, konutlardan iş ortamına kadar hayatın her alanında bulunduğunu ve ortamların havasının suni olarak ayarlandığını dile getiren Kaynak, şöyle konuştu:
"İnsanların bulunduğu birçok ortam klimayla havalandırılıyor. Ortamların havası suni olarak ayarlanıyor. Gerek gözde kuruma buharlaşma ilişkisi gerekse havadaki partiküller hem göz sağlığı hem de üst solunum yolları açısından bir risk faktörü oluşturuyor. Gözyaşı son derece önemli bir sıvıdır. Gözün yüzeyinin sürekli rutubetli kalması, kaygan olması ve göz yüzeyinin korunması, daha kaliteli görme açısından çok katkısı vardır. Ama en önemli katkısı göz kapakları açıp kapanıyorken gözümüzün yüzeyinde bir sürtünmenin meydana gelmesini önler. Klimalı ortamlar rutubetin eksilmesine yol açar. Klima ve benzeri ısı değişikliği sağlayan cihazlar, göz yaşı filminin incelmesine, yaşın buharlaşmasına yol açar ve gözde kuruluklar ortaya çıkar. Gözyaşının kuruması da kızarıklığa, batma, yanma gibi rahatsızlıklara yol açar. Bunlar bazen günlük hayatımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkiler."
DÜZENSİZ VE AZ UYKU TETİKLİYOR
Klimalı ortamla birlikte bilgisayar ve televizyon başında vakit geçirilmesinin, düzensiz ve az uykunun göz rahatsızlığını artırdığını vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti:
"Bir insan normalde dakikada 12-15 kez göz kapaklarını kırpar. Bu kırpma hareketleri hem gözümüzün yüzeyinin korunması hem göz yaşının düzenli dağılması hem de göz yüzeyindeki dokuların oksijenlenmesini kolaylaştıran bir harekettir. Yakın mesafede bilgisayar ya da televizyon ekranına bakıyorken ya da kitap okurken dikkatli bir şekilde konsantre olunduğu zaman göz kapaklarının açılıp kapanması hemen hemen yarı yarıya azalır. Yani gözümüz daha uzun süre açık kalır. Gözün uzun süre açık olması daha az rutubetli ortamda gözyaşının daha fazla buharlaşması demektir. Gözyaşı buharlaşmasını arttıran risk faktörlerinden biri ekran veya yakın mesafeye bakmaktır. Klimalı ofis ortamında televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirilmesi, düzensiz az uyku bu rahatsızlıkları artırır. Bu rahatsızlıklarla karşılaşmamak için ortam ısısının ve hava hareketlerinin mümkün mertebe ayarlanması, havalandırma yapılması, bilgisayar ya da televizyon ekranı başından belli aralıklarla kalkılması, bol su içilmesi ve suni gözyaşı damlasının kullanılması gerekiyor. Bu tür tedbirlerle göz hastalıklarıyla ilgili sorunlarımızı çözebiliriz."

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }