İZMİR HABER

Kruvaziyer Zirvesi İzmir’de başladı

Dünyaca ünlü kruvaziyer şirketlerinin en üst düzeydeki yöneticilerini İzmir’de bir araya getiren “Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu” Swissotel Grand Efes’te başladı. İzmir Ticaret Odası’nın evsahipliğinde 5 Temmuz’a kadar sürecek organizasyonda kruvaziyer turizmindeki gelişmeler değerlendirilecek.



Kruvaziyer’e Büyükşehir katkısı

Kentteki alt yapı eksikliklerinin hızlı bir şekilde tamamlandığını, birkaç yıllık daha çalışma olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Bugün kruvaziyer gemilerle gelip kentimizde belirli bir müddet kalan insanların bana göre en çok görmesi gereken yer, tarihi Kemeraltı ve Agora bölgesinin de içinde yer aldığı 270 hektarlık alan. Biz bu tarihi aksın ayağa kaldırılması için birçok çalışma yapıyoruz. Tarihi yapıları, inanç yapılarını restore ediyoruz. Agora’da kazı çalışmaları yapıyoruz. Kemeraltı’ndaki binaların cephelerini düzenliyoruz. İkiçeşmelik Caddesi’nde yenileme yapacağız. Kemeraltı’nda 1400 civarında bozuk durumda olan tescilli binayı ya mal sahipleri restore edecekler ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma kararı alıp restore edip kente kazandıracak. Bu çok önemli bir projedir ve İzmir turizminin geleceği için yapılması gerekmektedir. Buna da yeterli kaynağı ayırmış durumdayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki süreçte kaynaklarımızı kent dönüşümüne ve kent tarihinin gün ışığına çıkarılması çalışmalarına harcayacağız. Aliağa-Menderes Hattı'nın Selçuk'a yani Efes'e, Bergama'ya uzaması için çalışmaları TCDD ile birlikte yapıyoruz. Bu da kruvaziyer yolcularının bu bölgelere ulaşımı açısından çok önemli.

Kruvaziyer turizmi için belediyenin her türlü maddi manevi katkıyı vermeye hazır olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, limandaki iskeleleri yapma taahhüdünü de yenileyerek, “İzmir’in hem turizmde hem sağlıkta hem de EXPO 2020 yolcuğunda başarılı olacağına inanıyorum. 2011 yılında İzmir bir ivme kazanmıştır. Dünyanın gelişen metropolleri içerisinde büyüme sırasında 4. olmuştur. İzmir çarkı çevirmiştir” diye konuştu.

Turizm, barış sektörü


Konuşmasında, Türkiye’nin turizmde çok iyi bir seviyeye geldiğini ve 6. sıraya yükseldiğini hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise “Dünyada yükselen trendlerden biri kruvaziyer turizm. 2003 yılında Türkiye’ye gelen gemi sayası 800, yolcu sayısı 500 bindi. Geçtiğimiz yıl sadece İzmir’de 500 bin yolcu sayısını aştık. 10 yıl içinde 3 binlerden 500 binlere çıkmak önemli bir başarıdır. Turizm barışın kurucu sektörüdür. Bu alanda emek veren arkadaşlarıma dünya adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kruvaziyer turizmde bütün ülkelerle yakın işbirliği yapmak istediklerinin altını çizen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kruvaziyer turizm açısından İzmir’de büyük bir potansiyel var. Bu nedenle Efes ve Bergama’yı dünya miras listesine 2015 yılına kadar aldırmak istiyoruz. Yunanistan ile İzmir sahillerinin de turistleri tarihi bir aksta yolculuğa çıkarmasından dolayı önemsiyoruz.

Yanımızda olursanız siz de kazanırsınız

İzmir’in sektörde iyi seviyelere geldiğini, bundan da gurur duyduğunu söyleyen Vali Cahit Kıraç, deniz, kum güneş turizminin yanında kentte jeotermal, inanç, kültür ve kongre turizminin de geliştiğini söyledi. Kıraç, “2020 EXPO’sunun İzmir’e kazandırılması demek turizmin patlaması demek. Beş aday ülke var. Bütün bu ülkeler içinde kruvaziyer turizminde en gelişmiş ve rahat ulaşımı olan yer İzmir’dir. Sektör temsilcileri bizim yanımızda yer alırsa kendileri için lehte gelişme olur” dedi.



İzmir’in gelişen rolü konuşuluyor

Kruvaziyer sektörünün sürekli büyüdüğünü ve 2013 yılında yolcu sayısının 23 milyona ulaşacağını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, konuşmasında Türkiye’nin büyük pastadan yeterince pay alamadığının altını çizdi. 2012 yılının sonunda on yıllık süreçte neredeyse kruvaziyer turizminin 10 kat artmış olacağını belirten Demirtaş, “Türkiye Kruvaziyer Platformu kurma kararı alık. Payımız bu sektörde platformla birlikte büyüyecek. Türkiye’de kruvaziyer sektörü için bir başlangıç niteliğinde yaptığımız, İstanbul’dan sonraki bu ikinci forum ülkemize önemli faydalar sağlayacaktır ”diye konuştu. Demirtaş, İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina ve Aziz Kocaoğlu'na da kruvaziyer turizme katkılarından dolayı teşekkür etti.

Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle kruvaziyer turizmde önemli bir nokta haline geldiğini belirten Seatrade Başkanı Chris Hayman, düzenlenen bu forum süresince İzmir’in kruvaziyerdeki rolünü daha nasıl geliştireceğinin ele alınacağını belirtti. İzmir ve Türkiye ekonomisinin bütün bu fırsatlardan yararlanacağını düşündüğünü söyleyen Hayman, organizasyonun düzenlenmesine katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve diğer sponsorlara teşekkür etti.

İşbirliği şart

Akdeniz Limanları Kruvaziyer Birliği Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos, bölgelerindeki artışı 'muazzam' olarak nitelendirdi. Doğu Akdeniz'e yeni gemilerin geldiğini belirten Hatzakos, yolcu hareketleri hakkında bilgi verdi. Son bir yıl içinde Pire –Türkiye arasındaki yolcu hareketinin iki misli artığına dikkat çeken Hatzakos, bu alanda işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Büyükşehir’e şükran plaketi

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise İzmir için yapılan 'muhteşem ve güzel' nitelendirmesinin hepsinin gerçek olduğunu söyledi. Ulusoy, “1985 yılında Türkiye'den kruvaziyer turizmle 175 kişi gitmiş. Şimdi bu rakam yüz binlere çıktı. Turizmin olduğu yerde birlik, beraberlik olur” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış Tozar da, sektördeki gelişmeler hakkında bilgi aktardı. Konuşmaların ardından İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, foruma katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve diğer konuşmacılara teşekkür plaketi verdi.

İzmir Haberleri

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }